Már próbálnak az operaénekesek az idei Musica Sacra hangversenyre

Rossini Petite messe solennelle című művét mutatják be augusztus 12-én, vasárnap a Musica Sacra-hangversenyen. Ács János karmester a frissen városunkba megérkezett olasz szóló énekeseknek vezényelt próbát kedden.
2018.08.08. 07:51 |

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált.

Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak.

Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarelőadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Ács János vezényletével.

A városunkba frissen megérkezett operaénekeseknek a Ács János karmester kedden próbát vezényelt.

A magyar közönségnek a hazai színpadokon már több alkalommal megfordult Luciano Ganci lehet a legismertebb név. A tenor énekelt már a MÜPA- ban, de bemutatkozott a miskolci Opera Fesztiválon is. ”Az én hazám a Musica Sacra, azaz az egyházi zene bölcsője. Kisgyermek vallásos szemléletben neveltek a szüleim, ezért is fontos számomra, hogy részese lehetek a székesfehérvári Musica Sacra-nak, az pedig, hogy a Maestro felkért a darab tenor szerepére külön megtiszteltetés volt számomra!”- mondat el Luciano Ganci. 

Chiara Tirotta, a mezzoszoprán szerepére felkért operaénekes kifejtette, hogy óriási megtiszteltetés számára együtt dolgozni Ács Jánossal és a zenészekkel.

„Hívő ember vagyok, vasárnap az lesz a célom amikor énekelek, hogy megmutathassam a közönség számára azt, ami a lelkemben van. ... Sok darabot énekeltem már a karrierem során, de azt kell mondjam Rossini, az Rossini!” – tette hozzá a darab kapcsán a mezzoszoprán.

A karmester a bariton szerepére a 34 éves tortonai születésű Filippo Polinellit kérte fel, aki elmondta, hogy bár 20 éves koráig egészen más pályára készült, mint jelenlegi foglalkozása, ennek ellenére az opera énekesi munka mára hivatásává lett. „Amit vasárnap a közönség hallani fog az semmiképpen nem egy kis ünnepi mise, hiszen az eredetileg megírt 1864-es kompozíciótól eltérően mi a szerző saját 1867-es kórusra és zenekarra átírt, operai hangvételű művét hozzuk el.”- fogalmazott Filippo Polinelli.

A hazai közönség számára a legkevésbé ismert név talán a szoprán szerepre választott, fiatal Sarah Tisba lehet, aki hazájában a Verdi Konzervatóriumban végzett, 2012-ben döntős volt a veronai Maria Callas Énekversenyen.

Miden összeállt tehát ahhoz, hogy a székesfehérvári közönség vasárnap egyedülálló élménynek legyen részese az V. Musica Sacra hangversenyen, ahol a mise műfajának egy különleges darabja csendül majd fel. A darab kifejezetten operai hangvételű: a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. 

A páratlan komolyzenei hangversenyre jegyek még korlátozott számban elérhetők online a www.jegy.hu oldalon, személyesen a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Városház téren a jegyárusító faházában és a Tourinform irodában. 

Kultúra

 1. „Fény borítá bé az eget” - a Kenderke Barátai zenekar lemezbemutató koncertje

  December 21-én, pénteken „Fény borítá bé az eget…” címmel a Kenderke Barátai zenekar lemezbemutató koncertjére várják az érdeklődőket A Szabadművelődés Házába. A 18 órakor kezdődő eseményen népzenei gyökerekből táplálkozó, meghitt karácsonyváró összeállítást hallhatnak az érdeklődők, a belépés díjtalan.

  2018.12.18.
 2. Fehérvári beszélgetések 2 - bemutatták Vakler Lajos interjúinak második kötetét

  A Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Príma Primissima-különdíjas újságíró, szerkesztő-műsorvezető interjúit tartalmazó, Fehérvári beszélgetések 2 című könyvet mutatta be a szerzővel együtt Bobory Zoltán hétfőn este, a Vörösmarty teremben. A kötet a második válogatás a Székesfehérvár közösségében meghatározó személyekkel - illetőleg fehérvári események alkalmával - készült beszélgetésekből.

  2018.12.17.
 3. Öreghegyi Disputa - az adventi beszélgetés vendége Dr. Dienes Ottó lesz

  December 18-án, kedden disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő adventi beszélgetés vendége Dr. Dienes Ottó költő, író, képzőművész lesz. Az est házigazdája Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.12.17.
 4. Magyar Teátrum Díjat vehetett át a Vörösmarty Színház műszaki vezetője

  Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat a Nemzeti Színházban. A 2010-ben alapított elismerésben idén a Vörösmarty Színház műszaki vezetője, Bajkó György is részesült.

  2018.12.17.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka