Polgármesteri lakossági tájékoztató - fehérvári járványügyi intézkedések, információk

Újraindul hétfőtől az idősek mindennapi ügyintézését segítő szolgáltatás, valamint a telefonos lelki segítségnyújtás, szünetel a nappali ellátás a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény gondozási központjaiban, az Önkormányzat segítségével fertőtlenítik azokat az intézményeket, ahol igazolt koronavírusos megbetegedéseket jeleztek. A legfrissebb információkról és döntésekről szól a három hónap után újra jelentkező Lakossági tájékoztató.
2020.09.09. 16:01 |

Tisztelt Fehérváriak!

Tekintettel arra, hogy a koronavírus elsősorban az idősebb korosztály számára jelent magas egészségügyi kockázatot, az Önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a szociális intézményeket és szolgáltatásokat, a mai napon pedig több ezzel kapcsolatos fejleményről és döntésről szeretnék tájékoztatást adni.

1. Az Önkormányzat – bár jelenleg nincs ilyen jogszabályi kötelezettsége – szeptember 14-étől, hétfőtől visszaállítja az idősek számára a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, postai ügyintézésben történő segítségnyújtást, valamint az Alba Bástya szakembereinek bevonásával telefonos beszélgetésre, lelki segítségnyújtásra is lehetőséget teremtünk az idősek védelme érdekében. A döntés meghozatalára a fehérvári idősügyi szerveztek és nyugdíjas klubok vezetőivel történt konzultációt követően került sor, akik kifejezetten kérték ezeknek a szolgáltatásoknak a visszaállítását. A mindennapokat megkönnyítő szolgáltatások igénybevételét, az esélyegyenlőségi referensünkkel történt egyeztetést követően a fogyatékkal élő személyekre is kiterjesztjük. Az ezekre vonatkozó igényeket a (22) 537-651 és a (22) 537-652 -es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu  e-mail címen lehet jelezni. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat!

2. Kedden késő este tájékoztatott a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény vezetője arról, hogy az egyik gondozási központban dolgozó kollégájuknál koronavírus jelenlétére utaló tünetek mutatkoztak. A munkavállaló helyettesítőként az egyik idősek otthonában is látott el feladatokat az elmúlt hetekben. Az intézmény azonnal felvette a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, amelynek eredményeként a Hosszúsétatéri Idősek Otthonának mintegy 40 lakója és 8 dolgozója, valamint a Zsolt Utcai Gondozási Központ 6 ellátottja és 9 dolgozója is járványügyi megfigyelés alá került. A két épületben azonnal megkezdték a fertőtlenítő takarítást és ózonos fertőtlenítőgépekkel a levegő és a felület kezelését.
Az Intézmény folyamatosan kapcsolatban van a Népegészségügyi Központtal, a fenntartó Önkormányzat pedig természetesen – ahogy eddig, úgy ezentúl is – megad minden segítséget a gondozott idős emberek és a dolgozók segítésére, egészségük védelme érdekében.

3. Az intézmény vezetőjének döntése értelmében a mai naptól határozatlan ideig szünetel a nappali ellátási tevékenység a Maroshegyi Gondozási Központban. A járványügyi helyzetre tekintettel, az idősek egészségének védelme érdekében holnaptól ezt a döntést a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény többi gondozási központjára (Felsővárosi, Zsolt Utcai, Palotavárosi) kiterjesztjük azzal, hogy a nappali ellátási szolgáltatás szüneteltetése mellett az étkezési szolgáltatást igénylők részére a melegételt az otthonukba történő kiszállítással biztosítja az Intézmény.

4. Ahogy az országban mindenhol, Székesfehérváron is van olyan intézmény, ahol van koronavírus-fertőzött tanuló, illetve munkatárs. A Vörösmarty Színház mellett a Vasvári Pál Gimnázium, illetve a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium esetében van ilyen esetről tudomásunk.

Továbbra is nagyon magas az új fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy városunkban is folyamatosan növekszik a koronavírus-járványban érintett személyek, illetve a kontaktszemélyek száma. Jó hír, hogy a legutóbbi vizsgálatkor a fehérvári szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja alacsony értéket mutatott, így reméljük, hogy az előírások betartásával a tömeges megbetegedések megelőzhetőek.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb híreket újra a város honlapján, a www.szekesfehervar.hu oldalon összefoglalva, „önálló ablakban” megtalálhatják az olvasók.

Kérem, vigyázzunk továbbra is magunkra és egymásra!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Áramszünet lesz a Takarodó utcában és Felsőváros több utcájában

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan szeptember 23-án, szerdán áramszünet lesz a Takarodó utca egészében, valamint szeptember 25-én, pénteken Felsőváros több utcájában.

  2020.09.21.
 2. Garanciális hibákat javítanak a Balatoni úton - a közlekedést nem akadályozza a munka

  A folyamatban lévő műszaki átadás közben még kisebb, növénygyökerek okozta hibákat javítanak a Balatoni úti felüljáró járdáján. A tuskómarás után kihajtott nyárfák gyökérzetét vegyszerrel kezelik, majd helyreállítják a feltárás során keletkezett foltokat. A kivitelező munkavégzése idején továbbra is lehet közlekedni a felüljárón.

  2020.09.18.
 3. Őrizzük meg városunk működőképességét a második hullám idején is! - aktuális koronavírus-információk

  Szigorú intézkedéseket vezettek be a városi fenntartású intézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában. Minden előírás célja a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás garantálása, ezzel védve a munkavállalók és a látogatók egészségét. Dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán ismertette az elrendelt óvintézkedéseket, és tájékoztatást ad az újraindított idősügyi ellátás első tapasztalatairól, valamint a koronavírus-járványban érintett helyi közösségekről is.

  2020.09.15.
 4. Kedden kezdődik az őszi rágcsálóirtás a főbb vízfolyások mellett Fehérváron

  A város területén lévő főbb vízfolyások és csapadékvíz elvezető árkok mellett rágcsálóirtást végeznek 2020 szeptember 15-től. A figyelmeztető felirattal ellátott dobozokban kihelyezett irtószer véralvadásgátló hatóanyagot tartalmaz, mely lenyelve és gyomron keresztül felszívódva emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet. Az irtószeres dobozokat 2020. október 15-től folyamatosan visszaszedik.

  2020.09.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4