Miénk e föld - fiatalok utcaszínházi előadása idézte fel a forradalmat

"Miénk e föld!" címmel mutattak be utcaszínházi produkciót október 23-án fehérvári diákok részvételével az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A Városház téri színpadon bemutatott történet egy sajátos generációs eszmélést ábrázolt fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával.
2018.10.23. 18:09 |
Az utcaszínházi előadás idén is bizonyította, hogy a "fiatalság az élet forradalma" és a diákok tudják a legtisztábban közvetíteni 56 üzenetét.

 A Miénk e föld című utcaszínházi előadás a korábbi ünnepi előadások szellemi hagyományait folytatva a fiatalokról szólt. Matuz János író-rendező idén olyan produkciót álmodott színpadra, ami arról a generációról szól, amely óvodás korában élte meg a második világháború végét és az iskolapadban ülve kezdte meg a világ titkainak megismerését. Első szerelmeik rügyezése egybeesett az önkényuralmi rendszer kiépülésével, és 1956-ban váltak nagykorúvá, amikor fegyvert ragadtak, hogy kivívják az ígért és vágyott szabadságot.

Matuz János rendezésében sajátos generációs eszmélést mutattak be a fehérvári diákok fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával, máskor pedig elemi indulattal.

Az utcaszínházi produkcióban Ferenczy-Nagy Boglárka, Kneifel Nóra, Badi Rebeka, Körmendi Kristóf, Nyári Zsolt, Jenei Márton, Nyári Ádám, Darkó Dániel, Szabó Miklós, Szűcs Dániel, Kovács Bence, Juhász Áron és Fertő László is szerepelt. A műsorban a Teleki Blanka Gimnázium vegyes- és fiúkara, a 21 Gramm Akusztik, valamint Szarka Andrea (orgona), Cserta Balázs (szaxofon) működött közre. A jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a zenei vezető Cserta Balázs, az előadás írója és rendezője pedig idén is Matuz János volt.

Kultúra

 1. Telt házas, remek hangulatú nyugdíjasok karácsonya Oszvald Marikával

  Oszvald Marika operettműsorával és a Bakony Népzenei Együttes lucázós összeállításával ünnepeltek a szépkorúak csütörtökön délután az Alba Regia Sportcsarnokban, a hagyományos nyugdíjasok karácsonyán, ahol Székesfehérvár polgármestere is tiszteletét tette és köszönetet mondott.

  2018.12.13.
 2. Mátyás és Beatrix menyegzőjére emlékezett a Múzeum

  Mátyás és Beatrix 542 évvel ezelőtti székesfehérvári házasságkötésére emlékezett szerdai programjával a Szent István Király Múzeum. A Szabad Színház és a Sub Rosa együttes a királyi menyegzőt elevenítette fel, Benkő András historiás énekével mondta el a hunyadiakhoz kötődő legismertebb legendákat, a Rendház épületében pedig különböző kézművesfoglalkozásokkal kerülhettek közelebb Mátyás korához az érdeklődők.

  2018.12.13.
 3. Fehérvári beszélgetések II. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, hétfőn 17 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések II. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2018.12.13.
 4. Balettel a gyermekkor álomvilágába - pénteken lesz a Diótörő premierje

  Két nap múlva lesz a Székesfehérvári Balett Színház első nagybalettjének bemutatója: a Diótörő című családi balettet Egerházi Attila rendezésében és koreográfiájával december 14-én, pénteken 19 órakor láthatja először a közönség a Vörösmarty Színházban. A fehérvári előadás új hangszínt, új megközelítést talált a klasszikus balett előadásában.

  2018.12.12.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka