Négy csoport lép fel a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóján

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve 2021-ben harmincadik alkalommal hirdette meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót. A Fejér megyei fordulót, amelyen négy csoport vesz részt, október 15-én, pénteken 14 órától rendezik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Az előadások bárki számára megtekinthetők a színházteremben.
2021.10.14. 07:46 |

A találkozót Fejér megyében hosszú éveken át a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezte, bonyolította le – ezt munkát folytatja a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), amely a Motívum Kulturális Egyesülettel együttműködve idén október 15-én, pénteken 14.00 órai kezdettel rendezi meg az eseményt az SZKKK Csónakázó-tó melletti központi épületének színháztermében.

A találkozóra tematikai és más tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadásokkal, előadásrészletekkel lehetett nevezni. Az alsósoknál 15 perc, a felsősöknél 25 perc a bemutató hossza. Ebben az évben egy csoport akár több előadást is nevezhetett. Az előadások bárki számára látogathatók, a szervezők azokat a csoportokat is várják, amelyek ebben az évben a körülmények miatt idén nem jutottak el a bemutatóig. A nézőtér befogadóképessége 80 fő.

A 2021-es találkozóra négy csoport regisztrált. A dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Gimnázium IfjúPOKosok csoportja nemrég alakult, kezdő, de nagyon lelkes, kreatív és energikus csapat, akik szívesen tanulnak, fejlődnek. Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh címmel mutatják be 21. századiasra hangolt népi komédiájukat, a rendező Sándor Melinda. A székesfehérvári Kodolányi János Gimnáziumból két csoport is érkezik a találkozóra: a Kodócska négy évvel ezelőtt jött létre, számos színdarab, előadás született meg ez idő alatt. Mára a társulat két változatban működik: a Kodócskában a 7–8. osztályos diákok, a Kodócska 2.0 nevű csoportban pedig az 5–6-osok próbálnak heti egy alkalommal, általában pénteken. Egyszerre több előadásra is készülnek, amelyek bemutatása még várat magára. Az októberi rendezvényen a tavalyi évben elkészült két előadást láthatja majd a közönség: a Kodócska egy klasszikus darab, a Rómeó és Júlia átiratát adja elő, a Kodócska 2.0 tagjai pedig a Minden egér szereti a sajtot című, Urbán Gyula írta és rendezte báb-játékfilm színpadi adaptációját mutatják be – mindkét előadást a színjátszók vezetője, Láposi Anita alkalmazta színpadra. A negyedik csoport a Duna másik oldaláról, Apostagról nevezett. Az Apostagi Könyvtár Információs és Közösségi Hely Grotext – a gyerek sosem ART nevű csoportja Rövid üzenetek küldése címmel ad elő életjátékot, amely a mai interneten zajló kommunikáció problémáival, az információs forradalom martalékává váló fiatalokról szól, az előadást Kovács J. Zsuzsanna rendezte.

A Paál András-teremben bemutatott produkciókat két szakember értékeli: Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház nevelési koordinátora, látványtervező, koreográfus, rendező és Balla Richárd, a győri színházi nevelési társulat, a RÉV Színház vezetője, színész, drámatanár, rendező. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó idén kétfordulós lesz, a második forduló az országos fesztivál, amelyet a tervek szerint október 24–26. között Pécsett rendeznek meg. Erre az eseményre a megyei forduló bemutatóit értékelő szakemberek delegálják a legjobbnak ítélt előadásokat. A meghívásról elektronikus úton értesítik a meghívott csoportok vezetőit.

Kultúra

 1. Kortárs Zenei Centrum - „A csend körei” az Alba Regia Szimfonikus Zenekartól

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újabb estre készül. Mégpedig a Kortárs Zenei Centrum „A csend körei” című előadására, amelyen a klasszikus, régizenei dallamok mellett többek között elhangzik majd Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben című darabja is.

  2021.10.24.
 2. 20. KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő lesz Kisfaludon

  Népdalkörök és szólisták számára rendez térségi és országos népzenei minősítőt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2021. október 24-én, vasárnap 10.00 órakor a Kisfaludi Közösségi Házban.

  2021.10.22.
 3. Érdekes tudományos előadások horvát népcsoportokról és vallásosságról

  Két izgalmas tudományos előadást kínál az érdeklődőknek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Október 25-én, hétfőn a magyarországi horvátok népi vallásossága, míg október 26-án, kedden két népcsoport, a bunyevácok és a sokácok kultúrája adja a témát, a belépés díjtalan.

  2021.10.21.
 4. Gombaházi Zengő, a zenemanó és az óvodások találkozása a muzsikával

  A Pozsonyi úton, a Gyöngyvirág óvodában az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Hangszervilág-sorozatának előadásában az óvodás gyerekek Bergerné Szőnyi Anna meséjén keresztül Gombaházi Zengő manóval kalandozhattak Varázslatos Hangszerországban, ahol ebben a hónapban a vonóshangszerek mutatkoztak be, Bergerné Szőnyi Anna és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósai közreműködésével.

  2021.10.21.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka