Már próbálnak az operaénekesek az idei Musica Sacra hangversenyre

Rossini Petite messe solennelle című művét mutatják be augusztus 12-én, vasárnap a Musica Sacra-hangversenyen. Ács János karmester a frissen városunkba megérkezett olasz szóló énekeseknek vezényelt próbát kedden.
2018.08.08. 07:51 |

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált.

Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak.

Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarelőadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Ács János vezényletével.

A városunkba frissen megérkezett operaénekeseknek a Ács János karmester kedden próbát vezényelt.

A magyar közönségnek a hazai színpadokon már több alkalommal megfordult Luciano Ganci lehet a legismertebb név. A tenor énekelt már a MÜPA- ban, de bemutatkozott a miskolci Opera Fesztiválon is. ”Az én hazám a Musica Sacra, azaz az egyházi zene bölcsője. Kisgyermek vallásos szemléletben neveltek a szüleim, ezért is fontos számomra, hogy részese lehetek a székesfehérvári Musica Sacra-nak, az pedig, hogy a Maestro felkért a darab tenor szerepére külön megtiszteltetés volt számomra!”- mondat el Luciano Ganci. 

Chiara Tirotta, a mezzoszoprán szerepére felkért operaénekes kifejtette, hogy óriási megtiszteltetés számára együtt dolgozni Ács Jánossal és a zenészekkel.

„Hívő ember vagyok, vasárnap az lesz a célom amikor énekelek, hogy megmutathassam a közönség számára azt, ami a lelkemben van. ... Sok darabot énekeltem már a karrierem során, de azt kell mondjam Rossini, az Rossini!” – tette hozzá a darab kapcsán a mezzoszoprán.

A karmester a bariton szerepére a 34 éves tortonai születésű Filippo Polinellit kérte fel, aki elmondta, hogy bár 20 éves koráig egészen más pályára készült, mint jelenlegi foglalkozása, ennek ellenére az opera énekesi munka mára hivatásává lett. „Amit vasárnap a közönség hallani fog az semmiképpen nem egy kis ünnepi mise, hiszen az eredetileg megírt 1864-es kompozíciótól eltérően mi a szerző saját 1867-es kórusra és zenekarra átírt, operai hangvételű művét hozzuk el.”- fogalmazott Filippo Polinelli.

A hazai közönség számára a legkevésbé ismert név talán a szoprán szerepre választott, fiatal Sarah Tisba lehet, aki hazájában a Verdi Konzervatóriumban végzett, 2012-ben döntős volt a veronai Maria Callas Énekversenyen.

Miden összeállt tehát ahhoz, hogy a székesfehérvári közönség vasárnap egyedülálló élménynek legyen részese az V. Musica Sacra hangversenyen, ahol a mise műfajának egy különleges darabja csendül majd fel. A darab kifejezetten operai hangvételű: a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. 

A páratlan komolyzenei hangversenyre jegyek még korlátozott számban elérhetők online a www.jegy.hu oldalon, személyesen a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Városház téren a jegyárusító faházában és a Tourinform irodában. 

Kultúra

 1. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 2. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 3. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.
 4. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton. Szikora János külön köszöntötte a távozó Hirtling Istvánt és a 30 éve közalkalmazotti státuszban színészként dolgozó Kozáry Ferencet is.

  2019.06.15.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka