Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.
2019.06.28. 10:40 |

Milyen volt az indulásod?

Forgatunk éppen egy klipet, és abban lesznek bevágott snittek, ahogy fotóalbumot lapozgatok, meg lesznek gyerekkori képek is. Tehát elővettem a régi fényképalbumot, és tényleg átlapoztam… Nem is értem anyámat, hogy tehette ezt velem: iszonyú szemüvegeket adott rám. A Zentai Úti Általános Iskolába jártam, ahol minden második tesiórán fejbe dobtak kosárlabdával, mert kosarazni nagyon szerettem, és összetört a szemüvegem. Én voltam az egyetlen, aki rappet hallgatott a suliban, mert mindenki más diszkós volt. A 90-es évek elején, közepén járunk. Most, hogy újra viszontlátom magam: itt egy kissrác nagy szemüvegben, nagyapja kockás gatyájában, Cypress Hill-es pólóban… tényleg adta magát, hogy: „Né má’ hülye rapper gyerek, azonnal szivassuk meg!” A Tópartiba jártam szintetizátort tanulni, nagynagyanyám vitt mindig – itt és így kezdődött a zenei pályafutásom. Egyébként azóta is szeretem a Tóparti környékét – az olyan afteres.

Akkoriban hová jártatok?

Tini koromban sokat szotyizgattunk a Kossuth udvarban, a lépcsőkön túl a rejtett padokon – az olyan jó kis bandázós hely. Vagy sokat görkoriztam a srácokkal a Bazilika mellett. Az őrületbe kergettünk egy öreg nénit, aki a mai Mauro felett lakott, és rendszeresen mindenfélét kiabált nekünk. Olyankor átgurultunk az Ősz utcai OTP elé, és ott folytattuk.

Mi a kedvenc helyed a városban?

Szeretem azt a fílinget, amikor bejövök a Belvárosba, és kirakodóvásár van, a Királyi Napok, és kint vannak anyuék. Ő a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagja, kézműves termékekkel foglalkozik. Jóleső érzés, hogy ennek a városnak történelme van: itt fordultak meg nemzeti nagyjaink. Szeretem a történelmet, és élénk a képzelőerőm… főleg ,ha bemegyek a Püspöki Palota kertjébe, a Várfalhoz, és ott időzöm. A Püspöki Palota kertje rendezett: fák, kis tér, körbe lehet sétálni, fel lehet menni a várfalra. Szeretem az ilyen helyeket. Egy Oskola utcai olasz vendéglő helyén már a középkorban is vendégfogadó állt, ahol Mátyás király is megfordult. Még az is ki van írva, hogy hívták azt az olasz szakácsot, aki főzött neki.

Mindig Székesfehérváron éltél?

Egy rövid ideig éltem Pesten is, de mindig azt éreztem, hogy olyan jó ide visszajönni. Akkor meg minek menjek el? Fehérvár élhető város: a hangulatok, a rendezvények miatt…
Minden padhoz, sarokhoz emlékek, emlékfoszlányok fűznek. A családunk tősgyökeres fehérvári. Már jó ideje Lövölde utcai gyerek vagyok. Nagymamám, Mimi lakásában élek. Az albumomban van egy kép: néz engem, én meg gyerekként nézek a kamerába. Sok nem látszik belőle, mert régi kép. A mozdulatában is benne van: egy angyal. Nagyon erős asszony volt. Az ötvenes években halt meg a nagyapám, ő soha többet nem ment férjhez, hanem egyedül nevelte fel a gyerekeit. Én voltam az első unoka, a szeme fénye, óriási elkényeztetés vett körül egészen 9-10 éves koromig, amikor is megszülettek ikeröcséim, akik egyébként nagyon jó fejek.

Kikapcsolódás?

Ha kikapcsolni támad kedvem, akkor ott a Petőfi Kultúrtér, az Albabár, ki lehet menni a Fezenbe vagy a Parabába, és a Múzeum Kocsma is nagyon jó hely.

Maximalista vagy?

Szeretem azt hinni, hogy igen. Az éjszakai munka nem egyszerű, pláne, ha tisztán csinálod a bulikat. Felszabadultabb is persze, de sokkal több türelem kell a melóhoz, mert fullon lévő embereket kell szórakoztatni. Másnap, vagyis nappali üzemmódban le kell csavarni a gázt, és ez ahhoz képest, hogy éjjel maxon pörögtél, elég nagy váltás.

Melyik a legnépszerűbb zenéd?

A Bulibáró. A szövegét ketten írtuk egy roma származású stúdiós haverommal, Kis Grófó pedig a közreműködő előadója. Pár éve átestem egy műtéten, már fekszem a műtőasztalon, mindenhol csövek lógnak ki belőlem, éppen kezdek bekábulni, erre a sebészorvos rám vigyorog, és benyom egy zenét. „Sálom dilomálom!” – hallottam meg. „Bakker” – nyögtem, és elvesztettem az eszméletemet. A zeneírást egyébként mindig megelőzi egy kutatómunka. Szeretem hallgatni az emberek beszédfordulatait, gondolkodom utána rajtuk, és építkezem belőlük.

Mit jelent neked a város?

Restart. Amikor túl sok minden megy a gépeden, nyomsz egy restartot, és frissül a rendszer. Ha túl sokat dolgozom, túl sokfelé járok a világban, jó hazajönni. Amikor meglátom a Székesfehérvár táblát, már örülök. Én tulajdonképpen bárhol laknék, ha az a bárhol Fehérváron lenne…

Interjú

 1. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 2. Végtelen erő, energia, küzdelem, száguldás emberi sorsok és lelkiállapotok között

  Szirtes Edina „Mókus” muzsikus és zeneszerző évek óta jegyzi a Koronázási Szertartásjáték zenéjét. Az alkotó lelkesedéssel mesélt többek között az alkotás folyamatáról, kedvenc tavalyi jelenetéről és megosztotta gondolatait a szövegkönyvről is.

  2019.08.02.
 3. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 1. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.
 2. Székesfehérvár a templomok városa - számtalan rejtett kincs vár még felfedezésre

  Tornyai Gábor közvetlensége és emberismerete magával ragadó. Amellett, hogy katolikus pap, még mentálhigiénés szakember is, akihez bátran lehet életvezetési tanácsokért fordulni. Gábor atya nemcsak prédikációiban találta meg a megszólítás lehetőségét, hanem évek óta szerepel a Vörösmarty Rádió műsoraiban is. Emellett igazi lokálpatrióta, aki szereti felfedezni a várost, ahol él.

  2019.07.23.
 3. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 4. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek