Pár-beszéd, avagy a klasszikus és kortárs zene feleselgető estje

Tegnap délután az Alba Regia Szimfonikus Zenekar „otthonában” sajtótájékoztatót rendeztek. Ennek apropója a május 16-án hétfőn, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban megrendezésre kerülő Pár-beszéd című est volt a Magyra Klasszikus Zene Napja alkalmából.
2022.05.11. 15:27 |

Pár-beszéd lesz ez több dolog miatt is. Egyrészt a hangverseny előtt dr. Szabó Balázs zenetörténész beszélget Dobri Dániellel új művéről a Ház galériájában. A pár-beszed folytatódik a koncert során, hiszen a darabok előtt Szabó Balázs és Dobszay Péter karmester beszélgetnek a következő műről. Párbeszéd lesz annyiban, hogy egy klasszikus zene – Kodály Zoltán – két darabjára (Nyári este, Marosszéki táncok) „felesel" majd a kortárs zeneszerzők, Eötvös Péter Dialog mit Mozart és Dobri Dániel From Do to Do című műve.

A sajtótájékoztatón elsőként Lehner Zsolt alpolgármester méltatta e zenei vállalkozást. A két kortárs mű már felcsendült a Vörösmarty Színházban a diákok előtt, a PartiTúra sorozatban, és az alpolgármester szerint e művek a lélekhez szóltak. Elmondta: A Magyar Klasszikus Zene Napja programsorozatot 2021-ben indította útjára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a 2016-ban elhunyt Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar muzsikusa, Kocsis Zoltán emléke előtt tisztelegve rendezik meg. Dobszay Péter volt a következő felszólaló, a Junior Prima-díjas karmester ismertette a programot, amelynek keretében kortárs zeneszerzők művei lépnek diskurzusba a 20. század immár klasszikusnak számító mestere, Kodály Zoltán kompozícióival… A mondanivalója után sietve ment vissza a próbaterembe, mert éppen a Dialog mit Mozart című darabot próbálták.

Az egyik legfontosabb dolog az életünkben, hogy amíg egy évvel ezelőtt csak online játszhattunk ezen a napon, most hétfőn újra személyesen találkozunk a közönségünkkel – hangsúlyozta Ruff Tamás, az ARSO igazgatója. Fontos küldetésnek nevezte, hogy a kortárs zene ügyét felkarolják.

Dobri Dániel elmondta: a zeneszerző élete egy szobában zajlik, ahol például fél év alatt megszülethet egy új mű, aztán jönnek a próbák, és végül az előadás. Kiemelte, hogy az ARSO a magyar és kortárs zenére nagy hangsúlyt fektet. Egyedinek nevezte a legutóbbi PartiTúra koncertet is, ahol a XXI. századi zeneszerzők műveit hallhatta a fehérvári diákság. A májusi programok ezen a vonalon folytatódnak, hiszen a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében is különleges élménnyel várja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a közönséget.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka