Miénk e föld - fiatalok utcaszínházi előadása idézte fel a forradalmat

"Miénk e föld!" címmel mutattak be utcaszínházi produkciót október 23-án fehérvári diákok részvételével az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A Városház téri színpadon bemutatott történet egy sajátos generációs eszmélést ábrázolt fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával.
2018.10.23. 18:09 |
Az utcaszínházi előadás idén is bizonyította, hogy a "fiatalság az élet forradalma" és a diákok tudják a legtisztábban közvetíteni 56 üzenetét.

 A Miénk e föld című utcaszínházi előadás a korábbi ünnepi előadások szellemi hagyományait folytatva a fiatalokról szólt. Matuz János író-rendező idén olyan produkciót álmodott színpadra, ami arról a generációról szól, amely óvodás korában élte meg a második világháború végét és az iskolapadban ülve kezdte meg a világ titkainak megismerését. Első szerelmeik rügyezése egybeesett az önkényuralmi rendszer kiépülésével, és 1956-ban váltak nagykorúvá, amikor fegyvert ragadtak, hogy kivívják az ígért és vágyott szabadságot.

Matuz János rendezésében sajátos generációs eszmélést mutattak be a fehérvári diákok fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával, máskor pedig elemi indulattal.

Az utcaszínházi produkcióban Ferenczy-Nagy Boglárka, Kneifel Nóra, Badi Rebeka, Körmendi Kristóf, Nyári Zsolt, Jenei Márton, Nyári Ádám, Darkó Dániel, Szabó Miklós, Szűcs Dániel, Kovács Bence, Juhász Áron és Fertő László is szerepelt. A műsorban a Teleki Blanka Gimnázium vegyes- és fiúkara, a 21 Gramm Akusztik, valamint Szarka Andrea (orgona), Cserta Balázs (szaxofon) működött közre. A jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a zenei vezető Cserta Balázs, az előadás írója és rendezője pedig idén is Matuz János volt.

Kultúra

 1. Híresek és Képek - világhírű fotográfusok alkotásai a Csók Képtárban

  Híresek és Képek címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival.

  2019.05.23.
 2. Hetedszer lesz Hetedhét Játékfesztivál a hétvégén a Belvárosban

  Felhővadászat, lovagi torna, bábjáték-automata, fotószínház, kézműves foglalkozások, hétpróbás kalandok a mesebeli számok világában és rengeteg játék, no meg báb- és meseelőadások, koncert Szalóki Ágival és Rutkai Borival – élményteli hétvégét kínál a hetedik Hetedhét Játékfesztivál a fehérvári belvárosban május 25–26-án.

  2019.05.23.
 3. Még három alkalommal láthatja a közönség a Rómeó és Júlia balettet

  Májusban még egy alkalommal - május 27-én hétfőn 18 órától - majd júniusban még két alkalommal láthatja a közönség a Székesfehérvári Balettszínház Rómeó és Júlia című előadását, amely neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósult meg és május 12-én vasárnap mutatták be.

  2019.05.22.
 4. Százötven izgalmas modern fotó érkezik a Csók Képtárba

  Híresek és Képek címmel nyílik kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival. Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka