SportmajálisON – #mozogjotthon

2020.05.01. |

Ha május elseje, akkor mozgás – karanténban is!

Idén sem marad el Székesfehérváron a hagyományos Sportmajális, csak az otthonokba költözik: a mai napon 9.00–17.00 óra között online edzésbemutatók és sportfoglalkozások részese lehet minden mozogni vágyó a www.szekesfehervar.hu honlapon. Az egyes foglalkozások között szakemberek és sportolók adnak hasznos tanácsokat az otthoni edzéshez.

Az edzések óránként jelennek meg a honlapon, vagyis a böngészőt érdemes óránként frissíteni, ha több edzésen is szeretnénk részt venni.

Az edzők az 50 perces videókban olyan mozgás- és edzésformákat mutatnak be, amelyeket kezdők is kipróbálhatnak, hétköznapi, minden háztartásban előforduló eszközök segítségével.

Aki szeretne részt venni az edzéseken, készítsen elő egy polifoamot, amelyen a gyakorlatokat végzi, továbbá egy kisméretű törölközőt, vagy egy vékonyabb párnát, esetleg plédet. Súlyzó helyett 1,5 vagy 2 literes vizesüvegeket ajánlanak az edzők, bizonyos gyakorlatokhoz  pedig jól jön egy seprűnyél és egy stabil (nem gurulós) szék, vagy akár a nappali kanapéja.

Üdítő feltöltődést és kellemes izomlázat kívánunk! :)


Itt a vége fuss el véle...

Véget ért az idei Sportmajális, amelyet ezúttal online formában rendeztünk. A résztvevőktől Németh Gábor műsorvezető búcsúzik azzal, hogy jövőre már újra kint, a szabadban találkozunk a több ezer mozogni vágyóval!  


Utolsó edzésünk előtt...

az Alba Fehérvár Kosárlabda Klub játékosai beszélnek arról, miként telnek karanténos napjaik, hogyan edzenek ebben az időszakban, és mit javasolnak a mozogni vágyóknak.

A csapat tagjai az Alba női kézilabdásaival az Alba Fehérvár Youtube csatornáján „Alba tesióra” címmel indítottak videosorozatot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az otthoni tornázás fontosságára, és ehhez tippeket is adjon. A gyakorlatokat mindenkinek ajánlják, de különösen az iskolásoknak az otthoni „testnevelés órákhoz”, valamint azoknak a fehérváriaknak is, akik a „Nyitott tornatermek” program rendszeres résztvevőiként estek el a sportolás lehetőségétől. Az Alba tesióra itt található!


16.00 Cristina Porres Mormeneo (Székesfehérvári Balett Színház) – balett alapú erősítő torna családoknak

Cristina Porres Mormeneo, a Székesfehérvári Balett Színház szólistája és balettmestere balett alapú erősítő tornára invitálja a családokat. „A most látható rövid videón a klasszikus balett mindenki által könnyen követhető és kivitelezhető alap gyakorlatait mutatom be. A balett karban tartja a testet és lelket egyaránt. Jó hatással van a fizikumra. A test minden izmát átmozgatja, miközben javítja a gerincoszlop tartását. Mindemellett fejleszti a koordinációs készséget és a gyakorlatok végzése kiváló meditációt jelent. És végül, de nem utolsósorban: az együtt táncolás élményt jelent az egész családnak. Táncoljunk együtt!” – biztatja a SportmajálisON résztvevőit.


Pilates előtt foci egy percben

Kovácsik Ádám magyar válogatott kapus, a MOL Fehérvár FC játékosa a tavalyi Sportmajálison szerzett élményeit eleveníti fel, és arra biztatja az idei SportmajálisON résztvevőit, hogy mozogjanak otthon, fokozatosan terheljék magukat. A focisták is ezt teszik: a szakmai stáb egyéni feladatokat küld nekik az otthoni edzéshez.


15.05 Horváth-Polgár Dóra (LOFT Body Mozgásstúdió) – pilates

Horváth-Polgár Dóra a pilates világába vezeti be a SportmajálisON résztvevőit. „Jelenleg pilates, indoor cycling és funkcionális köredzés órákat tartok a LOFT Body Mozgásstúdióban. Középiskolás koromra vált nélkülözhetetlenné a mozgás számomra, majd a húszas éveim közepétől kezdtem oktatni, amit azóta is imádok. Férjem és a 4 éves kisfiúnk szerencsére ugyanúgy a mozgás szerelmesei, mint én :)” – mondja a május elsejei online edzésről.


calisthenics előtt formában a táncosok

A sport és a művészet határán található a tánc: Rozs Gergő edzése előtt Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője a táncosok mostani próbáiról oszt meg kulisszatitkokat, és azt is elárulja, ő miként tartja most formában magát.


14.00 Rozs Gergely Bence – calisthenics edzés

Rozs Gergely Bence személyi- illetve csoportos edző calisthenics edzést tart a SportmajálisON. „Nyolcéves korom óta életem része a sport. Lehetőségem adódott belekóstolni az atletizálásba, a labdarúgásba, a küzdősportok világába, konditermi edzésbe, funkcionális edzésmódszerbe, mint például a TRX és a Street Workout – utóbbi oktatásában központi szerepet vállaltam a Pécsi Tudományegyetemen. Jelenleg a székesfehérvári Cosmo Sport csapatát erősítem. Az utóbbi időben extrémebb területekre tértem át, így sikerült eljutnom a Ninja Warrior Hungary középdöntőjéig és az EXATLON Hungary versenyére is. Fontosnak tartom a rendszeres testmozgás iránti elköteleződést és az egészségtudatos magatartás kialakítását gyermek- és felnőtt korban egyaránt. Edzőként ezen tapasztalatok tükrében szeretnék segíteni céljaid megvalósításában” – mondja eddigi munkásságáról.


Az első délutáni edzés előtt az Alba Fehérvár Kézilabda KC játékosai elárulják, miként edzenek ezekben a karanténos napokban.

Rajongóiknak is azt javasolják, mozogjanak sokat, otthon is, próbáljanak ki minél több mozgásformát. A csapat tagjai a férfi kosarasokkal közösen az Alba Fehérvár Youtube csatornáján „Alba tesióra” címmel indítottak videosorozatot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az otthoni tornázás fontosságára, és ehhez tippeket is adjon.

A gyakorlatokat mindenkinek ajánlják, de különösen az iskolásoknak az otthoni „testnevelés órákhoz”, valamint azoknak a fehérváriaknak is, akik a „Nyitott Tornatermek” program rendszeres résztvevőiként estek el a sportolás lehetőségétől. Az Alba tesióra itt található!


13.00 Rusznák Renáta (Fitness Fehérvár) – izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzés

Rusznák Reni izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzést tart. „Azért vagyok itt, hogy segítsem a fizikai fejlődésed, párosítva vidámsággal és kreativitással. Aquafitness, aerobic, várandós és szülés utáni torna oktatóként hölgyekre specializálódva dolgoztam hosszú ideje, de az utóbbi években megnyitottam kapuim a srácok számára is, új mozgásformákkal. Az általam összeállított videóanyag alkalmas lehet izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzésnek nőknek, férfiaknak egyaránt” – mondja az online edzésről.


A jógafoglalkozás előtt Ballagó Enikő gyógytornász, fizioterapeuta a sérülésből otthon lábadozó embereknek nyújt segítséget a rehabilitációhoz. Szó esik az egyénre szabott rehabilitáció fontosságáról, az ehhez használható egyszerű, minden háztartásban megtalálható eszközökről. Meleg fürdő, jegelés, felpolcolás, a segédeszközök helyes beállítása és használata – számtalan hasznos tanács, néhány percben. 


12.00 Müller Judit – jóga

Müller Judittal a gerincjógát próbálhatjuk ki a SportmajálisON. A gerincjóga gyakorlásával a fizikai test és az idegrendszer egészségét állíthatjuk helyre. A jóga célja, hogy biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő, bárki számára gyorsan, könnyen elsajátítható mozgássorokat tanítson. A helyes gyakorlás minden alkalommal örömteli, felszabadít, megmutatja az önmagad által emelt korlátaidat. A gerincet tartó izmok megerősítésével javul a tartás, megszűnik a tüdő és a hasi szervek összenyomása, javul a légzés és a test oxigénellátása is. A törzs előre-hátra mozgatása, oldalra hajlítása, csavarása segíti az emésztőrendszer működését is. A mozgás mellett a helyes légzés kiemelt szerepet kap a jógában, mivel azonnali jó-, közvetlen hatással van a hormonrendszerre, az emésztésre, energiatestre. Tudatos használata segít a mindennapi stressz oldásában, relaxációban.


Pár perc szünet volt az edzések között Erdélyi Csanáddal.

A város népszerű hokicsapata, a Hydro Fehérvár AV19 viszont nem tart szünetet az edzésekben: Erdély Csanád a játékosok képviseletében arról beszél, hol tartanak most a felkészülésben, miként edzenek otthon. A csapat szurkolóit is arra biztatja, hogy mozogjanak sokat, ehhez elég néhány egyszerű, minden háztartásban megtalálható eszköz.


11.00 Wang Arnold – alakformáló és zsírégető edzése

Wang Arnold aerobik sportoktató, személyi edző, Step Instruktor alakformáló edzésre invitálja az esemény résztvevőit. „Mindig is az életem része volt a mozgás. A gyermekkoromban kezdődő és hat éven át tartó aktív versenytáncot abbahagyva személyi edzővel kezdtem dolgozni, mert a kifejezetten vékony alakomat szerettem volna erősíteni. Ekkor kerültem bele a fitnesz és az aerobik világába, ekkor döntöttem el, hogy szeretném más emberek életét is minőséggel megtölteni, más értékeket is hozzáadni. Célom, hogy a lehető legtöbb emberrel oszthassam meg a mozgás örömét azért, életformájukká, napi szükségletükké váljon a sport. Különböző típusú csoportos óráimon változatos és hatékony gyakorlatokat alkalmazok, amelyek folytonos kihívást jelenthetnek a kezdők mellett a haladóknak is. A bombaforma elérése mellett különösen fontosnak tartom az egészség megszerzését és megtartását is, ezért nagy hangsúlyt fektetek a prevencióra. Küldetésemnek érzem, hogy vendégeimnek a flow hatás megismerésén keresztül az élmény és felszabadultság érzését adjam, kiszakítva őket a napi rutinból és a problémákból. A legjobb projekt, amin valaha dolgozhatsz, saját magad vagy!” – vallja Wang Arnold.


10.30 Kelemen Nikolett – senior tornája


A tíz órai edzés előtt Ballagó Enikő gyógytornász, fizioterapeuta látja el a nézőket hasznos tanácsokkal arról, hogy mit tudunk tenni otthon a sportsérülések megelőzése érdekében. Szó esik többek között a bemelegítésről, a levezető lazításról, az izomláz kezeléséről, a helyes masszírozásról.


10.00 Kelemen Nikolett – gerinctorna

Kelemen Nikolett, a MÁV Előre SC Rúdsport Szakosztály vezetője és az N’Joy Sport & Tánc Stúdió üzemeltetője két különböző edzést is hozott a SportmajálisONra. „Kezdetben, csaknem tíz éve, a tánc és a rúdtánc iránti szenvedélyemet szerettem volna megosztani másokkal, de a rúdsport és a csapat fejlesztése elhivatottsággá vált. Öt éve a MÁV Előre SC színeiben versenyzünk, minden évben csodás eredményekkel és érmekkel gazdagodva. Külön örömünkre szolgál, hogy idén is meghívást kaptunk a város eme jeles eseményére, hogy együtt mozogjon királyi városunk apraja-nagyja. A SportmajálisONra két sajátos, külön erre a helyzetre kialakított edzéssel készülök: egy teljes testet átmozgató, könnyű erősítő és enyhe nyújtó gyakorlatsorral, amit bárki bármilyen életkorban le tud követni, valamint egy kifejezetten nyak-, váll-, hát- és derékpanaszok enyhítésére szolgáló tornával. Mindkét tornát jó szívvel ajánlom akár kisgyerekek, akár idősebb korúak számára is, főként azoknak, akik sokat ülnek! Mozgásban az élet – tehát hajrá, Fehérvár!” – biztatja sportolásra a város lakóit Kelemen Nikolett.


9.00 Horváth Balázs – saját testsúlyos intervall edzés


„Szenvedélyemnek tartom a lehető leghatékonyabb edzésmódszerekkel elérni a kitűzött céljainkat. Hiszem és tudom, hogy megfelelő kitartással, tudatossággal és szakszerűséggel bármi elérhető! Sallangmentesen a divatos fitneszirányzatoktól én valóban az olyan edzésmódszereket tartom szem előtt, amelyek kiállták a hosszú évek próbáját. Ha egyszerre szeretnél fitt és erős lenni, jól és szexin kinézni, akkor tarts velem!
” – biztatja a monitor másik oldaláról az esemény résztvevőit.


Az idei Sportmajális sem lehet meg műsorvezető nélkül: a mai programokra Németh Gábor hívja a résztvevőket.


PROGRAM:

9.00 Horváth Balázs – saját testsúlyos intervall edzés
10.00 Kelemen Nikolett (MÁV Előre SC – N’Joy Sport & Tánc Stúdió) – senior torna és gerinctorna
11.00 Wang Arnold – alakformáló és zsírégető edzés
12.00 Müller Judit – jóga
13.00 Rusznák Renáta (Fitness Fehérvár) – izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzés
14.00 Rozs Gergely – calisthenics edzés
15.05 Horváth-Polgár Dóra (LOFT Body Mozgásstúdió) pilates
16.00 Cristina Porres Mormeneo (Székesfehérvári Balett Színház) – balett alapú erősítő torna családoknak

Az edzések között Ballagó Enikő gyógytornász látja el a nézőket hasznos tanácsokkal arról, hogy mit tudunk tenni otthon a sportsérülések megelőzése érdekében, ezen kívül az otthon gyógyuló emberek is kapnak tőle segítséget a rehabilitációhoz. „Karanténos” sportolásukról a Hydro Fehérvár AV19, az Alba Fehérvár Kosárlabda Klub, az Alba Fehérvár Kézilabda Klub és a MOL Fehérvár FC játékosai beszélnek majd, Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője pedig a táncosok mostani próbáiról oszt meg kulisszatitkokat.

(A www.szekesfehervar.hu oldalon 2020. május 1-jén bemutatott edzésvideók kizárólag szórakoztatási és mozgásra buzdító céllal készültek, a bennük szereplő információk és mozgásformák, mozdulatok nem tekinthetők orvosi vagy egészségügyi tanácsnak. Nem tekinthetők személyre szabott javaslatnak, személyre szabott edzésprogramnak. A videókat követők elfogadják azt, hogy a mozdulatsorokat saját felelősségükre végzik, sem a videó készítőjét, sem közreadóját nem terheli semmilyen felelősség bármely nemű, a felhasználóval történt sérülés esetén. Kérjük, ügyeljenek saját testi épségükre, a mozdulatokat az erőnléti állapotuknak megfelelően végezzék! Bármilyen, kellemetlen fájdalom jelentkezése esetén hagyják abba, tartsanak szünetet vagy az ajánlott könnyített változatot végezzék el otthonaikban!)

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V