Megnyílt a Munkácsy Székesfehérváron kiállítás a Szent István Király Múzeumban

Pénteken délután ünnepélyes keretek között megnyitották és a szombati naptól a nagyközönség számára is látogatható a Munkácsy Székesfehérváron című kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között Munkácsy festményei, grafikai munkái, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsy-szobra is látható.
2023.09.15. 20:21 |
Megnyílt a Munkácsy Székesfehérváron kiállítás a Szent István Király Múzeumban

Székesfehérvárra érkezett a Pákh Imre műgyűjtő magángyűjteményéből válogatott Munkácsy-kiállítás.

A Munkácsy Székesfehérváron című tárlaton hetvenhét alkotás kerül bemutatásra tizenegy kiállítóteremben a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A válogatott műalkotások között hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók Munkácsy Mihály életművéből, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményeit és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobrát. A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményben őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel, később pedig Balló Ede festőművésztől került Ybl Ervin tulajdonába.

Az amerikai-magyar üzletember, Pákh Imre az 1970-es években kezdte megalapozni magángyűjteményét, eleinte holland és olasz festők munkáinak vásárlásával. Munkácson született, így amikor a műgyűjtő érdeklődése a magyar festők munkái felé fordult, első vásárlásai egyikeként egy Munkácsy-festményt szerzett. Pákh Imre gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt 2005 óta világszerte közel ötven kiállításon láthatta a közönség. Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Kétségtelen, hogy Pákh Imre Munkácsy-kollekciója nélkül az életmű teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon a festmények egy távoli kor képét tárják a látogatók elé: a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig és a késői, álomszerű tájképekig.

A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A műfaji csoportok szerint rendezett kiállítás monografikus, rálátást kínálva Munkácsy festészetének időbeni alakulására. Az ünnepélyes megnyitón Lakatos György hegedűművész előadásában a székesfehérvári Munkácsy-kiállítás alkotásaira reflektáló zeneművek interpretációit hallhatta a közönség, többek között Liszt Ferenc szerzeményeivel.

Hosszú évekkel ezelőtt kezdtük meg azt a programot, aminek köszönhetően ma itt lehet a kiállítás ebben a gyönyörű épületben – kezdte megnyitó beszédét Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Arról szólt, hogy a művészet sok válfajának kapcsolódását élhetjük át a mai megnyitón: Munkácsy alkotásai, Liszt Ferenc zenéje és a Rendház épület építészete fonódik össze ezen a különleges alkalmon. Az országgyűlési képviselő megköszönte a Munkácsy Alapítványnak, hogy elhozták ide a kiállítást, és megosztják azt az emberekkel.

Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke örömének adott hangot, hogy Székesfehérváron is bemutathatják a gyűjteményt.

Felidézte, hogy 18 éve kezdték el utaztatni a kiállítást egyfajta misszióként. „Nagy öröm, hogy ez a sok ember átéli ezt a missziót. Munkácsy csodákat alkotott, és büszkék lehetünk, hogy olyan történelmi személyiségek művei hordozzák a magyarságot, mint ő.” – fogalmazott Fásy Ádám. Átadta a jelenlévőknek Pákh Imre üdvözletét is, akinek a magángyűjteményéből létrejöhetett a tárlat.

„Nagy élmény Székesfehérváron látni ezt a kiállítást.” – mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki arról beszélt, mennyire fontos egy város mindennapjaiban a kultúra.

„Az életnek vannak olyan gyönyörű dolgai, melyek szebbé teszik a Földet. Ez az érték ünnepe, és óriási öröm, hogy több tízezer embernek megmutathatjuk ezeket az alkotásokat.” – méltatta a Munkácsy Székesfehérváron kiállítást a városvezető, majd hozzátette: büszkék lehetünk a magyar kulturális értékekre, hiszen azok a világ bármely más országéval kiállják az összevetést. Megköszönte a neves műgyűjtő, Pákh Imre példamutató hozzáállását is, aki nem elzárta ezt a magángyűjteményt, hanem alapítványának segítségével létrehozta ezt a kiállítást. A polgármester arra ösztönzött mindenkit, hogy jöjjenek el a január közepéig látogatható tárlatra, hiszen nem mindennapi alkalom, hogy ezekkel a művekkel egy helyen találkozhatnak.

A Szent István Király Múzeum nevében Dr. Belényesy Károly szakmai igazgató elmondta, hogy büszkén fogadták a kiállítást, és örömmel dolgoztak az elmúlt napokban a termek berendezésén. Egészen ihletett pillanatként emlékszik vissza a megnyitó előtti estére, amikor az utolsó simításokat végezték. Mint fogalmazott: a Munkácsy-kiállítás gyógyír a kultúrasóvárgásra.

Boros Judit művészettörténész tárlatvezetése előtt Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója mondott pohárköszöntőt: pár évvel ezelőtt ez a kiállítás egy álom volt, azonban az Árpád-ház programnak köszönhetően ma ez az álom beteljesült – fogalmazott a főigazgató, akit személyes élmények is kötnek a tárlathoz, miután 2005-ben részt vett az első kiállítás megnyitóján is.

A Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre magángyűjteményéből című kiállítás 2024. január 14-ig látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között. A jegyárakról és további részletekről a Szent István Király Múzeum honlapján tájékozódhatnak.