Már próbálnak az operaénekesek az idei Musica Sacra hangversenyre

Rossini Petite messe solennelle című művét mutatják be augusztus 12-én, vasárnap a Musica Sacra-hangversenyen. Ács János karmester a frissen városunkba megérkezett olasz szóló énekeseknek vezényelt próbát kedden.
2018.08.08. 07:51 |

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált.

Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak.

Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarelőadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Ács János vezényletével.

A városunkba frissen megérkezett operaénekeseknek a Ács János karmester kedden próbát vezényelt.

A magyar közönségnek a hazai színpadokon már több alkalommal megfordult Luciano Ganci lehet a legismertebb név. A tenor énekelt már a MÜPA- ban, de bemutatkozott a miskolci Opera Fesztiválon is. ”Az én hazám a Musica Sacra, azaz az egyházi zene bölcsője. Kisgyermek vallásos szemléletben neveltek a szüleim, ezért is fontos számomra, hogy részese lehetek a székesfehérvári Musica Sacra-nak, az pedig, hogy a Maestro felkért a darab tenor szerepére külön megtiszteltetés volt számomra!”- mondat el Luciano Ganci. 

Chiara Tirotta, a mezzoszoprán szerepére felkért operaénekes kifejtette, hogy óriási megtiszteltetés számára együtt dolgozni Ács Jánossal és a zenészekkel.

„Hívő ember vagyok, vasárnap az lesz a célom amikor énekelek, hogy megmutathassam a közönség számára azt, ami a lelkemben van. ... Sok darabot énekeltem már a karrierem során, de azt kell mondjam Rossini, az Rossini!” – tette hozzá a darab kapcsán a mezzoszoprán.

A karmester a bariton szerepére a 34 éves tortonai születésű Filippo Polinellit kérte fel, aki elmondta, hogy bár 20 éves koráig egészen más pályára készült, mint jelenlegi foglalkozása, ennek ellenére az opera énekesi munka mára hivatásává lett. „Amit vasárnap a közönség hallani fog az semmiképpen nem egy kis ünnepi mise, hiszen az eredetileg megírt 1864-es kompozíciótól eltérően mi a szerző saját 1867-es kórusra és zenekarra átírt, operai hangvételű művét hozzuk el.”- fogalmazott Filippo Polinelli.

A hazai közönség számára a legkevésbé ismert név talán a szoprán szerepre választott, fiatal Sarah Tisba lehet, aki hazájában a Verdi Konzervatóriumban végzett, 2012-ben döntős volt a veronai Maria Callas Énekversenyen.

Miden összeállt tehát ahhoz, hogy a székesfehérvári közönség vasárnap egyedülálló élménynek legyen részese az V. Musica Sacra hangversenyen, ahol a mise műfajának egy különleges darabja csendül majd fel. A darab kifejezetten operai hangvételű: a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. 

A páratlan komolyzenei hangversenyre jegyek még korlátozott számban elérhetők online a www.jegy.hu oldalon, személyesen a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Városház téren a jegyárusító faházában és a Tourinform irodában. 

Kultúra

 1. Koszorúzással és emlékezéssel kezdődött Fehérváron a Wass Albert-maraton

  Pénteken este - a világ számos más pontja mellett - Fehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban is megkezdődött a Wass Albert-maraton. A rendezvény a 111 esztendővel ezelőtt született erdélyi író az intézmény díszudvarán található szobrának megkoszorúzásával kezdődött, majd esti mesével, megemlékezéssel és a maratoni, huszonöt órás felolvasással folytatódott.

  2019.02.22.
 2. Irodalmi est a Királykút Emlékházban - Adorján Viktor lesz a vendég

  Február 25-én, hétfőn irodalmi beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban. A 18 órakor kezdődő eseményen Adorján Viktor lesz a vendég. Az est házigazdája Bakonyi István, irodalomtörténész, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.02.22.
 3. Március 15-ig lehet beküldeni a történeteket a Tündérszó pályázatra

  Jubileumi fordulójához érkezett a Tündérszó meseíró pályázat. A határokon átívelő, népszerű irodalmi versenyt már tizedik alkalommal hirdette meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A világ minden tájáról várják a magyar nyelvű történeteket 2019. március 15-ig.

  2019.02.22.
 4. Közgyűlési előterjesztés a könyvtári közfoglalkoztatottakért

  A pénteki rendkívüli közgyűlésen a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kapcsolatos javaslatot is beterjeszt Székesfehérvár polgármestere a képviselőtestület elé. Ezzel biztosítaná a város az első félévre – az Országos Kulturális Közfoglalkoztatási Program esetleges kedvezőtlen változása esetén – a programban résztvevők továbbfoglalkoztatását.

  2019.02.21.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka