Nyitott műtermek a Felsővárosi Alkotóházban – műtárgyak születését nézhetjük meg

Nyitott műterem programsorozatot indított a Székesfehérvári Művészek Társasága a Felsővárosi Alkotóházban, a Kertalja utca 8.szám alatt. A látogatók nyomon követhetik a műtárgyak születését a tervezéstől a kivitelezésig. Megismerhetik az ott alkotó képző- és iparművészeket, és az alkotás folyamatát. A Nyitott műterem programsorozat nyitó rendezvényére kedden került sor a Felsővárosi Alkotóházban.
2024.05.14. 21:05 |
Nyitott műtermek a Felsővárosi Alkotóházban – műtárgyak születését nézhetjük meg

A Székesfehérvári Művészek Társasága Nyitott Műtermek programjának megnyitóján Felsőváros önkormányzati képviselője, Földi Zoltán köszöntötte a megjelenteket, felidézve, hogy 2019 őszén készült el az Alkotóház.

Elmondta, hogy több gondolat is megfogalmazódott, kezdetben tájház funkciót gondoltak el az épületnek, amely bemutató jelleggel működött volna. Később ezt a gondolatot azonban elvetették, és tovább kereste az útját, most pedig örömmel tapasztalják, hogy alkotóház lett és így találta meg küldetését. Földi Zoltán reményét fejezte ki, hogy a ház egyfajta bölcsőként fog működni, ahol sok olyan alkotás születik, amelyben a fehérváriak és a felsővárosiak gyönyörködhetnek.

Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere arról szólt, hogy rugalmasság és közös gondolkodás hozta létre ezt az alkotóházat. Kiemelte, hogy lényegre törően és küldetéstudattal tudta kulturális és közösségi térré tenni ezt az alkotóházat a Székesfehérvári Művészek Társasága és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ együttműködése. Az alpolgármester azt kívánta, hogy sok értékes mű szülessen a ház falai között is.

A megnyitón részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki kiemelte, hogy kulturális misszió folyik a házban, ahol mindenki bepillantást nyerhet az alkotás folyamatába.

Fehérvár polgármestere elmondta, hogy Földi Zoltán önkormányzati képviselő 2019 előtt kereste meg azzal, hogy a Felsővárosban, Fehérvár leginkább hagyománytisztelő városrészében lehetőség van egy ingatlan megmentésére, és ezen keresztül Felsőváros kultúrájának bemutatására. „Így indult az a folyamat, aminek nyomán megmentettük ezt a házat, közösségi tulajdonba került, majd a kezdeti tájház koncepciót követően új funkciót kerestünk. A Székesfehérvári Művészek Társaságával régóta gondolkodtunk közösen egy alkotóház létrehozásán, felvetődött, hogy mi lenne, ha ebből a tájházból lenne az első alkotóház.” - idézte fel Székesfehérvár polgármestere, hozzátéve, hogy a művészek már birtokba vették a házat és biztos benne, hogy szebbnél szebb alkotások fognak kikerülni innen.

Szentes Ottokár, a Székesfehérvári Művészek Társaságának elnöke a nyitott műtermek programjáról szólt, amelynek során bárki betekinthet abba a folyamatba, ami a gondolat megszületésétől a vizuális alkotás megvalósulásáig tart.

Műhelybeszélgetések, közönségtalálkozók, művészeti kurzusok, pedagógiai programok során képző és iparművészeti tartalmakat hordozó technikákat ismerhetnek meg a látogatók, akik beleshetnek a kulisszák mögé, ahol műhelytitkok sejlenek fel.

A nyitott műtermek programban résztvevő alkotók között van Mara Kinga Villő, Schrenk Rita Anna, Szabó Anikó, és Varga Gábor Farkas is. A műteremlátogatás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött és sajtónyilvános.

Az alkotók által megadott időpontokra az alábbi elérhetőségeken lehet bejelentkezni: