Miénk e föld - fiatalok utcaszínházi előadása idézte fel a forradalmat

"Miénk e föld!" címmel mutattak be utcaszínházi produkciót október 23-án fehérvári diákok részvételével az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A Városház téri színpadon bemutatott történet egy sajátos generációs eszmélést ábrázolt fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával.
2018.10.23. 18:09 |
Az utcaszínházi előadás idén is bizonyította, hogy a "fiatalság az élet forradalma" és a diákok tudják a legtisztábban közvetíteni 56 üzenetét.

 A Miénk e föld című utcaszínházi előadás a korábbi ünnepi előadások szellemi hagyományait folytatva a fiatalokról szólt. Matuz János író-rendező idén olyan produkciót álmodott színpadra, ami arról a generációról szól, amely óvodás korában élte meg a második világháború végét és az iskolapadban ülve kezdte meg a világ titkainak megismerését. Első szerelmeik rügyezése egybeesett az önkényuralmi rendszer kiépülésével, és 1956-ban váltak nagykorúvá, amikor fegyvert ragadtak, hogy kivívják az ígért és vágyott szabadságot.

Matuz János rendezésében sajátos generációs eszmélést mutattak be a fehérvári diákok fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával, máskor pedig elemi indulattal.

Az utcaszínházi produkcióban Ferenczy-Nagy Boglárka, Kneifel Nóra, Badi Rebeka, Körmendi Kristóf, Nyári Zsolt, Jenei Márton, Nyári Ádám, Darkó Dániel, Szabó Miklós, Szűcs Dániel, Kovács Bence, Juhász Áron és Fertő László is szerepelt. A műsorban a Teleki Blanka Gimnázium vegyes- és fiúkara, a 21 Gramm Akusztik, valamint Szarka Andrea (orgona), Cserta Balázs (szaxofon) működött közre. A jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a zenei vezető Cserta Balázs, az előadás írója és rendezője pedig idén is Matuz János volt.

Kultúra

 1. Közgyűlési előterjesztés a könyvtári közfoglalkoztatottakért

  A pénteki rendkívüli közgyűlésen a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kapcsolatos javaslatot is beterjeszt Székesfehérvár polgármestere a képviselőtestület elé. Ezzel biztosítaná a város az első félévre – az Országos Kulturális Közfoglalkoztatási Program esetleges kedvezőtlen változása esetén – a programban résztvevők továbbfoglalkoztatását.

  2019.02.21.
 2. Gyöngyözés, foltvarrás és ékszerkészítés lesz szombaton a Rác utcában

  Újabb állomásaihoz érkeznek a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett alkotóműhelyek a Rác utcában. Február 23-án, szombaton 10 órától újra bekapcsolódhatnak az érdeklődők a gyöngyfűzésbe, a foltvarrásba és az üvegékszer-készítésbe.

  2019.02.21.
 3. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 4. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka