Sík Sándor 130 szimpózium lesz hétfőn a Városháza Dísztermében

Sík Sándor születésének százharmincadik évfordulója alkalmából szervez nagyszabású szimpóziumot az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány. A magyar irodalomtörténet méltatlanul elfeledett alakját fókuszba helyező rendezvényt december 2-án, hétfőn 10 órától a Városháza Dísztermében tartják.
2019.12.01. 08:53 |

Az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány 2019. december 2-án, hétfőn 10 órától Sík Sándor 130 címmel tart szimpóziumot.

Sík Sándor életművét születésének százharmincadik évfordulóján mutatja be Székesfehérváron a közönségnek az alapítvány. Az előadók ismertetik a költő, esztéta életét, pályáját, ismeretlen költeményeit, irodalomtörténeti munkásságát, verseinek sokszínűségét, valamint beszélnek irodalmi kapcsolatairól is.

A szimpóziummal a szervezők célja, hogy Sík részben elfeledett művészetét és európai horizontját a hazai közönség számára elérhetővé és befogadhatóvá tegyék. A Városháza Dísztermében megrendezésre kerülő eseményt a Magyar Művészeti Akadémia és Székesfehérvár Önkormányzata támogatja.

A szimpóziumon fellép Prof. Dr. Szörényi László professor emeritus, József Attila-, Arany János-, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, író, Dr. Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész, Dr. Urbán László, Csuka Zoltán-díjas irodalomtörténész, Kővári Péter orgonaművész, karnagy, a Tihanyi Bencés Apátság zeneigazgatója, valamint Cserta Balázs előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. A moderátorok Takács Tamás, az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány irodalmi vezetője és Dr. Urbán Péter író lesznek.

Kultúra

 1. Szabadtéri kiállítás nyílik Glócz Vendel portréiból a Trianon 100 eseménysorozat keretében

  Glócz Vendel Trianon című kiállításának részét képező portrékból nyílik szabadtéri kiállítás június 4-én Székesfehérváron. A fiatal művész alkotásait 8 és 19 óra között tekinthetjük meg a Vörösmarty Színház bejárata előtt.

  2020.06.03.
 2. 400 éve született Zrínyi Miklós - kvízjátékkal emlékezik a Vörösmarty Mihály Könyvtár

  Idén 400 esztendeje annak, hogy korának nagy magyar költője, horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemese, hadvezére és tudósa, Zrínyi Miklós megszületett. A „Magyar Mars” tiszteletére, akinek fő célja a török Magyarországról való kiűzése volt, az Országgyűlés a 2020. évet Zrínyi Miklós-emlékévnek nyilvánította. A XVII. század nagy alakjáról megemlékezve a Vörösmarty Mihály Könyvtár egy kvízt állított össze.

  2020.06.03.
 3. Trianon különkiadás a Vörösmarty Színházban Trianon 100. évfordulóján

  A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. 2020. június 4-én, 16.31-kor a Vörösmarty Színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.

  2020.06.03.
 4. #Mosteztolvasom - új pályázatot hirdet a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Továbbra is otthoni olvasásra buzdítja új felhívásában a fehérváriakat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A #vigyázzunkegymásra #Mosteztolvasom online kihívásban Facebook-oldalukra várják a most olvasott könyvvel készült kreatív fotókat és a hozzá tartozó kedvenc idézeteket.

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka