Schäffer Móric fotóiból nyílik kiállítás Szárazréten

Fotókiállításra invitál a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ februárban: Schäffer Móric megállásra, elgondolkodásra késztető fekete-fehér képeit a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar galériájában tekinthetik meg az érdeklődők.
2022.02.25. 07:05 |
Schäffer Móric fotóiból nyílik kiállítás Szárazréten

A tárlatot február 25-én, pénteken 18 órakor Szolga Réka nyitja meg, közreműködik Berki Lilla népdalénekes. Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható.

Gyermekei születése után, 2015-ben vette meg az első komoly fényképezőgépét, hogy legyen mivel megörökíteni az örökmozgó ikreket – azóta folyamatosan készíti képeit, már nem csak róluk. Fotográfus és fotótermék-kereskedő végzettséget szerzett, 2019-ben pedig – a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség szalonjain és körversenyein elért eredményei alapján – átvehette a nemzetközi fotóművész diplomát is.

„Valószínűleg fekete-fehérben láttam meg a napvilágot és az (élet)szemléletem azóta sem sokat változott. Alapesetben nem vagy alig szeretem kommentálni a fotóimat, legtisztább, ha azok önmagukért beszélnek: nekik kell kommunikálniuk a befogadókkal, nem pedig nekem” – fogalmaz munkáival kapcsolatban Schäffer Móric. A fekete-fehér képek letisztult, puritán világot mutatnak, megállásra, lassításra, elgondolkodásra késztetnek – véli a fotós. A színek kontrasztja helyett inkább a fény-árnyék kontrasztja érdekli; keresi az analógiát a témák között, amelyek rímelnek egymásra, képein elsőrendű elem a kompozíció, minden ennek van alárendelve – büszke rá, hogy csak minimális utómunkát használ.

Az emberábrázolást érzi leginkább magáénak, ebbe a portré, esküvő, akt/glamour, családi fotózás és a streetfotózás egyaránt beletartozik – írja magáról Schäffer Móric, aki rendszeresen fotózza a Székesfehérvári Balett Színház művészeit, a próbákon, előadásokon kívül is. A spontán képeket kedveli leginkább, ezért is szeret gyerekeket fotózni. Más a helyzet az aktfotókkal, ott minden megtervezett, minimális kiegészítőket használ, hogy megmutassa: hogyan megy át a törékeny íves, vonalas test és az árnyéka a szilárd, rideg geometriába.

Schäffer Móric első önálló kiállítását Móron rendezte meg tavaly ősszel, a fehérvári közönség most ezekből a képekből láthat válogatást a szárazréti galériában. A tárlatot Szolga Réka nyitja meg február 25-én, pénteken 18 órakor, az esten közreműködik Berki Lilla népdalénekes. A kiállító fotóst az SZKKKK munkatársa, Gruber Nóra kérdezi: a beszélgetésbe a nézők is bekapcsolódhatnak. A kiállítás április 10-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.