Operatív törzs - egyre inkább a tömeges megbetegedés felé tartunk

Az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, 28 fő a betegtöbblet egy nap alatt: "egyre inkább a tömeges megbetegedés felé tartunk, arányaiban bővül, nő a szám".
2020.03.22. 14:49 |

Az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa elmondta, a kórházában a több tucatnyi fertőzött beteg közül 7-en vannak intenzív osztályon, főképp idősek, más alapbetegséggel (magas vérnyomás, cukorbetegség stb.).

Megerősítette, a betegek többsége gyenge tünetekkel túléli ezt a járványt, de a fejfájás, gyengeség, hurutos köhögés, láz már komoly jelek. 

"Tizenhat gyógyult betegünk van, köztük van 40 és 60 év körüli" - mondta. Kiemelte, az enyhe tünetűek otthonukban két hétig kell, hogy várják a gyógyulást, de az állapot súlyosbodása esetén ők is kórházba kerülnek. Az intenzív osztályon 66 év az átlagéletkor, a halottak között 69 - közölte, hozzátéve, 10 év alatt nem észlelnek halálesetet.

Szlávik János szombaton egy piac mellett ment el autójával, ahol sok idős embert látott, ezért ismételten kéri, az idősek ne menjenek ki az utcára, maradjanak otthon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, 28 fő a betegtöbblet egy nap alatt: "egyre inkább a tömeges megbetegedés felé tartunk, arányaiban bővül, nő a szám".

Bejelentette, a Koronavirus.gov.hu portálon letölthető, kiragasztható plakát jelenik meg vasárnap. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden életkorú és minden területen élő ember potenciálisan fertőző lehet. De: "Féltjük az időseket, attól a veszélytől, ami rájuk várhat. Empátiát azonban kérünk, áldozatot hoznak az idősek azzal, hogy otthon maradnak. Az egész országra kiterjedő járvány zajlik, mindenkinek megvan a tennivalója" - nyomatékosította. Ha mindenki betartja a rá vonatkozó szabályokat, akkor ellaposítható a járványgörbe, és megjön a közös erőfeszítés eredménye - tette hozzá.

Az otthoni karanténról elmondta: sokan vannak otthon, pozitív esetek, külföldről hazatértek, és azok is, akik önként vállalják az elkülönítést két hétre, hogy ha esetleg hordoznák a vírust, ne fertőzzenek meg senkit.

"Az otthoni karantén alapvető higiénés szabályai: aki otthoni karanténban van, soha, semmikor, semmiért nem hagyja el az otthonát. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásban, amennyire ez lehetséges. Ha családi házban él, legyen saját fürdőszobája, vécéje. Ha erre nincs lehetőség, gyakoril fertőtlenítésre van szükség, különösen a vécé esetében. Ez a kórokozó néhány órán belül elpusztul a klórtól és a hőtől. Fertőtlenítővel kell gyakran mosni az otthoni eszközöket, és a fertőzött használjon olyan holmikat, amiket csak ő nem használ. Mosni legalább 50-60 fokon kell. Papírtörlőt kell használni, egyszer használatos eszközökkel. Nagyon-nagyon fontos a köhögés-tüsszentés szabályainak betartása: papírzsebkendő, majd eldobás. Hulladékkezelés: pihentessük a szemetet pár óráig. És nagyon gyakran mossunk kezet!" - sorolta.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti tisztje elmondta, zavartalan a belépő határforgalom, kilépő oldalon van néhány határátkelő, ahol hosszabb a várakozási idő.

3945 ember van hatósági házi karanténban, 19 ezer ellenőrzés történt, 84 személy ellen szabálysértési feljelentés történt. Üzletzár megsértése miat 24 feljelentés történt, 12 esetben helyszíni bírság történt - sorolta a számokat.

"Az ITM döntött az utazási okmányokkal kapcsolatban: az utazási okmányok érvényesek a veszélyhelyzet lejártát követő 15 napig" - jelentette be, de ugyanez igaz a diákigazolványok érvényességére. Ismert: a március 31-én lejáró diákigazolványok tovább használhatók, de ez nem utazásra buzdítja a diákokat" - figyelmeztetett Lakatos Tibor.

Magyarország

 1. Nem lesz hosszabb az idei tanév - cáfolta a rémhíreket a minisztérium

  Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.

  2020.04.02.
 2. 3D nyomtatással segítik a koronavírus elleni védekezést

  Miután bemutatták az Alba Innovár 3D-s ajtónyitóját, Litvániából érkezett üzenet Székesfehérvár angol nyelvű Facebook oldalára, ahol kilincshosszabbítót készítettek ugyanezzel a technológiával. Persze hazánkban is, nem csak intézmények, hanem 3D nyomtatóval rendelkező magánszemélyek is összefogtak: a közösségi oldalon szerveződtek csoportba, és közös tervek, ötletek alapján készítik az arcvédőket, nyitókat, egyéb eszközöket.

  2020.04.02.
 3. A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni a legközelebbi véradóállomáson

  A véradás és a plazmaadás azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely a kijárási korlátozás alatt is. Az Országos Vérellátó Szolgálat így továbbra is várja a véradókat. Az OVSZ a szokásosnál még fokozottabban ügyel a biztonságra a segítő szándékú emberek és a kollégák védelme érdekében.

  2020.04.02.
 4. 585 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 42 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

  2020.04.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin