"Navigare necesse est" - hajózás és víz a Kossuthban

A „Víz, élet, egészség” mottóval egész hetes program- sorozattal ünneplik a Víz világnapját a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Kedden délelőtt a Székesfehérvári Modellező Egyesület segítségével hajómodell kiállítás nyílt az iskolában, ahol a régi vitorláshajóktól kezdve a Titanic-on, a Lusitania-n és a Queen Elisabeth-en keresztül a mai hadihajókat is megismerhetik a gyerekek.
2015.03.17. 12:48 |
A „Víz, élet, egészség” mottóval egész hetes programsorozattal ünneplik a Víz világnapját a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Kedden délelőtt a Székesfehérvári Modellező Egyesület segítségével hajómodell kiállítás nyílt az iskolában, ahol a régi vitorláshajóktól kezdve a Titanic-on, a Lusitania-n és a Queen Elisabeth-en keresztül a mai hadihajókat is megismerhetik a gyerekek.
KÉPGALÉRIA a kiállításról

A kiállítást pénteken délutánig, napközben bárki megtekintheti a Kossuth Lajos Általános Iskolában.
Lendvainé Hegedűs Tünde tanárnő fogta össze az iskola 2015-ös témahetét és ő volt az is, aki a Székesfehérvári Modellező Egyesülettel közösen megszervezte az iskolában a hajómodell kiállítást. „Az örökös ökoiskolában a legkisebbek is tudják a víz életünkben betöltött rendkívül fontos szerepét és most a hajózásban betöltött szerepét ismerhetik meg a gyerekek.” – mondta Virágné Sziládi Judit a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója. A tematikus hét rendhagyó kiállítását a környék önkormányzati képviselője Östör Annamária nyitotta meg.
A kedden délelőtt nem csak a modellkiállítás nyílt meg a Kossuth-ban, hanem „Víz-Kvíz” címmel játékos vetélkedőt tartottak. A szerdai nap az előadásoké lesz, amikor is a vízműveket ismerhetik meg a résztvevők, csütörtökön pedig a zene és a víz témakörben rendeznek programokat, pénteken pedig a versenyek és vetélkedők mellett a legkisebb iskolások a vízzel működő hangszereket ismerhetik meg.

A kiállítást rendkívüli gondossággal és szeretettel rendezte be Fejér Károly a Székesfehérvári Modellező Egyesület vezetője, aki elmondta, hogy a Székesfehérvári Modellező Egyesületben 10-15 elhivatott ember foglalkozik aktívan a modellezéssel.
 Az otthoni munkák mellett mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyerekekkel is foglalkozzanak. A Kossuth iskolába két új modellt is vittek: az egyik egy amerikai partraszálló hajó diorámája, másik pedig egy II. világháborús gyorsnaszád, ami szintén asztali dioráma – mondja Fejér Károly. Az idei modellversenyekre készülő hajók többségét még építik, melyeket a fehérváriak a hagyományos városi modellező versenyen biztosan megtekinthetnek június 13-án, szombaton a Csónakázó tavon. 2015 július 6 és 14 között pedig Magyarországon, Bánkon rendezik a hajómodellező világbajnokságot, ahova szintén készülnek a fehérvári egyesület tagjai. 
 
Gyerekeknek mivel érdemes kezdeni, ha látja a szülő a moddellek iránti érdeklődést?
 
Nagyon széles a lehetőség, de meg kell próbálni, hogy milyen anyaghoz, a fához, a papírhoz vagy a műanyaghoz vonzódik leginkább a gyermek. Egy kisebb műanyag modell összerakása pedig már megmutatja, hogy valóban milyen az érdeklődése a modellépítés iránt a gyerekeknek.

Kultúra

 1. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 2. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 3. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát keresi fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden, május 26-án egy ráadás előadással indítják a hetet, a város négy idősotthonát keresik fel a műsorral.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka