Székesfehérvár üzemelteti januártól a Barátság mozit

2018 januárjától Székesfehérvár Önkormányzata üzemelteti a Barátság mozit. Az art moziként működő, az utóbbi években komoly infrastrukturális fejlesztésekkel gazdagodott filmszínház klimatizált helyiséggel, korszerű hang- és vetítéstechnikával várja a látogatókat.
2018.01.08. 20:23 |

A Barátság Mozi még 1986-ban nyitotta meg kapuit és 2013 óta az NMHH határozata alapján art moziként üzemel továbbá tagja az Art-mozi Egyesületnek is. A hatvan férőhelyes, klimatizált mozi rendszeresen szervez tematikus filmheteket, díszbemutatókat és kedvezményesen vetít filmeket iskolai és óvodai csoportoknak is.

A mozit a Fejér Megyei Művelődési Központ üzemeltette tavaly év végéig, mely a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működik. Az SZGYF Fejér megyei igazgatója azonban azzal a javaslattal fordult még tavaly az önkormányzathoz, hogy Székesfehérvár városa vegye át a mozi üzemeltetését, melyet a tavaly december 1-jei Közgyűlés el is fogadott, így január eleje óta már a város működteti a Barátság Mozit. a város örömmel tett eleget a kérésnek, hiszen fontosnak tartja a közkedvelt, art moziként működő intézményt. A Barátság mozit az önkormányzat eddig is támogatta és számos közös kezdeményezés is megvalósult már az elmúlt években. 

Hétfőn este A Viszkis és A Rögtönzött szerelem című filmek vetítése között tartott sajtótájékoztatón a város polgármestere Cser-Palkovics András elmondta, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza fenntartása az államtól az önkormányzathoz kerüljön, ez azonban nem egyszerű folyamat, ezért arra jutottak, hogy érdemes a mozit minél gyorsabban átvenni és biztosítani a működését. „A mozi régóta szerves része a város kulturális életének. Benyújtottuk az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot, ahhoz, hogy megfeleljünk ennek a célkitűzésnek, nem csak új értékeket kell létrehozni, hanem a kulturális életünkben meglévő értékek fenntartása mellett is ki kell állnunk.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki köszöntet mondott a megyének és az államnak, hogy ezt a kulturális központot működtette és pályázatokkal segítette a mozi fejlődését.

Juhász Zsófia, a mozi üzemeltetését a továbbiakban ellátó Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2017-ben 256 filmet – 100 magyar és 156 külföldi alkotást – vetítettek, és összesen 17.651 nézőjük volt. Hozzátette, hogy régi szándék volt, hogy a város kulturális körforgásába kerüljön a mozi és méltó helyet foglaljon el Székesfehérvár életében, ezt szolgálja az is, hogy a város önkormányzata működteti tovább az intézményt.

Kultúra

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka