Speciális Művészeti Fesztivál Székesfehérváron - egész héten ingyenes a belépés

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület jövő héten, július 2 és 6 között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXXI. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Székesfehérváron. Ez az ország legjelentősebb fogyatékos fesztiválja, ahova idén 35 intézményből mintegy hatszáz résztvevő érkezik. A Vörösmarty Színházba bárki ingyenesen bemehet egész héten a bemutatókra!
2018.06.29. 10:12 |

1987-ben Egerben szervezték az első ilyen kulturális fesztivált, akkor még népdal- és néptánctalálkozóként, majd idővel több művészeti ággal bővülve összművészeti fesztivállá szélesedett, és évente más-más városban rendezik. A kulturális fesztivál elsődleges célja a fogyatékkal élő emberek művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munkáinak bemutatása. Az összművészeti fesztiválon 35 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, közel 600 résztvevővel képviselteti magát.

A fesztivál fő vonulatát a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik.

Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként pedig koncerteken szórakozhatnak a résztvevők. Fellép többek között a Hangadók, a Szivárvány, és a Lásho Lecsó zenekarok, valamint Ferenczi György és a Rackajam, illetve a Balkan Fanatik is.
Brájer Éva alpolgármester elmondta: egy város életét jelentősen meghatározza, hogy milyen kulturális élete van. Igyekszünk minőségben gondolkodni Fehérváron, így a Speciális Művészeti Fesztivál is nagyon igényes lesz. Izgalommal és örömmel várjuk a rendezvényt, ami a Vörösmarty Színházban lesz.

Székesfehérváron befogadó városra találtunk és méltó házigazdája a Speciális Művészeti Fesztiválnak – mondta Asztalos Zsolt, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke. „Nyitott a fesztivál, mert fontos a megmutatkozás és sok szeretettel várjuk a fehérváriakat a programokra. Olyan művészeti értékeket láthatnak, mely mindannyiunk számára örömet okoz és művészeti értéket képvisel.”

A bemutatók színhelye a Vörösmarty Színház lesz naponta 9.30 és16.30 óra között. A belépés ingyenes!

Kultúra

 1. Megújult a Budai úti Tagkönyvtár - látványos felújítás történt

  Lezárult egy pályázat, melynek köszönhetően megújult a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. Az intézmény megszépült környezettel, új berendezésekkel, közösségi térrel, klubhelyiséggel várja majd az olvasókat az újranyitás után.

  2021.02.27.
 2. Koszorúzással kezdődött a huszonöt órás Wass Albert felolvasó maraton Fehérváron

  Pénteken este - a világ számos más pontja mellett - Fehérváron is megkezdődött a Wass Albert felolvasó maraton. A rendezvény a 113 esztendővel ezelőtt született erdélyi író a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán található domborművének megkoszorúzásával kezdődött, majd huszonöt órás vegyes tematikájú - élő és felvételről online - felolvasással folytatódott.

  2021.02.26.
 3. Nem szakad meg a hagyomány, idén is lesz Wass Albert felolvasó maraton Fehérváron

  Idén sem marad el a huszonnégy órás felolvasás és tiszteletadás Fehérváron Wass Albert erdélyi magyar író és költő munkásságára emlékezve. A felolvasó maraton 2021-es programját és részleteit a szervezők ismertették hétfőn, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán, a Wass Albert-dombormű alatt.

  2021.02.25.
 4. Online térbe költözik a Székesfehérvári Balett Színház nyílt napja

  Online térben tart nyílt napot a Székesfehérvári Balett Színház február 27-én, szombaton 10 órától. Az érdeklődők a klasszikus közönségtalálkozókhoz hasonlóan beleshetnek a balettszínház kulisszái mögé: megnézhetnek egy balett- vagy kortárs táncgyakorlatot és részleteket a Fantomfájdalom című előadás próbafolyamatából, adta hírül közösségi oldalán a Balett Színház.

  2021.02.25.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka