Már próbálnak az operaénekesek az idei Musica Sacra hangversenyre

Rossini Petite messe solennelle című művét mutatják be augusztus 12-én, vasárnap a Musica Sacra-hangversenyen. Ács János karmester a frissen városunkba megérkezett olasz szóló énekeseknek vezényelt próbát kedden.
2018.08.08. 07:51 |

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált.

Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak.

Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarelőadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Ács János vezényletével.

A városunkba frissen megérkezett operaénekeseknek a Ács János karmester kedden próbát vezényelt.

A magyar közönségnek a hazai színpadokon már több alkalommal megfordult Luciano Ganci lehet a legismertebb név. A tenor énekelt már a MÜPA- ban, de bemutatkozott a miskolci Opera Fesztiválon is. ”Az én hazám a Musica Sacra, azaz az egyházi zene bölcsője. Kisgyermek vallásos szemléletben neveltek a szüleim, ezért is fontos számomra, hogy részese lehetek a székesfehérvári Musica Sacra-nak, az pedig, hogy a Maestro felkért a darab tenor szerepére külön megtiszteltetés volt számomra!”- mondat el Luciano Ganci. 

Chiara Tirotta, a mezzoszoprán szerepére felkért operaénekes kifejtette, hogy óriási megtiszteltetés számára együtt dolgozni Ács Jánossal és a zenészekkel.

„Hívő ember vagyok, vasárnap az lesz a célom amikor énekelek, hogy megmutathassam a közönség számára azt, ami a lelkemben van. ... Sok darabot énekeltem már a karrierem során, de azt kell mondjam Rossini, az Rossini!” – tette hozzá a darab kapcsán a mezzoszoprán.

A karmester a bariton szerepére a 34 éves tortonai születésű Filippo Polinellit kérte fel, aki elmondta, hogy bár 20 éves koráig egészen más pályára készült, mint jelenlegi foglalkozása, ennek ellenére az opera énekesi munka mára hivatásává lett. „Amit vasárnap a közönség hallani fog az semmiképpen nem egy kis ünnepi mise, hiszen az eredetileg megírt 1864-es kompozíciótól eltérően mi a szerző saját 1867-es kórusra és zenekarra átírt, operai hangvételű művét hozzuk el.”- fogalmazott Filippo Polinelli.

A hazai közönség számára a legkevésbé ismert név talán a szoprán szerepre választott, fiatal Sarah Tisba lehet, aki hazájában a Verdi Konzervatóriumban végzett, 2012-ben döntős volt a veronai Maria Callas Énekversenyen.

Miden összeállt tehát ahhoz, hogy a székesfehérvári közönség vasárnap egyedülálló élménynek legyen részese az V. Musica Sacra hangversenyen, ahol a mise műfajának egy különleges darabja csendül majd fel. A darab kifejezetten operai hangvételű: a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. 

A páratlan komolyzenei hangversenyre jegyek még korlátozott számban elérhetők online a www.jegy.hu oldalon, személyesen a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Városház téren a jegyárusító faházában és a Tourinform irodában. 

Kultúra

 1. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 2. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 3. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 4. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka