Az iparűzési adóról - polgármesteri tájékoztató a pontos szabályok ismeretében konkrét számokról és tényekről

A 2021-es esztendő első munkanapján közösségi oldalán adott tájékoztatást dr. Cser-Palkovics András polgármester a város idei költségvetésének előkészítéséről, valamint az iparűzési adó alakulásáról. A városvezető fontosnak tartja, hogy hiteles információkról – megjelent jogszabályokról és konkrét számokról – adjon hírt a fehérváriaknak, hiszen csak ez lehet a tervezés és a további fenntartható városfejlesztés alapja.
2021.01.04. 12:48 |

Tisztelt Fehérváriak!

Megígértem, hogy mi először a pontos döntések, szabályok ismeretében nyugodtan megvizsgáljuk a helyzetet, majd konkrét számokról és tényekről adunk tájékoztatást. Jöjjön tehát az új esztendő első munkanapján tájékoztatás egy komoly témában, hiszen a mai napon folytatódik a 2021. évi költségvetés előkészítése. Ennek egyik alapja mindig a helyi adókból befolyó bevétel kalkulálása, kiemelten figyelve az iparűzési adó alakulására. Bár a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt, 2020-ban az iparűzési adóból származó bevétel jelentősen elmaradt a februárban tervezettől (20 milliárd forint), de szerencsére végül jóval magasabb lett, mint amit – a város legnagyobb ipari adófizetőivel egyeztetve – májusban gondoltunk (14-15 milliárd forint), és 2020 végére meghaladta a 17 milliárd forintot. Végleges számot majd tavasszal látunk. Bár jelentős a visszaesés, de a helyi gazdaság nagy része az emberek lelkiismeretes munkájának, a gazdasági szereplők teljesítményének és a kormányzati gazdaságösztönző támogatásoknak köszönhetően végül a járványhelyzet ellenére is jóval jobban teljesített, mint a járvány első hullámában az látszott.

A 2021-re vonatkozó tervezésnél a 2020. évi bevételeinkből indulhatunk ki, és természetesen figyelembe kell vennünk – a decemberben bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések között – az iparűzési adóra vonatkozó átmeneti szabályok várható hatásait is. Az azóta megjelent jogszabály alapján megközelítőleg már látjuk az adókedvezményekkel érintett vállalkozások számát, valamint az iparűzési adóra vonatkozó önkormányzati bevételkiesés várható mértékét. A munkahelyvédelmi intézkedés a rendelkezésre álló adatok alapján 11729 adózót (!) és ennél sokkal több embert érinthet közvetlenül vagy közvetetten. Várhatóan mintegy 2,1 milliárd forint (!) összeg marad a kormány döntése nyomán a székesfehérvári vállalkozásoknál 2021-ben. Fontos tehát, hogy nem állami elvonásról beszélünk, hiszen a pénz a munkahelyeket biztosító székesfehérvári, zömében magyar tulajdonban lévő mikro-, kis- és középvállalkozásoknál, azaz Székesfehérváron marad és székesfehérvári munkahelyeket véd meg. Ez az összeg nagyságrendileg a 2019. évi helyi adóbevételünk 10 %-a.

Nem kevés pénzről van tehát szó, de sikerült elérnünk, hogy nem került sor az iparűzési adó megszüntetésére, felfüggesztésére, ahogy a felének az elvonására sem, mint ahogy az első kamarai javaslatok, majd az állami döntések nyomán a sajtóban, közösségi médiában megjelent pártpolitikai nyilatkozatok, pontatlan értelmezések szóltak. Az iparűzési adó legnagyobb részét fizető nagyvállalatok pedig továbbra is változatlan szabályok szerint adóznak 2021-ben is. Örülök tehát, hogy az eredeti kamarai javaslattal szemben elértük, hogy nem az iparűzési adó eltörlésére, felfüggesztésére, elvonására vagy elfelezésére, hanem egy – remélem, csak átmeneti időszakra szóló – adókedvezmény megállapítására került sor. Köszönöm azon kormánypárti és ellenzéki polgármestereknek, közéleti szereplőknek, akik országszerte mögém álltak ebben a folyamatban. Sajnálom azonban, hogy a helyi ellenzék ezt nem tartotta fontos ügynek, nem állt a város mögé ebben a kérdésben sem.

Természetesen a kiesés sok pénz így is, ezért állami kompenzációra mindenképpen szüksége lesz az önkormányzati szektor egészének. Működési és fejlesztési területen egyaránt. Ezzel kapcsolatban további egyeztetések zajlanak majd. Reméljük, hogy az egyeztetések valamennyi nagyváros, és természetesen Székesfehérvár vonatkozásában is eredményre vezetnek, ami további működési, valamint fejlesztési támogatásokat jelenthet városunk részére is.

Bízom benne, hogy az újra meginduló gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig 2022-2023-ra a város saját bevételei (amelyek közül ma megkerülhetetlenül a legnagyobb arányt az iparűzési adóból származó bevétel képezi) újra elérhetik, majd meghaladhatják a korábbi szintet, ez lehet ugyanis az alapja a minden szempontból fenntartható városfejlesztésnek és városüzemeltetésnek.

Fontos leszögezni, hogy a város biztonságos működtetése 2021-ben is garantált, az idei járványügyi költségvetés is stabil lesz. Ennek tervezési lépéseiről, majd a végleges költségvetésről természetesen további tájékoztatásokat adok majd. Továbbra is a tények, a pontos adatok mentén, mellőzve az országos pártpolitikát a helyi közügyekből és az önkormányzati világból.

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Újabb óvodai csoport került hatósági karanténba

  Újabb intézmény érintett a koronavírus-járvány miatt bevezetett ideiglenes intézkedésekben. Ezúttal a Rákóczi Utcai Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájának egy csoportja került karanténba január 20-ig.

  2021.01.15.
 2. Megváltozik a forgalmi rend és a parkolás a felújított Bartók Béla téren és a Jókai utcában

  A végéhez közeledik a Bartók Béla tér és környezete megújításának második üteme. A téren és a hozzá kapcsolódó Jókai utában megváltozik a forgalmi rend, többek között tilos lesz a téren parkolni. A közlekedési rend pontosítása, a táblák kihelyezése jelenleg is folyamatban van. Székesfehérvár Önkormányzata kéri, egyben köszöni a lakók és a közlekedők fokozott figyelmét, türelmét és megértését!

  2021.01.15.
 3. Szigorúan tilos rálépni a fehérvári tavak jegére!

  A balesetek és veszélyes helyzetek elkerülésének érdekében a fehérvári tavak jégrétegeire SZIGORÚAN TILOS rálépni, azokon korcsolyázni, vagy bármilyen sport- és szabadidős tevékenységet végezni értelemszerűen szintén tilos! - figyelmeztet közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere.

  2021.01.15.
 4. Nem szabad rámenni sem a Csónakázó-tó sem a Palotavárosi tavak jegére

  Táblák is jelzik a Vidámparki és a Palotavárosi tavak mellett, hogy nem szabad a jégre menni. Évek óta így van ez télen, a tiltást pedig az indokolja, hogy a város tavainak vízpótlása folyamatos, ezért a befolyásnál és a túlfolyónál vékonyabb a jégpáncél. A nádasok is fokozott veszélyt jelentenek, mert itt is egyenlőtlenül fagy be a tavak vize.

  2021.01.14.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár