Székesfehérváron állhat fel az új hadosztályparancsnokság

Székesfehérvári központtal állhat fel az a többnemzeti hadosztály-parancsnokság, amelyről a közelmúltban tájékoztatták a NATO főtitkárt – közölte a honvédelmi miniszter az M1 hétfő reggeli műsorában.
2019.10.28. 10:51 |

Benkő Tibor elmondta: a levelet a horvát védelmi miniszterrel együtt írták a közös kezdeményezésről. A parancsnokság feladata a térség stabilitásának, a békének a megőrzése lenne, ha pedig a térségben bármilyen konfliktus kialakulna, akkor vezető elemként irányítaná a műveleti tevékenységet. Kérdésre válaszolva azt mondta: a parancsnokság létszáma nagyjából hetven lenne.

A miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy az új parancsnokságot a NATO struktúrába ajánlanák fel, és arra törekszenek, hogy minél több közép-európai ország csatlakozzon hozzá. Kiemelte: Magyarországnak meghatározó erőként kell részt vennie a térségében a biztonság és a stabilitás megőrzésében.

Szolnokon pedig létrehoznak egy különleges műveleti regionális központot – ismertette. Az erről szóló együttműködési megállapodást mostanáig Szlovéniával, Szlovákiával és Horvátországgal írták alá, a nem NATO-tag Ausztria pedig rövidesen csatlakozik hozzá – mondta a miniszter.

 Magyarország meghatározó, a közép-európai térség biztonságát elsőként szavatoló ország lehet

Benkő Tibor a NATO-tagállamok kétnapos védelmi miniszteri tanácskozását követően, pénteken magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte, a Horvátországgal közösen aláírt levél alapján a részt vevő államok felajánlják a parancsnokság munkáját a NATO parancsnoki struktúrába, hozzájárulva ezzel a fennálló képességhiányhoz.

Elmondta azt is, hogy a német védelmi miniszter kezdeményezésére tartott kétoldalú megbeszélésén Annegret Kramp-Karrenbauer elismerően szólt a magyar honvédelmi és haderő fejlesztési programról. Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy olyan haderő épül Magyarországon, amely a térség meghatározó eleme lehet - tájékoztatott a miniszter. Elmondta azt is, hogy egyetértési megállapodást írt alá Magyarország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia a különleges műveleti erők komponensparancsnokságának (R-SOCC) magyarországi létrehozásáról.

A részt vevő országok katonainak különleges műveleti kiképzését, felkészítését szolgáló parancsnokság központja - amelyhez Ausztria is csatlakozni kíván - Szolnokon lesz. A parancsnokság létrehozása kiváló példája annak, hogy Magyarország meghatározó szerepet vállal abban, hogy a régió stabilitása, biztonsága és a béke megőrizhető legyen - közölte.

Benkő Tibor kijelentette, Magyarország számára különösen fontos a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága, ezért a NATO missziói között a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar katonák számát 1000 főről 1200 főre növelte és további bővítést tervez. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 2200-2400 magyar katona vesz részt békemissziós feladatokban - mondta.

A hibrid hadviseléssel összefüggésben kiemelte, Magyarország hangsúlyt fordít arra, hogy teljes körűen felkészült legyen a 21. század egyik jelentős kihívásával szemben. Magyarország a kibertérben jelentkező fenyegetések elhárítását végző szakemberek képzését biztosító honvédségi képzési központot hozott létre Szentendrén, valamint arról döntött, hogy csatlakozik a finnországi Helsinkiben található, uniós hibrid kiválósági központhoz - tájékoztatott.

A miniszter elmondta, Magyarország jól halad azon kötelezettségvállalásának teljesítésében, amely szerint a NATO-tagállamok azt vállalták, hogy a védelmi kiadásaik 2024-ig a bruttó hazai termékük (GDP) két százalékára emelkednek. Magyarország már most teljesítette, sőt meg is haladta a kívánt védelmi kiadási szinten belül a 20 százalékos fejlesztési hányadot - tette hozzá.

Magyarország

 1. Így ér véget az iskolai tanév - június 2-től személyes találkozás is lehet

  A digitális tanrend a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad és a tanév hossza sem változik. Június 2-től azonban engedélyezik az iskolákban a tanulók és pedagógusok oktatási célú találkozását.

  2020.05.20.
 2. Időpontfoglalás nélkül is lehet okmányügyeket intézni a vidéki kormányablakokban

  A védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréje esetében vidéken – tehát Budapesten és Pest megyén kívül – nem kötelező előzetesen időpontot kérni, a kormányablakkal nem rendelkező településeken pedig ismét szolgálatba állnak a mobilizált ügyfélszolgálatok. 

  2020.05.20.
 3. 3556 a beazonosított fertőzöttek száma - Fejérben stagnál a megbetegedések száma

  3556 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma, 1412-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 62%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. 

  2020.05.19.
 4. Már csak egy nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-áig!

  Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit, annak május 20. után automatikusan bevallássá válik a tervezete, kivéve az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat. 

  2020.05.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V