Országos összefogás, hogy könnyebb legyen a digitális oktatás

A március 16-tól életbe lépett tantermen kívüli digitális oktatási munkarend megkönnyítése érdekében számos archívum vált ingyenesen elérhetővé Magyarországon. Az M5 csatorna iskolatévé lett, az MTVA archívuma ingyenesen tette közzé több száz hangoskönyvét, elindult a MOTTO, de már előfizetés nélkül elérhető a Szaktárs adatbázis is.
2020.03.24. 13:06 |

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tesz ingyenesen hallgathatóvá, hogy a koronavírus-járvány idején megkönnyítse a hozzáférést az oktatási tartalmakhoz és a kulturált szórakozáshoz.

Az archivum.mtva.hu/radio/  oldalon olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Az M5 csatorna minden hétköznap este 20.30-ig iskolatévéként működik. A reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom óráké, valamint a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és az Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig a nyelvtanulókat célozzák meg. A Mindenki Akadémiája című műsorokban az egyetemi tananyag felé is kitekintenek. A műsorok visszanézhetők a mediaklikk.hu oldalon.

Ezzel összhangban a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az oktatást segítő intézményekkel együttműködésben online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a nava.hu oldalon. Az MTVA Archívum pedig a Mozgóképarchívum megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, meséit, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára a m3.hu oldalon.

A Szakkiadók Társulása, röviden Szaktárs adatbázisportál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen összegyűjtse, és korszerű módon közzétegye a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. A portál hétfőtől egészen április 23-ig ingyenessé tette a szolgáltatásában álló közel 15 ezer kötet elérhetőségét, amelyek eddig jellemzően egyetemek, könyvtárak és más kulturális intézmények belső géphálózatán voltak felkereshetők.

A legfiatalabb korosztály sem marad szórakozás nélkül: több mint egy hónapig érhető el ingyenesen 400 interaktív mese. A BOOKR Mesetárban klasszikus és modern interaktív történeteket lehet megtalálni, ami egyszerre animált digitális könyv és képességfejlesztő játék is. A történeteket pedig olyan ismert színészek keltik életre, mint Molnár Piroska, Szacsvay László vagy Gálvölgyi János. A kialakult helyzetre való tekintettel az alkotók egy olyan mesével is készültek, amit a kézmosás fontosságáról Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője írt, és Czuder Tamás illusztrált.

A magyar művésztársadalom is gyorsan reagált a kialakult helyzetre: országos összefogásukban megalakították a MOTTO-t, a Művészek az otthoni oktatásért mozgalmat. Létrehoztak egy Youtube csatornát, ahova a színészek és előadóművészek olyan videókat töltenek fel, amelyben otthonaikban olvassák fel a tananyagban szereplő irodalmi műveket. A kezdeményezés honlapján és csatornáján a videókat évfolyam szerint csoportosították, hogy ezzel is segítsék és érdekesebbé tegyék a diákok otthoni tanulását.

Magyarország

 1. Nem lesz hosszabb az idei tanév - cáfolta a rémhíreket a minisztérium

  Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.

  2020.04.02.
 2. 3D nyomtatással segítik a koronavírus elleni védekezést

  Miután bemutatták az Alba Innovár 3D-s ajtónyitóját, Litvániából érkezett üzenet Székesfehérvár angol nyelvű Facebook oldalára, ahol kilincshosszabbítót készítettek ugyanezzel a technológiával. Persze hazánkban is, nem csak intézmények, hanem 3D nyomtatóval rendelkező magánszemélyek is összefogtak: a közösségi oldalon szerveződtek csoportba, és közös tervek, ötletek alapján készítik az arcvédőket, nyitókat, egyéb eszközöket.

  2020.04.02.
 3. A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni a legközelebbi véradóállomáson

  A véradás és a plazmaadás azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely a kijárási korlátozás alatt is. Az Országos Vérellátó Szolgálat így továbbra is várja a véradókat. Az OVSZ a szokásosnál még fokozottabban ügyel a biztonságra a segítő szándékú emberek és a kollégák védelme érdekében.

  2020.04.02.
 4. 585 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 42 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

  2020.04.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin