Mikulás, botanikus festmények és A három Erdődi - online programok az Igézőben

Az Igézőben zajlik az élet: a Mikulás már várja a gyerekek üzeneteit, botanikus témájú festményeket csodálhatunk Kopiás Gabriella tárlatában, és kedden részt vehetünk a Szabad Színház 1956-os témájú kamaradrámáján. Az online programokról a közösségi oldalon lehet részletesen tájékozódni.
2020.11.30. 08:31 |

Az elmúlt héten személyesen a Mikulás üzent drótpostával a gyerekeknek: „December 6-án, Rudolfon kívül még legalább 8 megabittel, Üstökössel, Íjassal, Csillaggal, Táncossal, Pompással, Villámmal, Táltossal és Ágassal érkezeeeem!” A nagy napon a Szabad-ON csatornán találkozhatnak a legkisebbek a Szabad Színház Mikulásával, aki addig is várja az üzeneteket.

A színházi előadások is online folytatódnak: december 1-jén, kedden 20 órától lesz látható a Szabad Színház 1956-os témájú előadása, Urbán Péter A három Erdődi című kamaradrámája Nagy Judit rendezésében.

A színdarab egy családon belül, három generáció történetével mutatja meg a nemzet sorstragédiáját. Jegyeket ezen a linken lehet vásárolni.

Az Igéző a képzőművészetek rajongóit sem hagyja cserben: Kopiás Gabriella fuvolaművész, festőművész botanikus témájú alkotásaiban egy virtuális tárlatban gyönyörködhetünk.

„Két nagy témával foglalkozom jelenleg: a díszítéssel és a botanikus festéssel. Ha muzsikusként azt mondom: „zenét festek”, akkor organikus elemeket, mintákat fogalmazok újra (…)” – fogalmaz a művész, és a látogatókat a virágok csodálatára hívja meg.

Kultúra

 1. Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a fehérvári királysírban

  Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

  2021.01.21.
 2. A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesül Zemlényi Katica, karnagy

  A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. 

  2021.01.20.
 3. „Szívünkben és lelkünkben kell emléket állítani” - fogadalmi mise Szent Sebestyén napján

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik január 20-án a város fogadalmára, hálát adva azért, hogy szerencsésen megmenekült a pestisjárványtól. Az idei Szent Sebestyén-napon, szerdán, - számos ünnepélyes szokást ezúttal mellőzve, - egyszerű külsőségek mellett, a város papságával koncelebrált püspöki szentmisével ünnepelte Fehérvár a közel 300 éves hagyományt a Felsővárosi templomban.

  2021.01.20.
 4. Névadó pályázatot hirdetett új lakójának a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Új lakó, egy színes babzsák érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár gyermekrészlegébe. A vicces, nagyméretű figurát adományként kapta az intézmény, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek használhassák olvasás közben. Most keresik a legjobb nevet a figurának, melyre az intézmény pályázatot hirdetett a Facebook-oldalán február 12-ig. A nyertest gyermekkönyvvel jutalmazzák.

  2021.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka