Mesélő házak - hangzó utcai múzeum program készül

Belvárosi házak történetét gyűjti a „Szín-Tér” Egyesület legújabb projektjének megvalósításához. A jövő évre tervezett Mesélő házak – audiovizuális térélmények, hangzó utcai múzeum program Székesfehérvár múltját és értékeit, történelmi és természeti örökségét mutatja be. Ennek megvalósításában számítanak a fehérváriak segítségére is: köszönettel várják azokat a történeteket hangzó vagy írott anyag formájában, amelyek e sokat látott házak történetéről szólnak.
2020.03.26. 11:13 |

A koronavírus-járvány kapcsán hozott intézkedések miatt bezárta kapuit az Igéző. A "SZIN-TÉR"/Színjátszó- Versmondó/ Egyesület és a Szabad Színház tagjai azonban nem tétlenkednek. Most éppen törtneteket gyűjtenek a belváros házairól, amelyek bizony sok mindent ”láttak és hallottak” az elmúlt évszázadokban.

A Mesélő házak – audiovizuális térélmények, hangzó utcai múzeum programról Nagy Judit, az egyesület elnöke elmondta: ez egy közösségi, kutatásfejlesztésre épülő, igazi társadalmi innováció, amelynek előzményei a civil szervezet azon kulturális és közösségi innovációi, amelyek továbbfejlesztésért kiáltanak az okos városok, élményszerző kulturális programok, többgenerációs együttműködések igényeinek korában.

Az Igéző közösségi oldalán nemrégiben közzétett egy felhívást:

„Hat éve, amikor Székesfehérvár Fő utcáján megnyitottuk az Igézőt, még javában takarítottunk, súroltunk, fertőtlenítettünk, amikor ötpercenként benyitott valaki, hogy megkérdezze, mi lesz itt? Mondtuk: SZÍNHÁZ!! De jó! – sóhajtottak az emberek – már attól féltünk, hogy egy újabb bank..." , és elkezdtek egy történetet mesélni az épületről... Ki a Csemegeboltról, ki a volt lakásáról, ki az egykori lakókról, ki pedig a környékről. A bankból a mackót megtartottuk, így a történeteket odazártuk. Gondoltuk, egyszer majd kiengedjük, és megelevenítjük őket.” Nos, ennek most jött el az ideje. Amíg a színház szünetel, a már meglévő történetek mellé további, belvárosi házakhoz kötődő történeteket gyűjtenek, hogy aztán egy alkalmazás segítségével megszólaltathassák a házakat. Ehhez azonban a városi közösség segítségére is szükségük van!

A „Mesélő házak – audiovizuális térélmények, hangzó utcai múzeum - avagy a helyi társadalmi, közösségi innovativitás fejlesztése a művészet és közösségfejlesztés eszközeivel” című program célja olyan „élő utcai múzeum-hatású”, eddig – talán a világon is – egyedülálló audiovizuális térélmény fejlesztése, amelynek segítségével a városban élők, betelepülők, és a városba látogatók is érzékelhetik a történelmi históriákat rejtő házak „leheletét”. A létrejött tartalom egy létező okostelefonos épületfelismerő alkalmazással vehető igénybe bárki számára, ingyenesen.

 A történeteket, legendákat, helytörténeti érdekességeket a https://www.facebook.com/ igezo/ oldalon keresztül, vagy az igezo2014@gmail.com  elektronikus postafiókba küldhetik, valamint írott formában a Basa u.1. szám alatti postaládába tehetik be.

Kultúra

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Székesfehérvár Topotéka