Süvegemen nemzetiszín rózsa - gyermekrajz-kiállítás nyílt

Hetedik alkalommal hirdették meg a Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázatot: a „Süvegemen nemzetiszín rózsa” tematikával beérkezett legjobb alkotásokból nyílt kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére idén több mint 1600 diák fejezte ki a színek és a formák nyelvén, mit gondolnak a hadtörténelem magyar eseményeiről.
2019.06.04. 16:46 |

A VII. Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázat kiállításának ünnepélyes megnyitóját a Nemzeti Összetartozás Napján rendezték meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete – a Pákozdi Katonai Emlékparkkal és a nagyváradi Tanoda Egyesülettel együttműködve – hirdetett meg hadtörténelmi témájú gyermekrajzpályázatot. A „Süvegemen nemzetiszín rózsa” címmel, Arany János verssorára kiírt kezdeményezésre összesen 1635 alkotás született, 17 megyének, illetve Felvidéknek és Délvidéknek a részvételével. A hagyományos pályázat két fontos központja Székesfehérvár és Nagyvárad: az ottani kiállítást már több mint ezren nézték meg.

A rendezvényen összegyűlteket két fővédnök köszöntötte. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke kiemelte, szerencsésen összeállt Szent István és Szent László városa.

„Felépült közöttünk egy olyan kapcsolatrendszer, ami ma már azt eredményezi, hogy azt gondolhatjuk: kiszélesítettünk egy utat.” – fogalmazott a civil szervezetek, a városok, a megyék és a gyermekek közötti kapcsolatokról.

Cser-Palkovics András polgármester az alkotó fiatalokat megszólítva azt mondta, a terem tele van olyan tehetséges gyerekekkel, akik szeretnek és tudnak rajzolni, illetve a rajzaikkal szeretnének valamit kifejezni.

„Gyönyörű azt látni Nagyváradon, amikor ott vannak ezek a rajzok, festmények piros-fehér-zölddel, magyar szóval, a magyar értékek üzenetével – és gyönyörű ennek a párját itt látni Székesfehérváron a Nemzeti Összetartozás Napján, amelynek az egyik érzelmi célja, hogy az összetartozást hangsúlyozzuk.” – fogalmazott, és a 2013-as emlékévtől élő hagyományt megköszönte a résztvevő fiataloknak, akik rajzban fejezik ki az identitásukat, az összetartozásukat.

A zsűri értékelése alapján hagyományosan az Arany-, Ezüst- és Bronzceruza díjakat, illetve a különdíjakat adták át. 2019-ben a legjobb alkotásokért a komárnói Keszeg Lilla, a dunaszerdahelyi Csörgey Viktória, a celldömölki Nagy Melissza, a várpalotai Vetró Míra és Takaki Shannon, az újhartyáni Csáki Balázs, Bérci Dorka Veszkényből, Dakó Virág Budajenőről, Székesfehérvárról pedig Molnár Sára, Varga Flóra Luca, Muggeridge Lilla, Setét Vivien, Füri Fanni, Szentmártoni Petra, Kutasi Nóra és Kluge Ida Berta kaptak elismerést.

Az ünnepségen a Komárnói Marianum Egyházi Iskolaközpont diákjai adtak verses-zenés műsort. A rendezvényen részt vett dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Balázs-Piri Zoltán, a Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, dr. Görög István, a HTBK elnökhelyettese, a KEMPP ügyvezetője, a pályázat védnökei, valamint a felkészítésben résztvevő pedagógusok és a díjazott gyerekek családtagjai.

Kultúra

 1. Horváth Levente tárlatával és Kormorán koncerttel nyílt a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál

  Pénteken, Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitójával, majd az azt követő Kormorán koncerttel elkezdődött a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál az Öreghegyi Közösségi Házban. Szombaton 20 órától Varga Miklós és a Band élőzenei koncertjére várják a látogatókat, a belépés díjtalan.

  2019.08.23.
 2. Béla király - újra műsoron a Királyi Napokon bemutatott történelmi dráma

  Szeptember 7-én szombaton 19 órai kezdettel a Szabad Színház újra műsorára tűzi Szabó Magda: Béla király című, a Királyi Napokon bemutatott történelmi drámáját az Igézőben. Elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokkal teli korból. Történelmi áthallások, historikusok groteszkek. Belépőjegyek válthatók az Igézőben minden munkanap 14 órától személyesen, vagy igényelhető a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Belépő 1500Ft.

  2019.08.23.
 3. Szeptember 9-ig lehet jelentkezni a Fehérvár Hangja tehetségkutatóra

  Ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.08.23.
 4. „Öszvérek és poloskák”- reneszánsz zene és költészet a Tercinával és Pápai Erikával

  Augusztus 31-én, szombaton 16 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, „Öszvérek és poloskák” címmel spanyol és itáliai reneszánsz zenét, valamint spanyol költők verseit hallhatja a közönség a Tercina együttes (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – hegedű, Győri István – vihuela) előadásában. A verseket Pápai Erika, színművész mondja. A belépés díjtalan.

  2019.08.23.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka