Petőfi ismét Székesfehérváron - elindult a második Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál

Megzenésített Petőfi-versekkel, közös tortázással és Vitéz László bábelőadással kezdődött a Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál. A tavaly útjára indított kétnapos rendezvénysorozat léleköltöztető versekkel, zenékkel, utca- és kamaraszínházi előadásokkal, improvizációs játékokkal és bábelőadásokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton az Igézőben és az épület előtt. 
2024.06.07. 21:15 |
Petőfi ismét Székesfehérváron - elindult a második Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál

A részvétel ingyenes, de a beltéri programokra – a férőhelyek korlátozott száma miatt – előzetes regisztráció szükséges az igezo@gmail.com címen.

Az idén tízéves Igéző, azaz, ahogy Nagy Judit nevezte "összművészeti összpont" előtt kezdődött a Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál.

A szervező Szín-Tér Egyesület vezetője elmondta, több mint 15 éve dolgozzák fel a városhoz köthető legendákat, és több előadásuknak része volt már a refomkor és Petőfi vándorszínészként Székesfehérváron töltött időszaka. Ebből nőtt ki a tavalyi Petőfi200 emlékévhez kapcsolódóan a Vándorszínjátszó Fesztivál azzal a céllal, “hogy megszólítsuk a gyerekeket, fiatalokat."

Lehrner Zsolt megnyitójában felidézte Petőfi fehérvári életét, aki 1842 novemberében Pápáról érkezve vándorszínészként próbált némi pénzt keresni, és a Pelikán Fogadóban lépett előszőr színpadra Szabó József színidirektor társulatában, a "Párisi naplopó" című előadásban.

A fesztivált szervező Szín-Tér Egyesületet, illetve az idén 66 éves Szabad Színházat a kulturális "közösségteremtés egyik legjelentősebb motorjának" nevezte. Mint mondta, a Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál egy "hiánypótló kulturális innováció" Székesfehérváron. A hagyományőrzésen túl teret ad az improvizációs játéknak, fiatal drámaíróknak, költőknek, utca- és kamaraszínházi előadásoknak, zenészeknek, bábjátéknak.

A megnyitón Cserta Gábor Petőfi és más költők megzenésített verseivel indította el a fesztivál műsoros részét, miközben a szervezők a 10 éves Igéző tortáját osztották szét a közönség között. A gyerekek így tortát majszolva foglalták el a Mátyás-emlékmű elé kirakott székeket, hogy hamarosan az egyik legnagyobb magyar "bábkedvenc”, Vitéz László újabb kalandjával ismerkedjenek meg a kaposvári Báb-Szín-Tér előadásában.

A bábelőadás után fiatal szerzők verseivel és prózáival, majd Zselenszky Tamás műsorával folytatódik a program. Fél nyolctól Vass György színművész tolmácsolásában ismerhetjük meg az ezerarcú Petőfit, a nap pedig slam poetryvel és architekturális vetítéssel zárul.

A szombat is bábelőadással indul, 15 órától Lúdas Matyi történetét láthatjuk a Kereplő Bábszínház előadásában, majd utcai szavalóverseny, gyerekszínházak műsorai és fiatal szerzők mini drámái következnek a sorban. A 18 órakor kezdődő pápai Szó és Kép színpad társulatának műsora után Noémo akusztikus koncertjén vehetünk részt, majd a Szabad Színház Átok című előadása zárja a színpadi műfajokat. A minifesztivál Tóth Emőke irodalmi kvízével ér véget.