Megnyitotta kapuit a Vörösmarty Mihály Könyvtár

Keddtől védettségi igazolvánnyal már személyesen böngészhetjük a könyvtárak polcait, de továbbra is megtartják az ablakos kölcsönzési lehetőséget és a házhozszállítást is. Az újranyitás biztonsági szabályai közé tartozik a maszk és a kézfertőtlenítő használata, illetve a létszámkorlát miatt kérik az olvasók türelmét, hiszen előfordulhat, hogy egy kicsit várakozni kell majd a belépés előtt.
2021.05.04. 12:09 |

Májusban még nem indulnak el a rendezvények és a szakkörök sem, a munkatársak és a látogatók egészségének a védelmében.

Keddtől újra megnyitotta kapuit a Vörösmarty Mihály Könyvtár, már személyesen böngészhetjük a polcokat egy-egy jó olvasnivaló vagy szakkönyv után kutatva. A könyvtárba védettségi igazolvány és személyi okmány felmutatásával lehet belépni, és fél órát tartózkodhatunk az intézményekben. Akik ilyennel nem rendelkeznek, azoknak a számára továbbra is fenntartják az ablakos kölcsönzés lehetőségét az eddigi nyitvatartási rend szerint, heti egy alkalommal házhoz is visznek könyveket, és van mód fiókközi kölcsönzésekre is. Az első felszólításokat három hét türelmi idő után, azaz május 25-én küldik majd ki. A Zenei és számítógépes részleg egyelőre zárva marad.

A kollégák és a látogatók biztonságának az érdekében fontosnak tartják a járványügyi szabályok betartását: kérik, mindenki vegyen szájmaszkot, és használja belépéskor a kézfertőtlenítőt. Türelmet és megértést is kérnek az olvasóktól, fogalmaz Buriánné Tarró Edit igazgató, hiszen a Központi könyvtárban és az egyes tagkönyvtárakban is korlátozott létszámban lehet belépni a helyiségek nagyságától függően: a Zsolt utcában például 4-en, míg a Gyerekkönyvtárban 15-en lehetnek jelen egy időben. És májusban még biztosan nem tartanak rendezvényeket, szintén óvatosságból, mindenki egészségének a védelmében.

Az elmúlt negyedévben sem állt meg a könyvtárban az élet: a különböző egységekben folyamatos volt a munka, nagy igény mutatkozott az ablakos kölcsönzésre – nyolcezer találkozás volt ajtón-ablakon keresztül, és csaknem 30 ezer dokumentumot vittek el januártól április végéig, mondta el az igazgató. A könyvtáros kollégák tapasztalata szerint sokan használták az online katalógust, ez alapján igényeltek köteteket, viszont sokan csak egy-egy témát jelöltek meg a kölcsönzéshez, így az ajánlás a személyes kontaktus nélkül nem volt egyszerű feladat.

Voltak, akik a telefonos megkeresést választották – ezek a beszélgetések többről is szóltak a könyvek, címek, szerzők egyeztetésén túl, és sokat jelentettek mind a könyvtárosoknak, mind a telefonálóknak. A könyvtár programjai a virtuális térben a honlapon, illetve a közösségi oldalon is jól működtek, számos kezdeményezés, megemlékezés, játék, különböző kvízek találhatták meg a gyermek és felnőtt olvasókat. Több mint 500-an nézték meg például a Földrajz Éjszakája alkalmából a Youtube-csatornára készített ismeretterjesztő előadást, amelyben Magony Imre író, könyvtáros a középkori várról, városról beszélt. A nyitásra rendrakással is készültek, és bár betegségek miatt még nem tudnak teljes létszámmal részt venni a munkában, de nagyon várják az olvasókat, mondta az igazgató.

Az újranyitásról további részleteket a Vörösmarty Mihály Könyvtár honlapján lehet olvasni.

Kultúra

 1. Hétfőtől újra kinyit a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

  A vonatkozó jogszabályokra figyelemmel a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fürdő sori székhelye és telephelyei – az Öreghegyi Közösségi Ház, a Felsővárosi Közösségi Ház, a Közösségi Központ – Feketehegy Szárazréti Kultúrudvar, a Királykút Emlékház, a Kisfaludi Közösségi Ház, a Vízivárosi Közösségi Klub, a Felsővárosi Alkotóház és a Csalai Közösségi Tér – május 10-től, hétfőtől ismét látogathatók

  2021.05.06.
 2. Zenélő kastélypark májusban és júniusban a fehérvári szimfonikusokkal

  Mozart, Piazzolla, Beethoven és Kuhlau művei csendülnek fel a fehérvárcsurgói kastélypark árnyas fái alatt május utolsó két hétvégéjén és júniusban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek előadását a Károlyi-kastélyt körülvevő arborétumban tett séta során évezhetik a program résztvevői.

  2021.05.06.
 3. Érzékenyítő pedagógusképzés a Hetedhét Játékmúzeumban

  A Hetedhét Játékmúzeum egy 2017 óta sikeres, óvodapedagógus és tanító hallgatókat megszólító, érzékenyítő képzést mutat be az Országos Múzeumandragógiai konferencián jövő hétfőn. A szakmai szimpóziumba online lehet bekapcsolódni.

  2021.05.06.
 4. Vasárnap délelőtt újra bábszínházba várják a gyerekeket az Igézőben

  Minyi Munyi megszökik a cirkuszból, ezzel kezdődnek a kismajom kalandjai a Meseerdőben. A gyerekeket vasárnap délelőtt újra bábszínházba várják az Igézőben. A programokat a járványügyi előírások betartásával lehet csak látogatni.

  2021.05.06.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka