Szép Magyar Beszéd – Gyenge Laura és Schneider-Zaj Ákos jutott tovább a Kazinczy döntőjébe

A Székesfehérvári István Király Általános Iskola volt a házigazdája idén is a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny területi döntőjének. Két korcsoportban – 5-6. és 7-8. osztályosok – több mint ötven diák nevezett a megmérettetésre, melynek végén az is eldőlt, hogy Gyenge Laura és Schneider-Zaj Ákos jutott tovább a balatonboglári regionális döntőbe.
2023.02.16. 13:58 |
Szép Magyar Beszéd – Gyenge Laura és Schneider-Zaj Ákos jutott tovább a Kazinczy döntőjébe

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratóriuma az idei tanévben is meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok tanulói részére.

A több évtizedes hagyománnyal bíró megmérettetés célja a fiatalok anyanyelvi nevelése, a beszédkultúra javítása.

Az országos vetélkedő területi fordulójának a hagyományoknak megfelelően Székesfehérváron az István Király Általános Iskola adott otthont. A COVID-járvány miatti két év kihagyás után a szervező intézmény pedagógusai, a zsűritagok és a versenyre érkező diákok, felkészítő tanárok is nagy izgalommal gyülekeztek szerdán délután az iskola aulájában. A résztvevőket Krählingné Kovács Tünde igazgató köszöntötte. A magyar nyelv ügyét szívükön viselők számára szervezett versenyt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője nyitotta meg. Egykori saját élményeit felelevenítve kívánt jó versenyzést a diákoknak, és megköszönte, hogy ennyien őrzik a magyar nyelvet, tartják fontosnak a szép magyar beszédet. A területi döntőn Viza Attila önkormányzati képviselő is részt vett.

Székesfehérvárról és a környékbeli településekről összesen több mint 50 fiatal nevezett ebben a tanévben a szépkiejtési versenyre. Az 5-6. és a 7-8. osztályosok korosztályában is külön csoportban versenyeztek a székesfehérvári, illetve a város környéki iskolákból érkezett tanulók. A diákok a háromfős zsűri előtt elsőként egy általuk választott, párbeszédet nem tartalmazó szöveget olvastak fel, majd a verseny szervezői által kiválasztott, egyoldalas szöveget kellett értően és kifejezően előadniuk.

Minden csoportban az első három helyezett oklevelet vehetett át, a 7-8. osztályosok közül pedig ketten továbbjutottak a regionális döntőbe. Balatonbogláron Gyenge Laura, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, valamint Schneider-Zaj Ákos, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója képviseli majd térségünket.