Székesfehérvár az emléktérkép - „a jelenben élek, a múltunk tudatában”

Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? Grósz Ákostól a Red Rock falmászóterem ügyvezetőjétől megtudhatjuk…
2019.06.18. 07:11 |

Miért szereted ezt a várost?

Itt születtem és élek. Éppen a napokban gondoltam arra, hogy az elmúlt 35 évben hányszor mentem végig a városon: autóval, gyalog, kisiskolásként, felnőttként, és különféle élethelyzetekben. Szerelmesen vagy szomorúan, örömmel vagy teli tervekkel milyen más és más üzenetei voltak számomra azoknak az utcáknak, melyeken áthaladtam. Annyiszor sétáltam már hazafelé a Maroshegyen, a hídon át. Gyerekkoromban, mikor nem volt kedvem buszra várni, vagy éjszaka a bulik után, esetleg csak úgy, amikor friss levegőre vágytam, vagy arra futottam. Mennyiszer megyünk el úgy az utcán, hogy bele sem gondolunk, hányadszor tesszük már meg ezeket az utakat… Lehet, hogy azért is kötődöm annyira ehhez a városhoz, mert itt zajlott és zajlik az életem. Ha megengedem magamnak, hogy emlékezzek, akkor nagyon sok emlék jut eszembe a szegleteiről. Első randi, első csók a Kelemen Béla egyik lépcsőházában…

A Skála környéke például nekem a nagyszüleimről szól, mert ott laktak a környéken. Évekkel később én is itt laktam albérletben, és sok erőt adott, hogy jövet-menet mindig eszembe jutottak a gyermekkoromban velük töltött idők, a közös séták. A város tulajdonképpen egy emléktérkép most már.

Plusz előny?

Fehérvár jó helyen van: imádom a Balatont, a Velencei-tavat, és mindkettő közel van. Számomra egy igazi életvonal a város melletti autópálya. Bárhová is megyek, azt nézem, milyen gyorsan érhetek vissza. Fogom magam, beülök az autómban, fél óra alatt a Balatonon, tíz perc alatt a Velencei-tónál, negyven perc alatt Budapesten vagyok, de ha a tengerre vágyom, akkor négy óra és ott vagyok a tengerparton, vagyis elérhető közelségben van minden.

Legkedvesebb épületed?

Hú, nagyon sok van, csak felsorolni tudnám. A Hétvezérbe jártam, mely kedvenc iskolám volt. De a Hunyadit is szeretem, és magát az épületet is. Imádom a Bregyó köz környékét, a tavas részeket. Gyermekkoromban sokat játszottam arra, és talán éppen ezért, a víz közelsége a mai napig nagyon fontos számomra.

Mi a véleményed a változásokról?

A Mamám a Palotai úton lakik, a temetőhöz közel. Ő megélte a II. világháborút is, és sokszor mesél az élményeiről. 1944-ben a Hosszú temetőnél voltak a német katonák, az udvarunkban az oroszok, és nehéz volt megélniük, miként lőtték egymást az ellenséges erők, mert ők mindeközben lent bújtak a pincében. Egy idősebb embernek, mint a Mamám, aki több mint 80 éves, vajon mekkora változást jelent a város a gyermekkorától mostanáig? Benne élsz egy környezetben, és azt tapasztalod, hogy körülötted szép lassan minden megváltozik…
Emlékszem, a Pláza helyén régen Piac volt. Az itt eltöltött életidő miatt már lelkünk részévé válik a város – vajon a változásaival együtt mi is megváltozunk? Szerintem – mivel részt veszünk benne-, velünk együtt változik az egész, és érdekes a tudat, hogy egyszer ez a folyamat majd nélkülünk megy tovább.

Vannak-e családi szokásaitok?

Mostanában rendszeres péntek délelőtti programunk a családdal, hogy másfél éves pici fiunkkal együtt bejövünk a Belvárosba, és sétálunk egyet, esetleg kiülünk egy teraszra kávézni. Nincs nyüzsgés, viszonylag csendes a város, és jó megélni a pillanatokat, jó megélni, hogy szeretem az életemet.

Interjú

 1. Munka és hivatás - beszélgetés Mészáros Attila alpolgármesterrel

  Októberben meggyőző bizalmat kapott a választóktól; az eddigi legjobb eredménnyel, több mint 57%-kal lett harmadszor is Tóváros, Alsóváros, Sóstó és Őrhalmi szőlők önkormányzati képviselője. A közgyűlés másodszor választotta meg Székesfehérvár alpolgármesterének: fontos fejlesztési feladatok mellett az oktatással, a szociális területtel, városüzemeltetéssel, közlekedéssel és az egészségügyi alapellátás fejlesztésével is foglalkozik.

  2020.01.28.
 2. Fehérvárért dolgozunk - beszélgetés Márton Roland önkormányzati képviselővel

  Dr. Márton Roland az ellenzéki összefogás önkormányzati képviselője a harmadik ciklusát kezdte a közgyűlésben. A testületben a Terület- és településfejlesztési operatív program forrásainak és a közvetlen Európai Uniós támogatások megszerzésének tanácsnoka is. Mint mondta a következő európai uniós fejlesztési ciklus remek lehetőségeket tartogat Székesfehérvárnak.

  2020.01.16.
 3. "Színészként minden lehetek!" - beszélgetés Tóth Ildikó színésznővel

  Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas érdemes művész abban a megtiszteltetésben részesült, hogy 2019-ben átvehette a Prima Primissima díjat is. A színésznő szerint a színházcsinálás egy olyan misszió, ahol az ember folyamatosan tanít, tanul és közös gondolkodásra hív.

  2020.01.13.
 4. „Európát alulról felfelé kell építeni” - Fehérvári delegáció Schwäbisch Gmündben

  Német testvérvárosunkkal való együttműködésünk változatosabb és sokrétűbb mint valaha, kapcsolatunkkal hitet teszünk a közös európai gondolat mellett, szövetségünk pedig tapasztalatok megosztására is kiváló - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár új kulturális csereprogrammal készül, szakképzési és nyelvtanulási programokról egyeztetettek a január eleji látogatáson.

  2020.01.10.
 1. Alkalmazkodni a fehérváriak igényeihez - beszélgetés Ráczné Földi Judittal

  Ráczné Földi Judit listás önkormányzati képviselőként a második önkormányzati ciklusát kezdi Székesfehérvár képviselő testületében. 18 éves koráig Alapon élt, nem tudott főiskolára menni, mert három kisebb testvérét kellett segíteni, így dolgozni kezdett a Plázában, majd a Vörösmarty Cukrászdában. Egyetemre 24 évesen tudott menni. Különleges év volt az idei számára, hiszen megszületett Lehel fia, akit régóta vártak már férjével.

  2019.12.21.
 2. Ahol a sokszínűség jobban érvényesül – beszélgetés Barlabás András önkormányzati képviselővel

  Barlabás András 31 éves székesfehérvári közgazdász a Momentum önkormányzati képviselőjeként szerzett listán mandátumot a város közgyűlésébe. Tanult és dolgozott az Egyesült Királyságban, az év végéig pedig egy fehérvári multinál dolgozik, mint operatív menedzser. De vezetett már vállalat-felvásárlást, és különböző komplex projekteket is. Az emberek között érzi igazán jól magát. Családos ember, feleségével és másfél éves kislányával él.

  2019.12.17.
 3. Békében, szabadságban, igazságosságban - beszélgetés Fazakas Attila önkormányzati képviselővel

  Fazakas Attila 1974 januárjában született, Marosvásárhelyen, ahol tizennyolc éves koráig élt. A főiskolát Szatmárnémetiben, az egyetemet Kolozsváron végezte. Családos ember, van egy négy és egy hét éves gyermeke. Palotavárosban él, Fehérvárt, a második szülővárosának tekinti. Mint mondja közéleti szerepvállalásával szeretné elősegíteni, hogy a fiatalok maradjanak itthon és békében, szabadságban, igazságosságban élhessenek a Kárpát-medencében.

  2019.12.12.
 4. Szeretünk közösségben lenni és alkotni - beszélgetés Juhász László önkormányzati képviselővel

  Juhász László, a VÁLASZ Független Civilek önkormányzati képviselője negyedik ciklusát kezdheti meg a székesfehérvári közgyűlésben. Az új ciklusban városfejlesztési tanácsnokként is tevékenykedik. Juhász Lászlót az általa képviselt szervezet értékeiről és arról is kérdeztük, hogy hosszú távon hogyan képzeli el a város jövőjét.

  2019.12.02.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek