Megnyílt a Téli Tárlat képzőművészeti kiállítás és vásár a Pelikán Galériában

A Székesfehérvári Művészek Társaságának csoportos kiállítása nyílt meg pénteken este a Pelikán Galériában. A Téli Tárlat december 21-ig látható, december 15-én pedig Zsákbacserép címmel karácsonyváró rendezvényre is sor kerül, melynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek.
2018.11.09. 19:07 |

A Téli Tárlaton 23 képző- és fotóművész 49 alkotása tekinthető meg december 21-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig a Pelikán Galériában.

A tárlat és vásár nyitva áll a látogatók előtt advent első három hétvégéjén is 10-től 18 óráig, minden nap más-más művész várja majd a vendégeket katalógusokkal és eladásra kínált képzőművészeti alkotásokkal. December 1-jén Korompai Péter, december 2-án Kiss László, december 8-án és december 15-én Tóth Adrienn, december 9-én Pálné Hencz Teréz, december 16-án pedig Revák Katalin segít az érdeklődőknek.

 "Ezekben a munkákban azt is láthatjuk, hogy mit gondoltak a művészek erről az esztendőről, hogyan jelenik ez meg egy-egy alkotásban. A tárlat arra is lehetőséget ad, hogy egy kicsit másképp is találkozzunk a fehérvári művészek alkotásaival, nemcsak megnézhetjük a műtárgyakat, hanem meg is vásárolhatjuk." - emelte ki a tárlatnyitón Székesfehérvár polgármestere.  
Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagját, Szűts Angélát felkérte arra, hogy egyfajta tanácsadóként kösse össze a társaságot az önkormányzattal, vessen fel problémákat megoldási javaslatokkal együtt, hozzon kérdéseket, illetve továbbítsa az önkormányzat javaslatait a társaság felé.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat számos ötletet, javaslatot vár a társaságtól, hiszen terítéken van a gyűjtemények gyarapítása, pályáztatási lehetőségeket kívánnak teremteni és nyitottak kiállításötletekre, kreatív kezdeményezésekre is.

Hozzátette, hogy az Akóts malom épületének, illetve a mellette levő raktár átalakításában, felújításában, művészeti célú megmentésében gondolkodik az önkormányzat, ahol kulturális közösségi teret hoznának létre és lehetőség nyílna alkotóterek kialakítására is.

Szűts Angéla a megnyitón szólt a Zsákbacserép akcióról: a december 15-i karácsonyváró rendezvény vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek.

A játék lényege, hogy festők, szobrászok, grafikusok és textiltervezők díszítenek párnákat, tálakat, kisplasztikákat, melyeket árverés során lehet megszerezni. A program házigazdája Korompai Péter keramikusművész lesz. Aki az alkotás pillanataiba is szeretne betekinteni, azok december 1-jén jöhetnek a Pelikán Galériába.

Kultúra

 1. Az ember tragédiája 1. bemutatójára készül a Vörösmarty Színház társulata

  Az ember tragédiája 1. bemutatójára készülnek a Vörösmarty Színházban, a darabot december 1-jén szombaton láthatja először a közönség. A próbákról a Jászai-Mari díjas Hirtling István és a fiatal, a társulathoz szeptemberben csatlakozott Kovács Tamás is lelkesen nyilatkozott.

  2018.11.20.
 2. Megtelt a Királykút Emlékház Sudár Annamária és Török Máté közös estjén

  Sudár Annamária, versmondó és Török Máté, versénekes (Misztrál együttes) Látod-e amit hallasz? című irodalmi estjére várták az érdeklődőket hétfőn este A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvénye keretében a Királykút Emlékházba. 

  2018.11.19.
 3. Korzenszky Richárd, tihanyi emeritus perjel lesz a vendég a Vörösmarty teremben

  November 20-án, kedden Dr. Korzenszky Richárd OSB lesz a vendég a Vörösmarty teremben. A 17 órakor kezdődő rendezvényen a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelével Bobory Zoltán, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget. Az eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.11.19.
 4. Szimfonikus slágerek csendültek fel a Stadion nyitányon

  A Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét mutatta meg vasárnap este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Stadion nyitány című koncertjével. A zenekar nagy térben is jól megszólaló, sok ismert művet, dallamot magában foglaló programmal lépett a publikum elé. 

  2018.11.18.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka