Neked mi a történeted? - A nevelésről tartottak előadást a Szülők Akadémiáján

Folytatódott a Mathias Corvinus Collegium népszerű programsorozata, a Szülők Akadémiája. Az interaktív, jó hangulatú előadáson szó esett nevelési stílusokról, családi mintákról, de a szép számmal megjelent érdeklődők kérdezhettek is az előadóktól.
2021.11.25. 07:26 |

Neked mi a történeted? – A szülői nevelés nyomában címmel tartottak előadást Tóth-Kuthy  Bernadett és Magyary Ágnes, az MCC Pszichológia Iskola tanulói.

Az előadók Hal Melinda, az MCC Mindset Pszichológia Iskola műhelyvezetőjének felkérésére érkezték a GRAND Inkubátorház előadótermébe. A rendezvényen olyan kérdésekre megfejtésére invitálták a résztvevőket, mint hogyan lehet hatással a szülőségre a múlt, vagy éppen hogyan lehet befogadó és biztonságos környezetet teremteni a gyermek számára.

Lépésről lépésre kerültek szóba a transzgenerációs, öröklött sémák, a nevelési stílusok, valamint a családi minták. A prezentációhoz a Menti  felületén online is hozzászólhattak a jelenlévők, és egy jó hangulatú Kahoot-kvíz keretein belül le is tesztelhették tudásukat. 

Tóth-Kuthy Bernadett Erik Berne hasonlatát idézte az előadáson: "A szülők a gyermeket hatéves koráig egy olyan (képzeletbeli) sínpárra helyezik rá, amelyről a felnövekvő gyereknek később már nagyon nehéz lesz leszállni.” Első lépésként érdemes leülni és átgondolni a kialakult helyzetet, majd nyílt, egyenes kommunikációval megközelíteni az adott szituációt.
A családi mintákkal kapcsolatban felmerült egy gyakori jelenség: a gyerek útkeresése. A szakemberek szerint fontos, hogy a szülők teret hagyjanak az útkeresésnek, legyenek befogadóak és kommunikatívak. Magyary Ágnes Carl Rogers szemléletét bemutatva azt emelete ki, hogy "Mindenkiben megvan a képesség egy érettebb állapot felé fejlődésre. Ez a képesség megfelelő pszichológiai környezetben felszabadul. " Az előadás alatt a szülők többek között e megfelelő pszichológiailag biztonságos körülmény  megteremtéséről hallhattak.
Az előadást közös gondolkodás és kérdések követték. A résztvevő szülők - visszacsatolva az előadásra - sok személyes tapasztalattal és kérdéssel jelentkeztek, vagy kérték az előadók tanácsát

„A Mathias Corvinus Collegium megnyitotta Székesfehérváron tehetséggondozó központját, ahol élményalapú oktatásra, pénzügyi tudatosságra nevelnek, és egyéb, iskolákban nem hallható tárgyakat tanulhatnak a fiatalok. A Szülők Akadémiája egyetlen előadásnak indult, de olyan sikere volt a szülők között, hogy folytattuk, és tematikusan, alkalomról alkalomra új témákban hívunk meg előadókat. A szülőknek ez újdonságot és nagy segítséget jelent.” – összegzett Östör Annamária, a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvár képviseletvezetője, kiemelve, hogy már két korcsoportban folyik az oktatás az MCC-ben.

A következő Szülők Akadémiája programra  előreláthatólag februárban kerül sor, a részletekért érdemes követni az MCC oldalait.

Fehérvári színes

 1. Az Alba Fehérvár kézilabdázói, kosárlabdázói is segítették a rászoruló családokat

  Csütörtökön délután az Alba Regia Sportcsarnokban jótékony céllal gyülekeztek az adományozók. Az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata és az Alba Fehérvár férfi kosárlabdacsapata hagyományt teremtett azzal, hogy az adventi időszakban adják át azokat az adományokat, amit a rászoruló családoknak gyűjtöttek, az összegyűlt pénzből édességet és gyümölcsöt vásároltak.

  2021.12.02.
 2. Adománygyűjtés a koraszülöttek és beteg gyermekek javára a szombati családi napon

  Közös horgolást és adománygyűjtést szervez a családi nap keretében december 4-én, szombaton a Székesfehérvári Polipvilág csoport. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban 9 és 13 óra között a csoport tagjai megtanítják a résztvevőknek a koraszülötteket segítő kis polipok és más figurák horgolási technikáját.

  2021.12.02.
 3. Béke, harmónia és egészség vár a Barátok kávézó és teázóban

  Nyáron nyitották meg a hangulatot, nyugalmat árasztó Barátok Kávézó és Teázót Székesfehérvár Belvárosában, az egykori ferences rendházban. A Városház tér 4. szám alatti vendéglátóhelyen a házias süteményeken és felfrissítő italokon kívül Fejér megyei alapanyagokból készült gyógyteák, szörpök és lekvárok is kaphatóak.

  2021.12.02.
 4. Mikulásváró délutánt szerveznek a Baptista Gyermekotthon lakóinak

  Mikulásváró délutánt szervez a Tüzér utcai „Befogadlak” Baptista Gyermekotthon lakóinak a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Fiatal Családosok Klubja helyi szervezete megbízásából december 6-án, hétfőn 15 órától.

  2021.12.02.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár