Diótörő karácsonyra - ismét színpadon a Székesfehérvári Balett Színház nagybalettje

Decemberben ismét láthatja a közönség a Székesfehérvári Balett Színház első nagybalettjét, a Diótörő című családi balettet Egerházi Attila rendezésében és koreográfiájával.
2020.11.09. 09:22 |

December 19-én, 20-án és 22-én 10.00 órakor, 21-én 10.00 és 19.00 órai kezdettel újra életre kel a Hoffman meséjéből és Csajkovszkij balettjéből jól ismert Diótörő, és elkíséri a történet főhősét, Marikát kalandos útján a Vörösmarty Színház nagyszínpadán.

Egy átlagos, szürke panellakásban él a Stahlbaum család, ide érkezik meg karácsony este a minden tekintetben színes egyéniség, Drosselmeyer nagybácsi, aki humorával, szeretetével, „bűverejével” életet hoz a családba. Amikor a család nyugovóra tér, megtörténnek a meséből ismert csodák: életre kel a Diótörő, megjelennek és ugyancsak életre kelnek a különböző babák, mesefigurák és lezajlik az a harc is, amelynek végén Marika, a főhős egy mesevilágban találja magát, Diótörő herceg oldalán. A pár a hópelyhek táncát követve jut el a kristálypalotába, ahol káprázatos ünnepséggel, látványos spanyol, kínai, keleti és orosz táncokkal fogadják őket, és eltáncolják a darab talán legismertebb részét, a Rózsakeringőt is.
„A Diótörő története az én olvasatomban nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett színpadképeinek és jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában” – mondta a produkcióról Egerházi Attila Harangozó- és Jeszenszky Endre-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója, aki Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állítja színpadra a népszerű művet.

Andrea T. Haamer jelmezeit Szelei Mónika újította fel és ő készítette a produkcióhoz szükséges új jelmezeket is; a díszleteket Árvai György, a fényeket Egerházi Attila tervezte. A darabhoz Falvay Miklós médiaművész komputergrafikával teremti meg a fantáziavilágot: a virtuális díszletek közül kiemelkedik az északi fényre emlékeztető fényjáték és a történet egyik fő helyszíne, a kristálypalota, amely többször is átalakul a mese során.

„Karácsony ünnepe többek között arra is emlékeztet bennünket, hogy ha szeretet lakozik a szívünkben, akkor életünk bármely napját ünnepként élhetjük meg, és hétköznapi csodák történhetnek meg velünk. A Diótörő története azt a gazdag, gyermeki képzeletvilágot jelképezi, amely a fantázia gazdag színpalettájáról, szeretetből szőtt ecsettel képes újra színessé festeni a felnőttek világának hétköznapok által elkoptatott és elszürkült festővásznát” – fogalmazott Egerházi Attila.

A társulat célja a bemutatókor az volt, hogy a város és a megye színházat és táncot szerető közönségének saját Diótörő előadása legyen, amelyet minden évadban műsorra tűzhetnek a karácsonyi időszakban. A nagyívű, a teljes társulatot kettős szereposztásban felvonultató táncszínházi művel minden korosztályt igyekeznek megszólítani. A darab iránt minden évben óriási az érdeklődés: 2018-ban a jegyek hetekkel a premier előtt elkeltek mind a hat meghirdetett előadásra.

Az előadásokra jegyek kaphatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.) munkanapokon 10.00–18.00 óra között, valamint az InterTicket országos hálózatában és a www.jegy.hu weboldalon is. A november 4-i, szerdai Carmen előadásra szóló jegy felmutatásával a vásárlók 20% kedvezményt kapnak a Diótörő családi balett december 21-i, hétfő délelőtt 10 órai előadására. A kedvezmény érvényesítéséhez a novemberi Carmen előadásra szóló jegy bemutatása feltétlenül szükséges, ezért kérjük, azt őrizzék meg a következő vásárlásig.

Kultúra

 1. Párbeszéd alkotásokkal - podcast a Téli tárlatról Szűts Angéla kurátorral

  Valami megragadja a tekintetemet, az beindítja a fantáziámat, és hagyom, hogy közelebb hívjon a kép, hagyom, hogy megszólítson, és beleengedem magam az élménybe: elveszni a részletekben, beszélgetni egy művészeti alkotással. Festményekkel, nyomatokkal, kerámiákkal, szőttessel, porcelánokkal.

  2020.12.03.
 2. Vörösmarty 220 - versvideóval emlékezik a Vörösmarty Színház társulata

  December 1-jén született a magyar költőóriás, a Szózat megalkotója, a Csongor és Tünde mesevilágának megálmodója, a székesfehérvári színház névadója. A társulat versvideóval emlékezik Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára.

  2020.12.01.
 3. Megrendeléssel ismét lehet könyvet kölcsönözni az Aranybulla Könyvtárból

  Ismét kölcsönözhetnek könyveket az Aranybulla Könyvtár olvasói. Egyszerre legfeljebb öt kiadványt vihetnek el, melyeket előzetesen megrendelnek telefonon, e-mailben, vagy Facebook üzenetben. A Köfém lakótelepen és a Ráchegyen a 65 évnél idősebbeknek és a mozgáskorlátozottaknak házhoz is viszik a könyveket.

  2020.12.01.
 4. Táncdráma Trianon évfordulójára - kedden este az M5-ön mutatják be a Fantomfájdalmat

  A Székesfehérvári Balett Színház trianoni veszteségről készült, Fantomfájdalom című táncdrámáját mutatja be december elsején, kedden 21.00 órakor az M5 csatorna. A táncdráma egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit.

  2020.11.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20

Székesfehérvár Topotéka