-
Nemzeti Gyásznap
November 4-én, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 69. évfordulóján országszerte megemlékeznek a forradalom áldozatairól. Kedden 18 órakor misével, majd utána 19 órakor mécsesgyújtással emlékeznek Fehérváron az Országalmánál, az 56-os forradalom és szabadságharc mártírjaira.
2025.11.04. -
A gyrosokat ellenőrzik
Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gyrost árusító éttermekben és büfékben - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
2025.11.03. -
Óraátállítás vasárnap hajnalban
2025-ben a téli időszámítás október 26-ára virradó éjjel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy vasárnap hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat 2 órára, így ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk.
2025.10.24. -
Éjszakai forgalomkorlátozás lesz szombaton és vasárnap az M7-esen
Éjszakai forgalomkorlátozás mellett folytatódik hétvégén az új velencei gyalogos híd építése. 2025. október 18-án, szombaton 22 órától lezárják az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát a 44-es és a 46-os km-ek között, várhatóan vasárnap 12 óráig.
2025.10.17.
Rendszertelenül eszünk - előzött a leves, a sajt és a tészta
A magyarok harmada bevallottan rendszertelenül eszik, s egyre többen tartják a fő étkezésnek az ebéd helyett a vacsorát. Ez is kiderült a GfK Hungária szerdán napvilágra hozott tanulmányából. A magyarok jövedelmük legnagyobb hányadát élemiszervásárlásra fordítják: 2005-ben ez az arány az egy főre jutó kiadás 22,8 százalékát tette ki. Ezzel indokolta az étkezési szokásokról szóló éves kutatás fontosságát Dörnyei Otília, a GfK munkatársa. A felmérésből kiderül: a többség ugyan naponta háromszor étkezik, de a négyszer, vagy annál gyakrabban étkezők aránya folyamatosan növekszik. Ez a táplálkozáskutató szerint egyértelműen azt jelzi, hogy egyre többen nassolnak.
2007.05.17. 07:56 |
A magyarok harmada bevallottan rendszertelenül eszik, s egyre többen tartják a fő étkezésnek az ebéd helyett a vacsorát. Ez is kiderült a GfK Hungária szerdán napvilágra hozott tanulmányából. A magyarok jövedelmük legnagyobb hányadát élemiszervásárlásra fordítják: 2005-ben ez az arány az egy főre jutó kiadás 22,8 százalékát tette ki. Ezzel indokolta az étkezési szokásokról szóló éves kutatás fontosságát Dörnyei Otília, a GfK munkatársa. A felmérésből kiderül: a többség ugyan naponta háromszor étkezik, de a négyszer, vagy annál gyakrabban étkezők aránya folyamatosan növekszik. Ez a táplálkozáskutató szerint egyértelműen azt jelzi, hogy egyre többen nassolnak.A fő étkezések közül továbbra is az ebéd az, amelyet a többség nem hagy ki, bár ennek jelentősége 2005-höz képest jelentősen csökkent. Míg két éve a megkérdezettek 72 százaléka ebédelt és 28 százaléka tartotta a vacsorát fő étkezésnek, ez az arány 2007-ben 64, illetve 36 százalékra változott. Ráadásul egyre többen vannak olyanok, akik soha nem reggeliznek.
A tíz legszívesebben és leggyakrabban fogyasztott élelmiszer rangsorában is történt változás. A hagyományos főzött levesek 2005-höz képest kedveltebbek csakúgy, mint a sajtok, tésztafélék és a szalámi vagy a kolbász. A kedveltségi tízes listán az előző mérési időszakhoz képest lejjebb csúsztak a szárnyasok, a burgonya, gyümölcsök és a zöldségek. Ugyanakkor gyümölcsöt, ásványvizet az előzőekhez képest gyakrabban, ám teát, tejet és zöldségeket viszont ritkábban fogyaszt a lakosság. A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek első három helyezettje változatlanul a fehér kenyér, kávé és a hagyományos főzött levesek.
Fekete Krisztina táplálkozástudományi szakértő szerint a felmérés eredményei azt igazolják, hogy az elmúlt években az egészségtudatos táplálkozás nem fejlődött számottevően az országban. Elmondta: más felmérések alapján feltételezhető, hogy a következő generációk jobban figyelnek arra, hogy hányszor és mit esznek. A fiatalabbak közül például sokan reggeliznek és előnyben részesítik a barna kenyeret a fehérrel szemben. Igaz, mindezt a folyamatot ellensúlyozza a minden korosztályra egyformán ható, csalóka életörömöt sugárzó édesség- és chipsreklámok özöne, amelyek nassolásra csábítanak – tette hozzá a táplálkozástudományi szakértő. AS Network
