Őrizzük meg városunk működőképességét a második hullám idején is! - aktuális koronavírus-információk

Szigorú intézkedéseket vezettek be a városi fenntartású intézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában. Minden előírás célja a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás garantálása, ezzel védve a munkavállalók és a látogatók egészségét. Dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán ismertette az elrendelt óvintézkedéseket, és tájékoztatást ad az újraindított idősügyi ellátás első tapasztalatairól, valamint a koronavírus-járványban érintett helyi közösségekről is.
2020.09.15. 17:35 |

Tisztelt Fehérváriak!

A hét első két napján összesen 73 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Fejér megyében, ami jelentős emelkedés, és amiből jogosan következtethetünk arra, hogy városukban is folyamatosan nő a fertőzöttek száma. A fő feladat az emberek megvédése és a város működőképességének megtartása. Ennek érdekében Székesfehérvár Önkormányzata maga is számos megelőző óvintézkedést vezetett be intézményeiben, vállalatainál és a Városházán.

A jelenleg hatályos előírások alapvetően két dolgot kérnek mindannyiunktól: a maszkviselést és a távolságtartást. Bizonyított tény, hogy a maszkviselés drasztikusan csökkenti a fertőzés terjedését, ahogyan a védőtávolság betartása is. Az előírások célja, hogy a koronavírus terjedését kezelhető méretek között tartsuk, ne egyszerre jelenjen meg az egészségügyi, szociális és oktatási intézményeinkben rengeteg beteg, ne egyszerre essen ki a munkából a társadalom jelentős része, és hogy óvjuk a koronavírusnak leginkább kiszolgáltatott időseket, krónikus betegséggel küzdőket. A kontaktkutatások során is figyelembe veszik, hogy az igazolt fertőzött mennyi időre, milyen közelségben és maszkban érintkezett-e adott személlyel, amennyiben pedig a kontakt maszkot viselt, nem töltött huzamos időt védőtávolságon belül a fertőzöttel, a kéthetes karanténkötelezettség elkerülhető a kontaktszemélyek számára. Kérem tehát, hogy ha a vírustól – és annak rendkívül kellemetlen tüneteitől – nem is tartanak, egymás védelmében és a kéthetes karanténkötelezettség elkerülése végett tartsák be a szabályokat! Ahogyan Magyarország miniszterelnöke szombati interjújában kifejtette: a cél az ország működésének fenntartása a második hullám közepette is. Ehhez immár minden eszköz, eljárásrend és lehetőség adott, viszont elsősorban rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy sikerül-e fenntartani a város, a gazdaság, az ország működőképességét. Amennyiben igen, a magas fertőzöttségi mutatók ellenére is viszonylag normális, élhető hónapok elé nézünk, és nem kell a gazdasági összeomlás következményeitől tartanunk. A képlet egyszerű tehát: Viseljük a maszkot és ne a következményeket!

1.
A legveszélyeztetettebb korosztály most is az idősek és a krónikus betegek, ezért a tegnapi napon – bár jogszabályi kötelezettségünk nincs erre – újra elindítottuk az idősek ellátását segítő szolgáltatásunkat, amely iránt eddig már 31-en érdeklődtek. A bevásárlás, gyógyszerkiváltás, postai ügyintézés átvállalásával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az idős, vagy krónikus betegségben szenvedő, vagy fogyatékkal élő fehérváriak nagyobb biztonságban érezzék magukat, ne kelljen a járványidőszakban annyit kimozdulniuk nagyobb közösségekbe. Az ellátásra vonatkozó igényeket a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail címen lehet jelezni. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat!

2.
Az állam szigorúan szankcionálja a maszkviselés elmulasztását a kereskedelmi egységekben. Ezért szerdától a Városi Piacon is szigorítjuk a szabályozást: csak a két oldalsó bejárat lesz nyitva, ahol ellenőrzik belépéskor a maszkhasználatot is, bent pedig a biztonsági őrök figyelmeztetik a maszk nélküli vásárlókat. A kereskedők és az őstermelők számára is kötelező a maszk viselése. Aki ezt megszegi, azzal figyelmeztetést követően akár szerződést is bonthat a Városgondnokság. A rendőrség pedig a mai nappal megkezdte a maszkhasználattal kapcsolatos ellenőrzést az autóbuszokon Székesfehérváron is.

3.
Új biztonsági szabályokat vezettünk be a Csitáry G. Emil Uszodában is. Ezek az uszodába belépve megtalálhatóak, kérjük, hogy az egészségvédelem érdekében tartsák be ezeket.

4.
A Városháza épületébe kizárólag tünetmentes munkavállaló léphet be, nem ott dolgozó személy pedig csak különösen indokolt esetben jöhet az épületbe – ez alól a Kossuth utcai Ügyfélszolgálat kivételt jelent. Szigorú szabályokat léptettünk életbe, amelyek a távolságtartásra és a maszkviselésre terjednek ki.

5.
A városházival egybevágó óvintézkedések azonnali betartására kértem a Városi Levéltár és Kutatóintézet, a Szent István Király Múzeum, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, valamint A Szabadművelődés Háza vezetőit. A fokozott fertőtlenítés mellett a maszkhasználat kötelezővé tételére, valamint az egyszerre bent tartózkodó látogatók számának korlátozására is felhívva a figyelmüket. Fontos, hogy mostantól kezdve a Vörösmarty Színház épületében (színház, zenekar, balett színház) tartott előadásokon, egyéb programokon kizárólag maszk szabályos viselése mellett lehet részt venni.

6.
A Vörösmarty Színház az összes szeptemberi előadását törölte a színház, mert sajnos a társulat több tagjánál is beigazolódott a vírusfertőzés. Az épület fertőtlenítése önkormányzati közreműködéssel megtörtént, és az intézmény reméli, hogy mielőbb visszatérhet a szakmai munka a normál kerékvágásba. A bemutatókról, valamint a bérletes és jegyet vásárló közönséget érintő információkról honlapjukon találnak részletes és frissülő tájékoztatást.

7.
A koronavírus-fertőzés által eddig igazoltan vagy gyaníthatóan érintett önkormányzati intézmények:
⁃ Vörösmarty Színház (A fertőzés 6 esetben igazolva, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
⁃ Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény hosszúsétatéri és Zsolt utcai intézményegységei (A gyanús eset tesztje negatív, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)

A koronavírus-fertőzés által eddig igazoltan vagy gyaníthatóan érintett, nem önkormányzati fenntartásban működő intézmények, szervezetek:
- Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
- Vasvári Pál Gimnázium
- Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
- SzSzC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
- Ciszterci Szent István Gimnázium
- SzSzC Jáky József Technikum
- Fehérvári Titánok jégkorongcsapata
Ezúton szeretnék minden betegnek mielőbbi jobbulást kívánni!

8.
Vannak, akiknek az anyagi helyzete nem engedi meg, hogy maguknak maszkról gondoskodjanak, ők az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Sütő utcai irodájában igényelhetnek védőmaszkot.

Tehát összefoglalva: Viseljük a maszkot és ne a következményeket! Vigyázzunk egymásra!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Áramszünet lesz a Takarodó utcában és Felsőváros több utcájában

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan szeptember 23-án, szerdán áramszünet lesz a Takarodó utca egészében, valamint szeptember 25-én, pénteken Felsőváros több utcájában.

  2020.09.21.
 2. Garanciális hibákat javítanak a Balatoni úton - a közlekedést nem akadályozza a munka

  A folyamatban lévő műszaki átadás közben még kisebb, növénygyökerek okozta hibákat javítanak a Balatoni úti felüljáró járdáján. A tuskómarás után kihajtott nyárfák gyökérzetét vegyszerrel kezelik, majd helyreállítják a feltárás során keletkezett foltokat. A kivitelező munkavégzése idején továbbra is lehet közlekedni a felüljárón.

  2020.09.18.
 3. Őrizzük meg városunk működőképességét a második hullám idején is! - aktuális koronavírus-információk

  Szigorú intézkedéseket vezettek be a városi fenntartású intézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában. Minden előírás célja a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás garantálása, ezzel védve a munkavállalók és a látogatók egészségét. Dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán ismertette az elrendelt óvintézkedéseket, és tájékoztatást ad az újraindított idősügyi ellátás első tapasztalatairól, valamint a koronavírus-járványban érintett helyi közösségekről is.

  2020.09.15.
 4. Kedden kezdődik az őszi rágcsálóirtás a főbb vízfolyások mellett Fehérváron

  A város területén lévő főbb vízfolyások és csapadékvíz elvezető árkok mellett rágcsálóirtást végeznek 2020 szeptember 15-től. A figyelmeztető felirattal ellátott dobozokban kihelyezett irtószer véralvadásgátló hatóanyagot tartalmaz, mely lenyelve és gyomron keresztül felszívódva emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet. Az irtószeres dobozokat 2020. október 15-től folyamatosan visszaszedik.

  2020.09.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4