Ólomkatona, a rendíthetetlen - túl súlyosak ahhoz, hogy átengedjük őket a gyerekeknek

Ólomkatona, a rendíthetetlen címmel Marcell Kolos fémfigura- készítő tartott előadást a Hetedhét Játék-múzeumban, amelyben mindenki megtudhatta, hogyan lehet házilag gyurma és legó segítségével öntőformát készíteni, figurát festeni vagy egy egész csatajelenetet eljátszani.
2013.09.26. 08:05 |
Ólomkatona, a rendíthetetlen címmel Marcell Kolos fémfigura-készítő tartott előadást a Hetedhét Játékmúzeumban, amelyben mindenki megtudhatta, hogyan lehet házilag gyurma és legó segítségével öntőformát készíteni, figurát festeni vagy egy egész csatajelenetet eljátszani.
Marczell Kolos civilben statikusként dolgozik: födémeket, alapokat tervez. A munkája végeztével ólomkatonákat önt, ami persze a méreteiből adódóan is meglehetősen nagy precizitást igényel.
„Úgy gondolom, hogy fémfigurákat a történelem szeretete nélkül nem lehet készíteni, hiszen a kis vitézek nemcsak egy vitrinben mutatnak jól, hanem nagy csatajeleneteket például egy-egy wargame klubban újra lehet velük játszani.” – mondta Kolos.Minden katona a készítő szerint először egy szobor, hiszen meglepően részletesen lehet ábrázolni például az arcvonásokat vagy az egyenruhán a gombokat. A figuraöntéshez először az öntőformát kell elkészíteni.
 
„Az öntőformát vulkanizált gumiból otthon is elő lehet állítani. Én például régi legók segítségével építek egy kis keretszerű zsalut, amibe gyurmát teszek, és ebből alakítom ki a kívánt alakot. Az olvadt gumit ezután beleöntöm a zsaluba, így a forró massza teljesen kitölti a réseket. Egy nap száradási idő és némi utókezelés után pedig az új formát már lehet is használni.”- ismertette az előadásában Kolos, aki a fémöntvényt is saját maga keveri ki.
Az ötvözet pontos összetétele ugyan hadititok, de annyit a szakértő elárult, hogy ólom, ón, antimon és bizmut egy meghatározott keverékéről van szó. A fémeket egy kis kempingláng segítségével szokta összeolvasztani.
Amikor a sűrű fémfolyadék színe kicsit sárgás lesz antimontól, akkor elérte a megfelelő hőmérsékletet. Az adagoláshoz egy egyszerű tojástartó is megteszi, hiszen bármennyire is hihetetlen a 160 fokos fémkeverék nem olvasztja meg papírt. A szétnyitható formába egy kis hintőporozás után az öntőrésen keresztül minél magasabbról kell beleönteni a fémet, hiszen a gravitáció segítségével lehet a legkisebb bemélyedéseket is kitölteni.
 
A fémfigurákat ezután sorjázni, reszelni és alapozni kell, majd a nagykönyv alapján a foltok elkerülése érdekében belülről kifelé haladva lehet kifesteni. A katona talpazatát házilag egy kis teniszsalak, homok és csemperagasztó segítségével lehet előállítani, amelyre ízlés szerint kerülhet „fű” a modellboltból vagy köves út imitációjaként parafaőrlemény. Kolos hangsúlyozta, a modellkészítést soha nem késő elkezdeni, mert „az ólomkatonák önmagukban túl súlyosak ahhoz, hogy átengedjük őket a gyerekeknek.”
Érdekességek az ólomkatonákról:Már az ókorban a fáraók sírjában is találtak kis katonafigurákat.A középkorban az ifjak hadi oktatására használták őket.Andersen meséje által váltak az ólomkatonák népszerűvé.Winston Churchillnek saját gyűjteménye volt belőlük.Az 1966-os ólommérgezés óta megszűnt a fémkatonák tömegtermelése.