Régimódi történet - szombatonként 18 órától a Vörösmarty Rádióban

A Régimódi történet című hangjáték legújabb epizódjait szombatonként 18 órától hallgathatja a közönség a Vörösmarty Rádió hullámhosszán. A történet az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét, egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással.
2021.01.08. 08:46 |

Szabó Magda Régimódi történet című regénye feleleveníti saját családja, elsősorban édesanyja múltját.

A történet az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét, egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással. Egy női történet, amelyben a kislányok nagylányokká nőnek, szerelembe esnek, kiábrándulnak, férjhez mennek, anyává válnak. Olyan nők története ez, akiket arra rendelt az élet, hogy saját lábukra álljanak, és kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Olyan anyáké, akik harcolnak egymással, a világgal, családjuk tagjaival, és minden erejükkel küzdenek a fennmaradásért. Hogy legyen, aki elmeséli majd a történetet.. 

Az előző rész ismétlése minden szombaton 17 és 18 óra között a Vörösmarty Rádióban!

A rádiójáték rendezője Hargitai Iván, aki azért is döntött úgy, hogy feleleveníti ezt a méltatlanul elfeledett műfajt, mert manapság, nem igazán készül nagyformátumú színészekkel hangjáték: „ Óriási élményt nyújtott a munka. Ebben a beszorult, covidos, szürke, téli állapotban nagyon jóleső egy ilyen rendkívül izgalmas és nemes irodalmat hallgatni otthon. A rádiójáték több is meg kevesebb is, mint a színpadi; kevesebb azáltal, hogy egy csomó akciót nem lát a néző, mint ami a színpadon történik, viszont abban fantasztikus, hogy kigyújtja a hallgató fantáziáját, ő képzeli oda az arcot, a gesztusokat, a környezetet.."

Kultúra

 1. Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a fehérvári királysírban

  Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

  2021.01.21.
 2. A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesül Zemlényi Katica, karnagy

  A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. 

  2021.01.20.
 3. „Szívünkben és lelkünkben kell emléket állítani” - fogadalmi mise Szent Sebestyén napján

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik január 20-án a város fogadalmára, hálát adva azért, hogy szerencsésen megmenekült a pestisjárványtól. Az idei Szent Sebestyén-napon, szerdán, - számos ünnepélyes szokást ezúttal mellőzve, - egyszerű külsőségek mellett, a város papságával koncelebrált püspöki szentmisével ünnepelte Fehérvár a közel 300 éves hagyományt a Felsővárosi templomban.

  2021.01.20.
 4. Névadó pályázatot hirdetett új lakójának a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Új lakó, egy színes babzsák érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár gyermekrészlegébe. A vicces, nagyméretű figurát adományként kapta az intézmény, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek használhassák olvasás közben. Most keresik a legjobb nevet a figurának, melyre az intézmény pályázatot hirdetett a Facebook-oldalán február 12-ig. A nyertest gyermekkönyvvel jutalmazzák.

  2021.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka