Süvegemen nemzetiszín rózsa - gyermekrajz-kiállítás nyílt

Hetedik alkalommal hirdették meg a Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázatot: a „Süvegemen nemzetiszín rózsa” tematikával beérkezett legjobb alkotásokból nyílt kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére idén több mint 1600 diák fejezte ki a színek és a formák nyelvén, mit gondolnak a hadtörténelem magyar eseményeiről.
2019.06.04. 16:46 |

A VII. Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázat kiállításának ünnepélyes megnyitóját a Nemzeti Összetartozás Napján rendezték meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete – a Pákozdi Katonai Emlékparkkal és a nagyváradi Tanoda Egyesülettel együttműködve – hirdetett meg hadtörténelmi témájú gyermekrajzpályázatot. A „Süvegemen nemzetiszín rózsa” címmel, Arany János verssorára kiírt kezdeményezésre összesen 1635 alkotás született, 17 megyének, illetve Felvidéknek és Délvidéknek a részvételével. A hagyományos pályázat két fontos központja Székesfehérvár és Nagyvárad: az ottani kiállítást már több mint ezren nézték meg.

A rendezvényen összegyűlteket két fővédnök köszöntötte. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke kiemelte, szerencsésen összeállt Szent István és Szent László városa.

„Felépült közöttünk egy olyan kapcsolatrendszer, ami ma már azt eredményezi, hogy azt gondolhatjuk: kiszélesítettünk egy utat.” – fogalmazott a civil szervezetek, a városok, a megyék és a gyermekek közötti kapcsolatokról.

Cser-Palkovics András polgármester az alkotó fiatalokat megszólítva azt mondta, a terem tele van olyan tehetséges gyerekekkel, akik szeretnek és tudnak rajzolni, illetve a rajzaikkal szeretnének valamit kifejezni.

„Gyönyörű azt látni Nagyváradon, amikor ott vannak ezek a rajzok, festmények piros-fehér-zölddel, magyar szóval, a magyar értékek üzenetével – és gyönyörű ennek a párját itt látni Székesfehérváron a Nemzeti Összetartozás Napján, amelynek az egyik érzelmi célja, hogy az összetartozást hangsúlyozzuk.” – fogalmazott, és a 2013-as emlékévtől élő hagyományt megköszönte a résztvevő fiataloknak, akik rajzban fejezik ki az identitásukat, az összetartozásukat.

A zsűri értékelése alapján hagyományosan az Arany-, Ezüst- és Bronzceruza díjakat, illetve a különdíjakat adták át. 2019-ben a legjobb alkotásokért a komárnói Keszeg Lilla, a dunaszerdahelyi Csörgey Viktória, a celldömölki Nagy Melissza, a várpalotai Vetró Míra és Takaki Shannon, az újhartyáni Csáki Balázs, Bérci Dorka Veszkényből, Dakó Virág Budajenőről, Székesfehérvárról pedig Molnár Sára, Varga Flóra Luca, Muggeridge Lilla, Setét Vivien, Füri Fanni, Szentmártoni Petra, Kutasi Nóra és Kluge Ida Berta kaptak elismerést.

Az ünnepségen a Komárnói Marianum Egyházi Iskolaközpont diákjai adtak verses-zenés műsort. A rendezvényen részt vett dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Balázs-Piri Zoltán, a Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, dr. Görög István, a HTBK elnökhelyettese, a KEMPP ügyvezetője, a pályázat védnökei, valamint a felkészítésben résztvevő pedagógusok és a díjazott gyerekek családtagjai.

Kultúra

 1. Magyar Kézműves Remek 2020 - augusztus 15-ig várják az alkotásokat

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ismét meghirdeti a kétfordulós, Magyar Kézműves Remek pályázatot. A pályázat leadásának határideje: 2020. augusztus 15-ig. A pályázat célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, minőségi kézműipari termékek bemutatása.

  2020.07.04.
 2. A magyar film hónapja a Barátságban - egymillió forint támogatást kapott a mozi

  Több mint egymillió forint támogatást nyert a Barátság mozi a CineCount Kft. és a Mozisok Országos Szövetsége közös pályázatán, amelyet magyar filmek egy hónapon át történő népszerűsítésére írtak ki a Nemzeti Filmintézet által biztosított keretösszegből.

  2020.07.03.
 3. Rácz Lili nyerte a Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza művház versíró pályázatát

  Versírásra ösztönözte és bátorította a kisdiákokat a karanténhelyzet időszakában az „Írj otthon verset!” irodalmi pályázat. A Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület által életre hívott pályázaton első díjat nyert Rácz Lili Szonja, akit pénteken a Táncsics Mihály Általános Iskolában köszöntöttek a szervezők.

  2020.07.03.
 4. Székesfehérvárra érkezik a Zenélő Magyarország koncertsorozat vasárnap

  Ezen a hétvégén is folytatódik a Zenélő Magyarország programsorozat. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak Budapesten és az ország számos településén, köztük Székesfehérváron is. A királyi városban vasárnap délután hallhatjuk az énekkar tagjait.

  2020.07.03.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka