Megnyílt a Téli Tárlat képzőművészeti kiállítás és vásár a Pelikán Galériában

A Székesfehérvári Művészek Társaságának csoportos kiállítása nyílt meg pénteken este a Pelikán Galériában. A Téli Tárlat december 21-ig látható, december 15-én pedig Zsákbacserép címmel karácsonyváró rendezvényre is sor kerül, melynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek.
2018.11.09. 19:07 |

A Téli Tárlaton 23 képző- és fotóművész 49 alkotása tekinthető meg december 21-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig a Pelikán Galériában.

A tárlat és vásár nyitva áll a látogatók előtt advent első három hétvégéjén is 10-től 18 óráig, minden nap más-más művész várja majd a vendégeket katalógusokkal és eladásra kínált képzőművészeti alkotásokkal. December 1-jén Korompai Péter, december 2-án Kiss László, december 8-án és december 15-én Tóth Adrienn, december 9-én Pálné Hencz Teréz, december 16-án pedig Revák Katalin segít az érdeklődőknek.

 "Ezekben a munkákban azt is láthatjuk, hogy mit gondoltak a művészek erről az esztendőről, hogyan jelenik ez meg egy-egy alkotásban. A tárlat arra is lehetőséget ad, hogy egy kicsit másképp is találkozzunk a fehérvári művészek alkotásaival, nemcsak megnézhetjük a műtárgyakat, hanem meg is vásárolhatjuk." - emelte ki a tárlatnyitón Székesfehérvár polgármestere.  
Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagját, Szűts Angélát felkérte arra, hogy egyfajta tanácsadóként kösse össze a társaságot az önkormányzattal, vessen fel problémákat megoldási javaslatokkal együtt, hozzon kérdéseket, illetve továbbítsa az önkormányzat javaslatait a társaság felé.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat számos ötletet, javaslatot vár a társaságtól, hiszen terítéken van a gyűjtemények gyarapítása, pályáztatási lehetőségeket kívánnak teremteni és nyitottak kiállításötletekre, kreatív kezdeményezésekre is.

Hozzátette, hogy az Akóts malom épületének, illetve a mellette levő raktár átalakításában, felújításában, művészeti célú megmentésében gondolkodik az önkormányzat, ahol kulturális közösségi teret hoznának létre és lehetőség nyílna alkotóterek kialakítására is.

Szűts Angéla a megnyitón szólt a Zsákbacserép akcióról: a december 15-i karácsonyváró rendezvény vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek.

A játék lényege, hogy festők, szobrászok, grafikusok és textiltervezők díszítenek párnákat, tálakat, kisplasztikákat, melyeket árverés során lehet megszerezni. A program házigazdája Korompai Péter keramikusművész lesz. Aki az alkotás pillanataiba is szeretne betekinteni, azok december 1-jén jöhetnek a Pelikán Galériába.

Kultúra

 1. Érték és információ a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötete és a Bogyó és Babóca könyvek voltak tavaly a legnépszerűbbek a kölcsönzők között a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Mindkét könyvből 259 alkalommal kölcsönöztek tavaly. A második legtöbb alkalommal Beck Andrea: A Titoktündér című könyvét, harmadik legtöbbször pedig Berg Judit Ruminijét kölcsönözték ki.

  2019.01.17.
 2. Útközben - Várkonyi Gábor festményeiből nyílik kiállítás a Köfém Művelődési Házban

  Január 24-én, csütörtökön 17:30 órakor nyílik meg Várkonyi Gábor festményeinek kiállítása, kiállítása, „Útközben” címmel. A tárlatot megnyitja: Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke, közreműködik: Enyedi Ágnes, népdalénekes. A kiállítás megtekinthető február 13-ig.

  2019.01.17.
 3. Menny és föld - Prohászka László kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben

  Január 17-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be Prohászka László Menny és föld című kötetét a Vörösmarty Társaság termében. (Kossuth u. 14.) A házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.01.17.
 4. Szent László nyomában Erdélyben - filmbemutató és fotókiállítás a Városházán

  Január 18-án, pénteken 17.30-tól mutatják be Vakler Lajos Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét a Városháza Dísztermében, valamint kiállítás is nyílik Simon Erika fotóiból. A bemutatót követően Smohay András művészettörténész beszélget az alkotóval.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka