Összeült a zsűri

A zsűri köztudottan mindig nehéz helyzetben van – egy főzőverseny esetén különösen, hiszen nehéz objektív, mérhető dolgokat találni az feltálalt étkekben. Ízvilág, küllem, állag, tálalás – ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Utóbbiak ma a szervezőkkel egyeztettek a város gasztronómiai fesztiváljának versenyprogramjáról.
2015.07.27. 16:30 |

Ízvilág, küllem, állag, tálalás – ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Utóbbiak ma a szervezőkkel egyeztettek a város gasztronómiai fesztiváljának versenyprogramjáról.

A zsűri köztudottan mindig nehéz helyzetben van – egy főzőverseny esetén különösen, hiszen nehéz objektív, mérhető dolgokat találni az feltálalt étkekben. A tapasztalatok szerint a lecsófőzésen résztvevők harmada zsűrizteti az elkészült lecsót, vagyis az ítészeknek több mint kétszáz lecsó között kell rangsort felállítaniuk. Ezt a feladatot idén is nyolcan vállalták: Gál József (Velence Korzó Étterem és Pizzéria), Mihály Csaba (Franco Pizzéria és Étterem), Onódi Ferenc Éttermi Mester, Pamminger Ede (Korona Grill Kft.), Polgár János (Kiskulacs Vendéglő), Rácz Jenő (Kistrombitás Vendéglő és Fogadó), Tóth József (Pákász Tanya) és Zámbó Sándor (Zámbó Cukrászda Kft.).

A tanácskozás résztvevői – akik többségükben már régóta zsűriznek a fehérvári főzőversenyen – megvitatták az elmúlt évek tapasztalatait, és elmondták javaslataikat a zsűrizés és a díjátadás gördülékenyebbé tételének érdekében. Ezek egyike, hogy a fesztiválra nevezőknek már a jelentkezési lapon meg kell adniuk, hogy zsűriztetik-e a lecsójukat, így a zsűrizés menete tervezhető lesz, a sorok is rövidülnek majd a zsűrisátor előtt.

A szempontrendszer változatlan: a pontozásnál a tálalás, az íz és az állag számít, ezt egyébként a fesztivál megnyitóján részletesen is elmondják, ahogy azt is, hogy a versenyben csak az alaplecsót értékelik, a különlegességek pedig különdíjat kaphatnak. A zsűrizés 12-16 óra között zajlik, a díjátadó és a lecsókirály koronázása 18 órakor lesz.

A zsűritagok a korábbi gyakorlatnak megfelelően idén is körbejárják és megfigyelik a főzőhelyeket, és szívesen adnak tanácsokat a versenyzők számára.