Színek és szőttesek – négy alkalmas programsorozatot indul a Kézművesek Házában

Színek és szőttesek címmel négy alkalomból álló, gyakorlati bemutatóval egybekötött sorozatot indít a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Az első programra október 12-én, szombaton várják az érdeklődőket. A délelőtt kiállítás-megnyitóval indul, lesz előadás a színek jelképes üzenetéről, illetve jelentéséről a székely népviseletben. Délután pedig megtanulhatja bárki a hímzés és a színátmenetes fonalfestés alapjait.
2019.10.10. 10:24 |

Kezdő és haladó kézműveseknek egyaránt ajánlja legújabb, Színek és szőttesek című sorozatát a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A négy részből álló programban első alkalommal október 12-én, szombaton várják az érdeklődőket a Rác utca 27.szám alatti Kézművesek Házában.

10.00 órakor kiállítás nyílik a NESZ - Népművészeti Egyesületek Szövetsége - tagjainak munkáiból. 10.30. órakor Kósa Klára keramikusművész népi Iparművész, a népművészet mestere tart előadást a színek jelképes üzenetéről, majd 11.30 órakor Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi etnográfus előadása következik a színek jelentéséről a székely népviseletben. Az ebédszünet után 13.30 és körülbelül 16.00 óra között lesznek a gyakorlati foglalkozások: Kisné Portik Irén tanítja a résztvevőket hímezni, majd Balla Gemmával tanulhatják meg a résztvevők a színátmenetes fonalfestés rejtelmeit.

A sorozat november 16-án, majd 2020. január 18-án és február 15-én folytatódik. További részletek olvashatóak a jelentkezés és a részvétel feltételeiről az egyesület honlapján.

Kultúra

 1. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.
 2. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka