Megnyílt a Téli Tárlat képzőművészeti kiállítás és vásár a Pelikán Galériában

A Székesfehérvári Művészek Társaságának csoportos kiállítása nyílt meg pénteken este a Pelikán Galériában. A Téli Tárlat december 21-ig látható, december 15-én pedig Zsákbacserép címmel karácsonyváró rendezvényre is sor kerül, melynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek.
2018.11.09. 19:07 |

A Téli Tárlaton 23 képző- és fotóművész 49 alkotása tekinthető meg december 21-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig a Pelikán Galériában.

A tárlat és vásár nyitva áll a látogatók előtt advent első három hétvégéjén is 10-től 18 óráig, minden nap más-más művész várja majd a vendégeket katalógusokkal és eladásra kínált képzőművészeti alkotásokkal. December 1-jén Korompai Péter, december 2-án Kiss László, december 8-án és december 15-én Tóth Adrienn, december 9-én Pálné Hencz Teréz, december 16-án pedig Revák Katalin segít az érdeklődőknek.

 "Ezekben a munkákban azt is láthatjuk, hogy mit gondoltak a művészek erről az esztendőről, hogyan jelenik ez meg egy-egy alkotásban. A tárlat arra is lehetőséget ad, hogy egy kicsit másképp is találkozzunk a fehérvári művészek alkotásaival, nemcsak megnézhetjük a műtárgyakat, hanem meg is vásárolhatjuk." - emelte ki a tárlatnyitón Székesfehérvár polgármestere.  
Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagját, Szűts Angélát felkérte arra, hogy egyfajta tanácsadóként kösse össze a társaságot az önkormányzattal, vessen fel problémákat megoldási javaslatokkal együtt, hozzon kérdéseket, illetve továbbítsa az önkormányzat javaslatait a társaság felé.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat számos ötletet, javaslatot vár a társaságtól, hiszen terítéken van a gyűjtemények gyarapítása, pályáztatási lehetőségeket kívánnak teremteni és nyitottak kiállításötletekre, kreatív kezdeményezésekre is.

Hozzátette, hogy az Akóts malom épületének, illetve a mellette levő raktár átalakításában, felújításában, művészeti célú megmentésében gondolkodik az önkormányzat, ahol kulturális közösségi teret hoznának létre és lehetőség nyílna alkotóterek kialakítására is.

Szűts Angéla a megnyitón szólt a Zsákbacserép akcióról: a december 15-i karácsonyváró rendezvény vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek.

A játék lényege, hogy festők, szobrászok, grafikusok és textiltervezők díszítenek párnákat, tálakat, kisplasztikákat, melyeket árverés során lehet megszerezni. A program házigazdája Korompai Péter keramikusművész lesz. Aki az alkotás pillanataiba is szeretne betekinteni, azok december 1-jén jöhetnek a Pelikán Galériába.

Kultúra

 1. Előadás szociófotókról és fotóelméleti szavalókórus

  Csütörtökön este egy kulturális antropológiai előadást hallgathatunk meg a Híresek és képek című kiállításban Kassák Munka-körének szociofotó-csoportjáról, majd egy fotóelméleti szavalókórus lép fel.

  2019.06.18.
 2. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 3. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 4. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka