Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.
2019.06.28. 10:40 |

Milyen volt az indulásod?

Forgatunk éppen egy klipet, és abban lesznek bevágott snittek, ahogy fotóalbumot lapozgatok, meg lesznek gyerekkori képek is. Tehát elővettem a régi fényképalbumot, és tényleg átlapoztam… Nem is értem anyámat, hogy tehette ezt velem: iszonyú szemüvegeket adott rám. A Zentai Úti Általános Iskolába jártam, ahol minden második tesiórán fejbe dobtak kosárlabdával, mert kosarazni nagyon szerettem, és összetört a szemüvegem. Én voltam az egyetlen, aki rappet hallgatott a suliban, mert mindenki más diszkós volt. A 90-es évek elején, közepén járunk. Most, hogy újra viszontlátom magam: itt egy kissrác nagy szemüvegben, nagyapja kockás gatyájában, Cypress Hill-es pólóban… tényleg adta magát, hogy: „Né má’ hülye rapper gyerek, azonnal szivassuk meg!” A Tópartiba jártam szintetizátort tanulni, nagynagyanyám vitt mindig – itt és így kezdődött a zenei pályafutásom. Egyébként azóta is szeretem a Tóparti környékét – az olyan afteres.

Akkoriban hová jártatok?

Tini koromban sokat szotyizgattunk a Kossuth udvarban, a lépcsőkön túl a rejtett padokon – az olyan jó kis bandázós hely. Vagy sokat görkoriztam a srácokkal a Bazilika mellett. Az őrületbe kergettünk egy öreg nénit, aki a mai Mauro felett lakott, és rendszeresen mindenfélét kiabált nekünk. Olyankor átgurultunk az Ősz utcai OTP elé, és ott folytattuk.

Mi a kedvenc helyed a városban?

Szeretem azt a fílinget, amikor bejövök a Belvárosba, és kirakodóvásár van, a Királyi Napok, és kint vannak anyuék. Ő a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagja, kézműves termékekkel foglalkozik. Jóleső érzés, hogy ennek a városnak történelme van: itt fordultak meg nemzeti nagyjaink. Szeretem a történelmet, és élénk a képzelőerőm… főleg ,ha bemegyek a Püspöki Palota kertjébe, a Várfalhoz, és ott időzöm. A Püspöki Palota kertje rendezett: fák, kis tér, körbe lehet sétálni, fel lehet menni a várfalra. Szeretem az ilyen helyeket. Egy Oskola utcai olasz vendéglő helyén már a középkorban is vendégfogadó állt, ahol Mátyás király is megfordult. Még az is ki van írva, hogy hívták azt az olasz szakácsot, aki főzött neki.

Mindig Székesfehérváron éltél?

Egy rövid ideig éltem Pesten is, de mindig azt éreztem, hogy olyan jó ide visszajönni. Akkor meg minek menjek el? Fehérvár élhető város: a hangulatok, a rendezvények miatt…
Minden padhoz, sarokhoz emlékek, emlékfoszlányok fűznek. A családunk tősgyökeres fehérvári. Már jó ideje Lövölde utcai gyerek vagyok. Nagymamám, Mimi lakásában élek. Az albumomban van egy kép: néz engem, én meg gyerekként nézek a kamerába. Sok nem látszik belőle, mert régi kép. A mozdulatában is benne van: egy angyal. Nagyon erős asszony volt. Az ötvenes években halt meg a nagyapám, ő soha többet nem ment férjhez, hanem egyedül nevelte fel a gyerekeit. Én voltam az első unoka, a szeme fénye, óriási elkényeztetés vett körül egészen 9-10 éves koromig, amikor is megszülettek ikeröcséim, akik egyébként nagyon jó fejek.

Kikapcsolódás?

Ha kikapcsolni támad kedvem, akkor ott a Petőfi Kultúrtér, az Albabár, ki lehet menni a Fezenbe vagy a Parabába, és a Múzeum Kocsma is nagyon jó hely.

Maximalista vagy?

Szeretem azt hinni, hogy igen. Az éjszakai munka nem egyszerű, pláne, ha tisztán csinálod a bulikat. Felszabadultabb is persze, de sokkal több türelem kell a melóhoz, mert fullon lévő embereket kell szórakoztatni. Másnap, vagyis nappali üzemmódban le kell csavarni a gázt, és ez ahhoz képest, hogy éjjel maxon pörögtél, elég nagy váltás.

Melyik a legnépszerűbb zenéd?

A Bulibáró. A szövegét ketten írtuk egy roma származású stúdiós haverommal, Kis Grófó pedig a közreműködő előadója. Pár éve átestem egy műtéten, már fekszem a műtőasztalon, mindenhol csövek lógnak ki belőlem, éppen kezdek bekábulni, erre a sebészorvos rám vigyorog, és benyom egy zenét. „Sálom dilomálom!” – hallottam meg. „Bakker” – nyögtem, és elvesztettem az eszméletemet. A zeneírást egyébként mindig megelőzi egy kutatómunka. Szeretem hallgatni az emberek beszédfordulatait, gondolkodom utána rajtuk, és építkezem belőlük.

Mit jelent neked a város?

Restart. Amikor túl sok minden megy a gépeden, nyomsz egy restartot, és frissül a rendszer. Ha túl sokat dolgozom, túl sokfelé járok a világban, jó hazajönni. Amikor meglátom a Székesfehérvár táblát, már örülök. Én tulajdonképpen bárhol laknék, ha az a bárhol Fehérváron lenne…

Interjú

 1. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 2. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 3. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 4. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 1. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 2. Játsszunk együtt! – új együtténeklős fehérvári gyereklemez Mits Péter zenésszel

  „Gyere velem, ott várlak már az úton, gyere velem, peng a gitárhúrom (…)” – ezzel a számmal kezdődik Mits Péter új együtténeklős, interaktív gyereklemeze. A Játsszunk együtt! második összeállítását tavaly vették fel egy kodálybeli koncerten; népdalok, virágénekek, a gyerekdalok szerepelnek a lemezen. A felütés pedig egy igazi fehérvári szám: Mits Márton zenéjére Balajthy Ferenc írt szöveget. A lemezről, a hiteles és színvonalas gyerekzenéről, a gyerekeknek zenélésről kérdeztük Mits Péter zenészt.

  2020.06.19.
 3. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 4. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2