Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.
2019.06.28. 10:40 |

Milyen volt az indulásod?

Forgatunk éppen egy klipet, és abban lesznek bevágott snittek, ahogy fotóalbumot lapozgatok, meg lesznek gyerekkori képek is. Tehát elővettem a régi fényképalbumot, és tényleg átlapoztam… Nem is értem anyámat, hogy tehette ezt velem: iszonyú szemüvegeket adott rám. A Zentai Úti Általános Iskolába jártam, ahol minden második tesiórán fejbe dobtak kosárlabdával, mert kosarazni nagyon szerettem, és összetört a szemüvegem. Én voltam az egyetlen, aki rappet hallgatott a suliban, mert mindenki más diszkós volt. A 90-es évek elején, közepén járunk. Most, hogy újra viszontlátom magam: itt egy kissrác nagy szemüvegben, nagyapja kockás gatyájában, Cypress Hill-es pólóban… tényleg adta magát, hogy: „Né má’ hülye rapper gyerek, azonnal szivassuk meg!” A Tópartiba jártam szintetizátort tanulni, nagynagyanyám vitt mindig – itt és így kezdődött a zenei pályafutásom. Egyébként azóta is szeretem a Tóparti környékét – az olyan afteres.

Akkoriban hová jártatok?

Tini koromban sokat szotyizgattunk a Kossuth udvarban, a lépcsőkön túl a rejtett padokon – az olyan jó kis bandázós hely. Vagy sokat görkoriztam a srácokkal a Bazilika mellett. Az őrületbe kergettünk egy öreg nénit, aki a mai Mauro felett lakott, és rendszeresen mindenfélét kiabált nekünk. Olyankor átgurultunk az Ősz utcai OTP elé, és ott folytattuk.

Mi a kedvenc helyed a városban?

Szeretem azt a fílinget, amikor bejövök a Belvárosba, és kirakodóvásár van, a Királyi Napok, és kint vannak anyuék. Ő a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagja, kézműves termékekkel foglalkozik. Jóleső érzés, hogy ennek a városnak történelme van: itt fordultak meg nemzeti nagyjaink. Szeretem a történelmet, és élénk a képzelőerőm… főleg ,ha bemegyek a Püspöki Palota kertjébe, a Várfalhoz, és ott időzöm. A Püspöki Palota kertje rendezett: fák, kis tér, körbe lehet sétálni, fel lehet menni a várfalra. Szeretem az ilyen helyeket. Egy Oskola utcai olasz vendéglő helyén már a középkorban is vendégfogadó állt, ahol Mátyás király is megfordult. Még az is ki van írva, hogy hívták azt az olasz szakácsot, aki főzött neki.

Mindig Székesfehérváron éltél?

Egy rövid ideig éltem Pesten is, de mindig azt éreztem, hogy olyan jó ide visszajönni. Akkor meg minek menjek el? Fehérvár élhető város: a hangulatok, a rendezvények miatt…
Minden padhoz, sarokhoz emlékek, emlékfoszlányok fűznek. A családunk tősgyökeres fehérvári. Már jó ideje Lövölde utcai gyerek vagyok. Nagymamám, Mimi lakásában élek. Az albumomban van egy kép: néz engem, én meg gyerekként nézek a kamerába. Sok nem látszik belőle, mert régi kép. A mozdulatában is benne van: egy angyal. Nagyon erős asszony volt. Az ötvenes években halt meg a nagyapám, ő soha többet nem ment férjhez, hanem egyedül nevelte fel a gyerekeit. Én voltam az első unoka, a szeme fénye, óriási elkényeztetés vett körül egészen 9-10 éves koromig, amikor is megszülettek ikeröcséim, akik egyébként nagyon jó fejek.

Kikapcsolódás?

Ha kikapcsolni támad kedvem, akkor ott a Petőfi Kultúrtér, az Albabár, ki lehet menni a Fezenbe vagy a Parabába, és a Múzeum Kocsma is nagyon jó hely.

Maximalista vagy?

Szeretem azt hinni, hogy igen. Az éjszakai munka nem egyszerű, pláne, ha tisztán csinálod a bulikat. Felszabadultabb is persze, de sokkal több türelem kell a melóhoz, mert fullon lévő embereket kell szórakoztatni. Másnap, vagyis nappali üzemmódban le kell csavarni a gázt, és ez ahhoz képest, hogy éjjel maxon pörögtél, elég nagy váltás.

Melyik a legnépszerűbb zenéd?

A Bulibáró. A szövegét ketten írtuk egy roma származású stúdiós haverommal, Kis Grófó pedig a közreműködő előadója. Pár éve átestem egy műtéten, már fekszem a műtőasztalon, mindenhol csövek lógnak ki belőlem, éppen kezdek bekábulni, erre a sebészorvos rám vigyorog, és benyom egy zenét. „Sálom dilomálom!” – hallottam meg. „Bakker” – nyögtem, és elvesztettem az eszméletemet. A zeneírást egyébként mindig megelőzi egy kutatómunka. Szeretem hallgatni az emberek beszédfordulatait, gondolkodom utána rajtuk, és építkezem belőlük.

Mit jelent neked a város?

Restart. Amikor túl sok minden megy a gépeden, nyomsz egy restartot, és frissül a rendszer. Ha túl sokat dolgozom, túl sokfelé járok a világban, jó hazajönni. Amikor meglátom a Székesfehérvár táblát, már örülök. Én tulajdonképpen bárhol laknék, ha az a bárhol Fehérváron lenne…

Interjú

 1. Klasszikus nyitottság a 21. században - beszélgetés Lehrner Zsolt alpolgármesterrel

  Az elmúlt húsz évben a bankszektorban dolgozott és a napokban adja át az általa vezetett fiók vezetését. A Palotavárosban él, a legtöbbet gyalog, kerékpárral vagy busszal közlekedik. Büszkén vállalja, hogy busszal jár munkába, ha mégis autóval indul körüzenetet ír a kollégáinak, mert aggasztja, hogy legtöbbször csak egy-egy ember ül a járművekben. Szereti és ismeri is Közép-Európa városait, egy igazi klasszikus ember, aki nyitott a huszonegyedik század kihívásaira. 

  2019.11.14.
 2. Profi ökölvívás - Törteli Balázs gőzerővel készül a visszatérésre

  Túl van egy hosszabb, sérülést követő periódus nehezén, munkába állt és újra teljes erőbedobással készül az új kihívásokra - jelentette be minap Törteli Balázs (15-2; 6 KO) magyar bajnok ökölvívó.„Jó érzés sportolónak lenni, izomlázzal feküdni, izomlázzal kelni és újra azt érezni, hogy tartok valahova.” - emelte ki a fehérvári harcos honlapunknak adott hosszabb interjújában.

  2019.10.04.
 3. Ha csak egyetlen gondolatért is - interjú Csizik Balázzsal

  Csizik Balázs képeivel korábban már találkozhattunk a Múzeum Kávézóban, anno a Műhelyben, és fafaragóművész nagyapjával együtt állított ki a Városi Könyvtárban. Utóbbi nagyon fontos pillanat volt számára, hiszen ott összeért a nagyapa népművészete az unoka akkor még eléggé gyerekcipőben járó absztrakt fotóművészetével.

  2019.08.26.
 4. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 1. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 2. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 3. Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

  Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.

  2019.07.30.
 4. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek