Megnyílt a Fehérvár Szalon - a városalapítás 1050. évfordulója áll a kiállítás középpontjában

Az Aranybulla Emlékév és Székesfehérvár alapításának 1050. évfordulója áll a megnyílt Fehérvár Szalon kiállítás középpontjában. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének kiállítóterében 23 fehérvári, illetve a városhoz szorosan kötődő alkotó 31 műve kapott helyet.
2022.09.22. 21:13 |
Megnyílt a Fehérvár Szalon - a városalapítás 1050. évfordulója áll a kiállítás középpontjában

A tárlathoz kapcsolódó művészeti pályázatra beérkezett alkotások közül Deák Balázs, Revák Katalin, Szolnoki Szabolcs és Vári Kovács Ágnes műveit díjazta a szakmai zsűri.

„800×1050” címmel nyílt meg csütörtökön a Fehérvár Szalon a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A kiállítássorozatot több évtizede indította el Székesfehérvár Önkormányzata azzal a céllal, hogy kétévente áttekintést adhasson a város képző-, ipar- és fotóművészetéről, annak szereplőiről, gondolataikról. Az idei seregszemle középpontjába két történelmi esemény, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója és Székesfehérvár 1050 évvel ezelőtti alapítása került.

A kiállítás különlegessége az a három, eddig még együtt soha nem látott, Ujházi Péter által 50 évvel ezelőtt készített festmény, amely a város egy-egy történelmi eseményét eleveníti fel.

„Mint miden művészi alkotás, az élet is megköveteli, hogy elgondolkodjunk rajta.” – Albert Camus-t idézte köszöntőjében Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt. „Nem múltak el nyomtalanul a történelem és az elődeink által itt maradt vagy éppen eltűnt világ által bennünk keltett érzések, a bennünket ért traumák és változások pedig sok mindenre kihatnak. Ilyen gondolatot tükröznek Ujházi Péter Fehérváron újból kiállított nagy történelmi kompozíciói: a Fehérvár ostroma és Wathay elhurcolása (1971), Az utolsó pogánylázadás (1972-1973) és az 1973-ban készült Jellasics futása. Lehrner Zsolt hozzátette, a Fehérvár Szalon alkotásai jól tükrözik, hogy a környezetünkben élő művészek, alkotó emberek az őket ért hatásokat képezik le a vászonra, a fotópapírra, gyúrják bele az általuk készített tárgyakba. Ezzel a szemmel is érdekes volt végigolvasni a szervezők által a beadott művekről megküldött címlistát, és még érdekesebb végig sétálni ezen a sokszínű tárlaton.”

A tárlat 2022. október 23-ig, keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

A kiállításon megjelenő alkotások sok kérdést vetnek fel: hogyan gondolkodik a művész a történelemről ma? Hogyan kapcsolódnak, vagy egyáltalán tudnak-e kapcsolódni a kerek évfordulókhoz? Mi a realitása annak, hogy ma valaki erre a felhívásra érvényes, releváns történelmi reflexióval álljon ki?  - mondta megnyitó beszédében Czene Márta. A festőművész, grafikus példaként említette Ujházi Péter történelmi kompozícióiból a Fehérvár ostromát, amelyet a város alapításának ezeréves évfordulójára kiírt, az 1972-es Millenniumi Képzőművészeti Pályázatra készített, és amelyet 50 évvel ezelőtt pont abban a térben és azon a falon állítottak ki, ahol ma látható. Érdemes megfigyelni, ahogy egy a hetvenes években a pályáját kezdő alkotó, és ahogy a ma művészei viszonyulnak és láttatják a történelmi eseményeket.

A kiállítás kapcsán meghirdetett alkotói pályázat hagyományosan nyilvános volt, minden Székesfehérváron élő vagy a városban dolgozó, illetve Fehérvárhoz kötődő – a városban tanult, dolgozott, a város művészeti életében részt vevő – alkotó pályázhatott. A beadott műveket szakmai zsűri – Czene Márta, Pfisztner Gábor és Százados László – válogatta. Döntésük alapján Revák Katalin Medve arany bullával, Vári Kovács Ágnes Aranykor, Deák Balázs Archi II és Szolnoki Szabolcs Plant in grey című alkotása részesült elismerésben az egymillió forint összdíjazású pályázaton.