-
Hozz egy meleg takarót!
Több mint száz takaró érkezett a Vörösmarty Színház Hozz egy meleg takarót! felhívására az elmúlt hetekben. Az adventi időszakban meghirdetett kampányban résztvevők az utcán élő, fedél nélküli otthontalanoknak nyújtottak segítséget felajánlásukkal. Az adományokat a Kríziskezelő Központ munkatársai osztják szét a téli időszakban.
2025.12.17. -
Lezárul a jubileumi Szentév
A Szentatya szándéka szerint a székesfehérvári egyházmegyében is Szent Család vasárnapján, december 28-án zárják le a jubileumi Szentévet. Ünnepi szentmisét mutat be Spányi Antal megyés püspök a Szent István király Székesegyházban 10.30 órakor hálát adva a szentév kegyelmeiért.
2025.12.17. -
Bodonyi Dániel kapta a díjat
A Fehérvár Médiacentrum munkatársa, Bodonyi Dániel kapta idén a DUE Médiahálózának Kaczián Gábor-díját. Az elismerést a szervezetben kiemelkedő közösségi és társadalmi munkát végző fiataloknak adják át minden évben karácsony előtt.
2025.12.16. -
Máltai és magyar dallamok
Egy különleges, karácsonyváró koncert erejéig külföldi vendégekkel egészült ki a Vox Mirabilis Kamarakórus. A Jézus Szíve templomban rendezett hangverseny vendége a Cantilena Malta Ensemble volt, akik Máltáról érkeztek Székesfehérvárra.
2025.12.15.
Nagy ízutazás a Közép-Dunántúli régióban november 10-11-én
A Nagy Ízutazás menüsorának novemberi főételét a Közép-Dunántúl régió kínálja november 10-11-én. Az első alkalommal megrendezendő Márton-napi Vigadalom kemencés ételekkel, hagyományőrző programokkal és kiváló borokkal várja az Ízutazókat. A Dunától a Balaton-felvidékig terjedő "királyi régió", a Közép-Dunántúl nem csupán a királyok és királynék városaival, Székesfehérvárral és Veszprémmel, rendezvényekkel, várjátékokkal megelevenedő kastélyaival és váraival, történelmi nevezetességeivel, természeti szépségeivel, hanem a térség egyedi hangulatához méltó ételeivel is várja a vendégeket. Különleges gasztronómiai élménnyel gazdagodhatnak azok, akik megkóstolják a régió nevezetes specialitásait...
2006.10.31. 10:08 |
A Nagy Ízutazás menüsorának novemberi főételét a Közép-Dunántúl régió kínálja november 10-11-én. Az első alkalommal megrendezendő Márton-napi Vigadalom kemencés ételekkel, hagyományőrző programokkal és kiváló borokkal várja az Ízutazókat.A Dunától a Balaton-felvidékig terjedő "királyi régió", a Közép-Dunántúl nem csupán a királyok és királynék városaival, Székesfehérvárral és Veszprémmel, rendezvényekkel, várjátékokkal megelevenedő kastélyaival és váraival, történelmi nevezetességeivel, természeti szépségeivel, hanem a térség egyedi hangulatához méltó ételeivel is várja a vendégeket.
Különleges gasztronómiai élménnyel gazdagodhatnak azok, akik megkóstolják a régió nevezetes specialitásait, például a rácpontyot, a bakonyi betyárlevest, a borlevest kvircedlivel vagy a kacsafertályt párolt káposztával. Az ízek harmóniáját a régió borainak fogyasztásával tehetjük teljessé: a méltán híres somlói juhfark és a móri ezerjó mellett az ászár-neszmélyi borvidék kitűnő boraival, vagy a különleges gyümölcsös ízvilágáról híres agárdi pálinkával is fokozhatjuk a gasztronómiai élményt.
Novemberben Mártont és az újbort ünneplik a gasztronómia szerelmesei, országszerte felelevenednek a régi hagyományokra alapozott borünnepek és lakomák. A hagyomány szerint Szent Márton napja az óév utolsó ünnepe, s egyben utolsó alkalom a nyilvános lakomára, hiszen november közepén kezdődik el a negyven napos böjt.
A „királyi régió” egyik legszebb településén, Neszmélyen királyi étkekkel és nedűkkel várják a vendégeket a Márton-napi Vigadalmon, amelyet idén először, hagyományteremtő céllal rendeznek meg.
November 10-én délelőtt a neszmélyi Launai Miklós Általános Iskolában a bortermelők és a borszeretők egyaránt részt vehetnek a „Királyi borvidékek és borrendek találkozója” című konferencián, amelynek témája a borrendek és borutak együttműködési lehetőségei a turizmus élénkítése érdekében. A vendégek itt találkozhatnak a királyi borvidékek és borrendek képviselőivel, valamint szem- és fültanúi lehetnek borlovagrend alapításnak és –avatásnak is. A találkozó után 14 órától kezdődnek és másnap estig tartanak faluszerte a nagyközönségi programok. A pincelátogatások és az egész napos gasztronómiai bemutatók során, a pincesoron és a Millecentenáriumi Parkban a látogatók megismerkedhetnek a helyi különlegességekkel, például a likprádlival és a mencinrétessel és természetesen megkóstolhatják az ezekhez illő borokat is. A rendezvényt a borhoz kötődő kulturális műsorok – táncjáték, bordalok, népi játékok – színesítik. A mulatságot mindkét nap „hegyen-völgyön lakodalom”, az úgynevezett Márton-lagzi zárja.
A rendezvény részletes programja megtalálható a régió honlapján. (www.kdregio.hu)
A Nagy Ízutazás eseményeiről további információ a www.nagyizutazas2006.hu és a www.menjunkenni.hu weboldalon található.