Stresszoldás olvasással! - ajánlatok a Vörösmarty Könyvtártól

A koronavírus-járvány okozta komoly lelki traumák, mentális terhek és a felgyülemlett stressz feloldására ajánl „gyógyító” olvasmányokat a Vörösmarty Mihály Könyvtár.
2021.04.29. 14:30 |

A válogatásban olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Büszkeség és balítélet vagy a Tüskevár, de szakmai könyvek is megtalálhatók, mint Mark Gungor: Férfiagy, nőiagycímű műve.

A koronavírus-világjárvány immáron több mint egy éve határozza meg a mindennapokat: ahogy halad előre az idő, s mindinkább a szabálykövetés, a bizonytalanság, a betegségtől való rettegés félelmében élnek az emberek, sokan a vakcinára várnak, egyre türelmetlenebb lesz mindenki. Az esetleges veszteségek, a home office munka, az online tanulás és vizsgaforma mellett a családi vagy munkahelyi és a belső konfliktusok is felerősödtek, felerősödhetnek még a legkiegyensúlyozottabb emberek és családok életében is.

Ennek a komoly lelki, mentális és fizikai terhelésfeloldására kíván kis segítséget nyújtani a Vörösmarty Mihály Könyvtár a csodálatos regényekből és szakirodalomból összeállított könyvcsomagjával. Ki ne szeretne a hölgyek közül a 18. századi Angliába utazni, hogy bálozzon Mr. Darcyval és részese legyen a vidéki életnek a Bennet családdal? Vagy az urak közül ki ne élné szívesen újra a Tüskevár izgalmait Tutajossal és Bütyökkel? A VMK szakemberei által ajánlott könyvcsomagban Jane Austin remeke és Fekete István regénye mellett szerepel még Edith Eva Eger A döntés című szépirodalmi alkotása is.

A könyvtár a szakirodalomról sem feledkezett meg azok számára, akik tudatosabban tekintenének a problémákra. Számukra kiváló olvasmány lehet Richard Rohr: Emelkedő zuhanás, Mustó Péter, Hári Ildikó: Ahol otthon vagy! vagy Mark Gungor: Férfiagy, női agy című könyvei.

Az összeállított csomagról és stresszhelyzetben segítséget nyújtó olvasásról Fersch Renáta és Simonicsné Tóth Krisztina könyvtárosokat kérdezte a Magyar Katolikus Rádió is.

Az interjúk az alábbi linkeken május végéig meghallgathatók: 

https://www.katolikusradio.hu/ musoraink/adas/1/550711,

https://www.katolikusradio.hu/ musoraink/adas/1/550621

Kultúra

 1. Áldozócsütörtökön szentségimádás lesz az egyházmegye minden templomában

  Május 13-án, a régi „Áldozócsütörtök” napján 17 és 19 óra között a Székesfehérvári Egyházmegye minden templomában szentségimádást tartanak az egyházmegye lelki megújulásáért, papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért.

  2021.05.08.
 2. Amire már régóta vártál - nyári színházzal nyit újra a Vörösmarty Színház

  A Vörösmarty Színház jelenlegi helyzetéről, nyári terveiről és érintőlegesen a 2021/2022-es évadról tartott ma sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Szikora János igazgató, valamint Bagó Bertalan művészeti vezető és Horváth Csaba fizikai színház tagozatvezető. Mint elhangzott, felújításba kezdtek, hogy nyártól megújult fogadótérrel köszönthessék régóta várt közönségüket.

  2021.05.07.
 3. Ma este nyit az Igéző - védettségi igazolvánnyal látogatható a sanzonest

  Sanzonesttel nyit ma az Igéző: tavasz első élő rendezvényén Kopiás Gabriellát Fornai Miklós kíséri zongorán. A program csak védettségi igazolvánnyal látogatható, és a közönség maszkban hallgathatja, nézheti meg az előadást.

  2021.05.07.
 4. Törd meg a csendet! - a Fehérvár Televízió is közvetíti a Fame-casting újabb fordulóját

  Huszonegy kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott; május 8-án, 19:40 órától egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.

  2021.05.07.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka