Süvegemen nemzetiszín rózsa - gyermekrajz-kiállítás nyílt

Hetedik alkalommal hirdették meg a Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázatot: a „Süvegemen nemzetiszín rózsa” tematikával beérkezett legjobb alkotásokból nyílt kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére idén több mint 1600 diák fejezte ki a színek és a formák nyelvén, mit gondolnak a hadtörténelem magyar eseményeiről.
2019.06.04. 16:46 |

A VII. Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázat kiállításának ünnepélyes megnyitóját a Nemzeti Összetartozás Napján rendezték meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete – a Pákozdi Katonai Emlékparkkal és a nagyváradi Tanoda Egyesülettel együttműködve – hirdetett meg hadtörténelmi témájú gyermekrajzpályázatot. A „Süvegemen nemzetiszín rózsa” címmel, Arany János verssorára kiírt kezdeményezésre összesen 1635 alkotás született, 17 megyének, illetve Felvidéknek és Délvidéknek a részvételével. A hagyományos pályázat két fontos központja Székesfehérvár és Nagyvárad: az ottani kiállítást már több mint ezren nézték meg.

A rendezvényen összegyűlteket két fővédnök köszöntötte. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke kiemelte, szerencsésen összeállt Szent István és Szent László városa.

„Felépült közöttünk egy olyan kapcsolatrendszer, ami ma már azt eredményezi, hogy azt gondolhatjuk: kiszélesítettünk egy utat.” – fogalmazott a civil szervezetek, a városok, a megyék és a gyermekek közötti kapcsolatokról.

Cser-Palkovics András polgármester az alkotó fiatalokat megszólítva azt mondta, a terem tele van olyan tehetséges gyerekekkel, akik szeretnek és tudnak rajzolni, illetve a rajzaikkal szeretnének valamit kifejezni.

„Gyönyörű azt látni Nagyváradon, amikor ott vannak ezek a rajzok, festmények piros-fehér-zölddel, magyar szóval, a magyar értékek üzenetével – és gyönyörű ennek a párját itt látni Székesfehérváron a Nemzeti Összetartozás Napján, amelynek az egyik érzelmi célja, hogy az összetartozást hangsúlyozzuk.” – fogalmazott, és a 2013-as emlékévtől élő hagyományt megköszönte a résztvevő fiataloknak, akik rajzban fejezik ki az identitásukat, az összetartozásukat.

A zsűri értékelése alapján hagyományosan az Arany-, Ezüst- és Bronzceruza díjakat, illetve a különdíjakat adták át. 2019-ben a legjobb alkotásokért a komárnói Keszeg Lilla, a dunaszerdahelyi Csörgey Viktória, a celldömölki Nagy Melissza, a várpalotai Vetró Míra és Takaki Shannon, az újhartyáni Csáki Balázs, Bérci Dorka Veszkényből, Dakó Virág Budajenőről, Székesfehérvárról pedig Molnár Sára, Varga Flóra Luca, Muggeridge Lilla, Setét Vivien, Füri Fanni, Szentmártoni Petra, Kutasi Nóra és Kluge Ida Berta kaptak elismerést.

Az ünnepségen a Komárnói Marianum Egyházi Iskolaközpont diákjai adtak verses-zenés műsort. A rendezvényen részt vett dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Balázs-Piri Zoltán, a Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, dr. Görög István, a HTBK elnökhelyettese, a KEMPP ügyvezetője, a pályázat védnökei, valamint a felkészítésben résztvevő pedagógusok és a díjazott gyerekek családtagjai.

Kultúra

 1. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton.

  2019.06.15.
 2. A megújult oviudvart ünnepelték a maroshegyi kerti partin

  Hangulatos évbúcsúztató kerti partival avatták fel a Maroshegyi Óvoda pályázati forrásból megújult udvarát: a gyerekek énekkel és tánccal köszöntötték a nyarat, valamint az új, máris közkedvelt játékokat a rugós hintákkal és a népszerű focipályával.

  2019.06.14.
 3. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára július végén a Királyi Operett Napok

  Július 26-a és július 28-a között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ színpadán első alkalommal kerül sor a Királyi Operett Napokra, ahol minden este láthat a közönség nagyszabású operett produkciókat, de az előadások előtt koncertet is hallhat a közönség, miközben a vacsoráját elfogyasztja.

  2019.06.14.
 4. Zenés krimi-komédiát láthatunk a nyári színházban

  A Feketehegy-Szárazréten rendezett nyári színház idén a Hal négyesben című zenés krimi-komédiát kínálja a szórakozni vágyóknak. A darabot Kozáry Ferenc viszi színre, az esték pedig izgalmat és számos meglepetést tartogatnak, három vonzó milliomos lánnyal, egy inassal, két hallal – jól megfűszerezve.

  2019.06.14.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka