Perelj uram! - szeptember 21-én látható a Sobor Antal regényéből készült darab

A Vörösmarty Színház az évad elején ismét műsorra tűzi a közelmúlt legnagyobb sikereit. Közéjük tartozik a Sobor Antal kisregényéből Román Károly által színpadra alkalmazott Perelj, Uram! is, amelyet szeptember 21-én láthat a közönség.
2019.09.17. 07:51 |

Előbb a színház kávézójában lesz egy beszélgetés Szikora Jánossal, a darab rendezőjével és Gáspár Sándorral, az egyik főszereplővel szeptember 19-én 17 órakor. Ezt követően szeptember 21-én 19 órakor láthatja újra a közönség a nagyszínpadon az előadást.

A mű bemutatása színháztörténeti pillanatnak számított tavaly ősszel, éppen október 6-án. A dátum azért is érdekes, mert a történet 1849-ben játszódik Csákberényben, Móron és Nagyigmándon. A két főhőst, Szikszai János református lelkipásztort és Manszbarth Antal római katolikus papot még jóval az aradi vértanúk kivégzése előtt perbe fogták és megölték az osztrákok. Sobor Antal eredetileg egy kiváló kisregényben állított emléket a hősöknek (a mű harmadik kiadása tavaly jelent meg), majd ennek drámaváltozatát Román Károly alkotta meg, és így jöhetett létre Szikora János rendezésében a színpadi előadás.

Kortárs fehérvári szerzők művét korábban sohasem láthattuk a fehérvári színházban. Igaz, a két szerző már nem érhette meg a premiert. Később, idén márciusban bemutatták a darabot Budapesten, a Nemzeti Színházban is. S aki még nem látta, most megnézheti a Vörösmarty Színházban!

Kultúra

 1. Kulisszajárás és moziszemle - feltárultak a szórakoztatás házai

  Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja a kultúrára fogékony kíváncsiakat. A KÖN tematikája minden évben más, idén a szórakoztatás házai, a szórakozás terei állnak a középpontban szombaton és vasárnap.

  2019.09.21.
 2. Nyitott Városháza - épületséták a KÖN keretében

  Idén is változatos programkínálattal vár mindenkit hétvégén a Kulturális Örökség Napjai. Sok épület és intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Városházán is indulnak séták, amelyek keretében – kivételesen – nem lesznek láthatóak a Szent Korona és a koronázási ékszerek hiteles másolatai, mert azok ezen a hétvégén Balatonfüreden, a Vaszary-villában vannak kiállítva. 

  2019.09.20.
 3. Egy éves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont

  Szeptember 28-án 10 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mesés foglalkozások, játékok, vetítések varázsolják el a Mesebirodalomba érkező apróságokat és óriásokat abból az alkalomból, hogy egyéves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont.

  2019.09.20.
 4. Kiállítással tisztelegtek Hada Tibor munkássága előtt a fehérvári bélyeggyűjtők

  Harmincöt keretoldalon tizenegy témakört mutat be a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Hada Tibor több évtizedes gyűjtői munkássága előtt tisztelgő, csütörtökön a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban nyílt tárlata; vasút, cserkészet, Szent István király, Székesfehérvár, természetvédelem, a Föld Napja, 1956 emléke, festmények lovak, bor és szőlő.

  2019.09.19.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka