Péntektől látható Koppány Attila Piramisvilág című kiállítása a Pelikán Galériában

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társaságának rendezésében pénteken nyílik Koppány Attila Piramisvilág című tárlatára a Pelikán Galériában. A július 30-ig megtekinthető kiállításon egyetlen tematikus festészeti sorozatot mutat be Koppány Attila Piramisvilág címmel.
2021.07.01. 12:32 |
Péntektől látható Koppány Attila Piramisvilág című kiállítása a Pelikán Galériában

Koppány Attila – „többlaki” életet élve – három „vidéki” városhoz is kötődik szorosan. Győr, Székesfehérvár, Budaörs kortárs képzőművészeti életében is jelen van. Művészeti tanulmányai alapjait Székesfehérváron szerezte meg az 1960-as években, ahol Ballagó Imre és Áron Nagy Lajos festőművészek szakköreit látogatta. Budapesten építészetet tanult, majd a 80-as évektől a győri (ma) Széchényi István Egyetemen tanított, és óraadóként tanít ma is. Az egyetem professzor emeritusza.

1968 óta – amikor huszonegy évesen első egyéni kiállítását megnyithatta Budapesten – több mint ötven önálló kiállítást rendezett, főként Magyarországon, de Németországban, Ausztriában és Franciaországban is bemutatkozhatott.

Székesfehérvár művészeti életébe – mint A Székesfehérvári Művészek Társaságába felvételt nyert tagja – 2009-ben kapcsolódott be aktívan újra. 2014-ben Fekete Képek címmel mutatott be kiállítást a Pelikán Galériában, de rendezett önálló tárlatot A Szabadművelődés Házában (2010), az Evangélikus Közösségi Házban (2011), a Megyei Művelődési Központban (2012) és a Nyitrai úti Közösségi Házban (2019) is. Az egyéni és csoportos (Fehérvár Szalonok, Fejér Megyei Tárlatok) kiállításokon szinte folyamatosan kísérhetjük végig az utóbbi évtized alkotófolyamatait, úgymond testközelből.

A kiállításai címei sokat elárulnak az őt foglalkoztató témákról: Föld és ég (2012), Színes város (2019), Az én Geometriám (2019). A szintén 2019-es évben, az érdi, Érdi Galériában Piramisok és egyebek címmel rendezett tárlatán érkezett meg a mostani témájához.