Remek vizsgaremekek a Tópartiban – megnyílt a 11. Őszi Tárlat

Remek vizsgaremekek címmel nyílt nagyszabású képzőművészeti kiállítás a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, ez a tizenegyedik alkalom az intézmény Őszi Tárlat-sorozata keretében. 
2021.10.12. 21:33 |

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban évről évre visszatérő ünnepet jelent az őszi képzőművészeti kiállítás, az Őszi Tárlat megrendezése, amely idén lett 11 éves. Az intézmény szeretné ezt a hagyományt továbbra is megtartani. Tavaly a járvány miatt a gimnázium Facebook-oldalán láthatták az érdeklődők az aktuális kiállítást, így idén különösen nagy öröm, hogy sikerült személyes jelenléttel megvalósítani az eseményt.

Ebben az esztendőben a kiállítás okkal és joggal kapta a Remek vizsgaremekek címet. A tárlat anyagát az iskolában OKJ-s bizonyítványt kapott tanulók legkiválóbb alkotásaiból válogatták. Megcsodálhatunk olyan vizsgaműveket, melyeket az elmúlt két évben a pandémia következtében megváltozott vizsgaszabályzat miatt még nem mutathattak be kiállításon, de láthatóak régebbi tanítványok által készített és az archívumban őrzött remekek is. Az intézmény mindhárom képzőművészeti tanszaka – grafika, kerámiaműves és textilműves – teret kapott a kiállításon, melyen összesen 62 tanuló mutatkozik be.A 62 alkotó grafikáit, textil- és kerámiamunkáit bemutató seregszemlét dr. Vizi László Tamásné igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitották meg az aulában.

„Tizenegy évvel ezelőtt teremtettük meg a hagyományt, amivel ünneppé varázsoltuk az ősz beköszöntét. A kiállítások nagyon fontosak számunkra, mert melegséggel töltik meg a lelkünket, és – ami nagyon lényeges – az összetartó és összetartozó közösséget érezhetjük általa.” – fogalmazott a megnyitón dr. Vizi László Tamásné igazgató. Hozzátette, hogy a pandémiás időszak sok mindent elvett tőlük. A Tóparti közösségének megerősítéséhez a művészet alkotóerejét hívták segítségül, sőt, ahhoz is, hogy a közösségépítő szándékuk kiteljesedhessen a szűkebb és tágabb környezetükben, hiszen a városban a művészet iránt érdeklődők mindig szeretettel látogatnak el az iskolába, és nézik meg az alkotásokat. Az igazgató köszönetét fejezte ki az alkotóknak, a megnyitón közreműködő tizedikes tanulóknak és valamennyi kollégájának.

A tárlatot – ahogy az elmúlt években, így idén is – dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Többek között arról beszélt, hogy a nyílászáró-cserével hamarosan elkezdődik a Tóparti Gimnázium és közvetlen környezetének felújítása, mintegy 2,5 milliárd forint ráfordítással, a Modern Városok Program keretében. Ennek kapcsán azonban fontos elmondani, hogy egy épület önmagában csak a keretet adja, az intézményt valójában a belső tartalom, az oktatás-nevelés minősége, a szívvel-lélekkel végzett munka és a közösség formálja valódi iskolává.
"A kiállítás üzenete kettős. Egyrészt üzeni, hogy kötődünk az iskolánkhoz. Ha jól érezzük ott magunkat, akkor az nem csak 4-6-8 évig tart ki, hanem utána is megmarad, és szívesen látogatunk vissza. A Tópartiba most olyan alkotók jöttek vissza, akik itt nevelődtek, akik adott esetben befutott művészként hoznak vissza valamit, és köszönetet mondanak az őket nevelő közegnek. Másrészt üzeni a kiállítás azt is, hogy a vizsga – amellett, hogy egyfajta számadás az elsajátított tananyagról – lehetőséget ad az egyéniség megmutatására is.”

A kiállítás 2021. október 21-ig védettségi igazolvánnyal látogatható.

Kultúra

 1. Deák Péter lelkipásztor lesz a Királykúti esték vendége október 28-án

  Folytatódnak a Királykúti esték: október 28-án, csütörtökön 18 órakor a Királykút Emlékház vendége Deák Péter református lelkipásztor. A reformáció napja előtt rendezett est házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész.

  2021.10.26.
 2. „Ne csak a szemeddel láss!”, különleges zenés-irodalmi élmény az Igézőbe

  A zenét és az irodalmat hívja segítségül a láthatatlan hidak építéséhez érzékenyítő programján a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. Október 28-án, csütörtökön 18 órakor az Igézőben Zselenszky Tamás előadóművész és Czinki Ferenc író előadásában a költészeten és a zenén keresztüli kommunikáció és a látás nélküli érzelemkifejezés lesz "reflektorfényben” a teljes sötétségben.

  2021.10.26.
 3. Kötődések - elkészült a Vox Mirabilis lengyel-magyar kortárs albuma

  Régi tervét valósította meg a Vox Mirabilis Kamarakórus: idén lehetőséget kaptak egy hanghordozó megjelenésére a Wacław Felczak Alapítvány sikeres pályázatának segítségével. Bobory Zoltán, Harry Duda és Janusz Wójcik versei szólalnak meg lengyelül és magyarul és kortárs zeneszerzők művei mellett Liszt- és Chopin-átiratok, valamint Wiłkomirski, Klonowski, Blacha, Górecki, Kodály és Ránki művei is hallhatók az albumon.

  2021.10.26.
 4. Kortárs Zenei Centrum - „A csend körei” az Alba Regia Szimfonikus Zenekartól

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újabb estre készül. Mégpedig a Kortárs Zenei Centrum „A csend körei” című előadására, amelyen a klasszikus, régizenei dallamok mellett többek között elhangzik majd Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben című darabja is.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka