Mederkotrás és tájépítés a Sóstón – az embert és a természetet is szolgálja a rehabilitáció

Július elején kezdődött el a Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációja az Északi-tavat érintő mederkotrással és a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti beruházással. A fejlesztések 2018 májusára készülnek el a Sóstón, ahol a megújult tanösvényen interaktív játékok fogadják majd a látogatót és a tó is teljes egészében körbejárható lesz.
2017.08.08. 17:07 |

A város két részre bontotta a Sóstó Természetvédelmi Terület környezetvédelmi beruházásaira vonatkozó rehabilitációs munkákat, az egyik a vízutánpótlás megoldása, a másik pedig az északi tó mederkotrási és a teljes Sóstó területére vonatkozó tájépítészeti munkák .Ezek egymással párhuzamosan zajlanak a két különböző beruházást végző cég folyamatos egyeztetése mellett. Az Északi-tóból a mintegy 115 ezer köbméternyi iszapot kotornak ki, majd többszörösen tisztított szennyvizet vezetnek a tóba.

  Kedden bejáráson tekintette meg a munkálatokat Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester. „Ha azt kérdezik, hogy mi az a fejlesztés, amire az önkormányzat a legbüszkébb, akkor az a Sóstó rehabilitáció, mert egy nagyon régi, szakemberek által többször megindokolt fejlesztésről van szó.” - emelte ki a területbejáráson Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy két kivitelezési munka kezdődött meg egyidejűleg: a mederkotrás és tájépítészeti munkák, illetve vízpótlás megoldása. „Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy ezt a beruházást meg lehessen valósítani. A két munka megközelítőleg 600 millió forintból valósul meg és 2018 májusáig kell ezeket a feladatokat a nyertes kivitelezőknek elvégezni.” - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki elmondta, bízik benne, hogy a rehabilitációval megmenthetik és tovább örökíthetik azokat az értékeket, amelyek egyedivé teszik a Sóstót.
A polgármester köszönetet mondott azért, hogy a környezetvédelmi szakemberek vezetésével minden előkészítő munka megtörtént annak érdekében, hogy júliusban elkezdődhessen a beruházás. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a rehabilitáció során – ami az embert és a természetet egyaránt szolgálja - mintegy ötezer cserjét és háromszáz fát ültetnek el a területen.
Csete Gábor természetvédelmi mérnök, a Városgondnokság munkatársa elmondta, a madárvilággal és a kétéltű hüllővédelemmel kell a legjobban foglalkozniuk a rehabilitáció során. Ha sérült madarat találnak, a Vadmadárkórházba viszik, a teknősöket pedig helyben tartják és a homokbánya mocsaras részeibe szállítják. Hozzátette, hogy úgy alakítják ki mind a tanösvényt, hogy azokat a fafajtákat távolítják el, amelyek nem őshonosak a területen, így zömében akácot, ostorfát, bálványfát vágnak ki, a visszatelepítés során pedig őshonos fákat ültetnek.

Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője elmondta, hogy a kikotort mederanyagból költő és fészkelőszigetek lesznek, egy részük átkerül a déli tóba, vagy az északi tómeder parti részeibe építik be. Felújítják és kibővítik a tanösvényt, az északi tó teljes mértékben körbejárható lesz, a felső részén 500 négyzetméteres stéget alakítanak ki játszótérrel. Megújulnak a tanösvény táblái is, amelyek jobban illeszkednek majd a tájba.

Hévizi János, a kivitelező cég ügyvezetője a 11 hónapot átfogó munkálatokkal kapcsolatban arról számolt be, hogy a kivitelezés a terület előkészítésével indult a fák és a cserjék kivágásával, majd megindult a mederkotrás is, ami a legkevésbé kiszámítható része a munkálatoknak. Ebben a munkafázisban alakítják ki a szigeteket is, amelyek két akácoszlop közé szorított rőzsekötegből épített fallal lesznek körbevéve. Különféle vízépítési munkák is lesznek, vízpótló műtárgyak épülnek, amelyeknek a forrása a szennyvíz, a csapadékvíz és a Basa-árok vize lesz; a negyedik műtárgy a Déli-tóval köti össze a területet, biztosítva a víz szabályozását. Ezt követi majd a tájépítés a következő év tavaszán, a tanösvény kialakításával.

A teljes rehabilitáció magában foglalja majd a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását, valamint a Sóstó keleti kapujánál a Vadmadárkórház kialakítását és egy közösségi ház megépítését is.

Városfejlesztés

 1. Megannyi út-, járda-, park- és parkolóépítést is tartalmaz a Városgondnokság üzleti terve

  Fehérvár 2018-as költségvetésének elfogadása után a Városgondnokság idei üzleti tervét is jóváhagyta a város képviselő-testülete. A 8.7 milliárd forintos büdzséből 6.8 milliárd az önkormányzati támogatás, melynek mintegy felét utak, járdák, parkolók és parkok fejlesztésére fordítja az önkormányzati cég. Összesen 54 helyszínen végeznek idén nagyobb fejlesztéseket. Az önkormányzati szolgáltató vállalat idei üzleti tervéről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2018.02.15.
 2. Teljes külső és belső felújítás a Rákóczi Utcai Óvodában – szeptembertől jöhetnek a gyerekek

  A tervezett ütemben halad a Rákóczi Utcai Óvoda felújítása, jelenleg a munkák mintegy harminc százaléka készült el. Mintegy 400 millió forintos beruházással az épület belseje és külseje is teljesen megújul az elektromos és a fűtésrendszerrel együtt. Kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot és a játszóudvart is felújítják.

  2018.02.14.
 3. Elkezdődött a Corvinus új épületének teljes felújítása Budai úton

  A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás. Az előadótermek és laborok mellett egy modern könyvtár is lesz az új épületben, a területen pedig hamarosan egy olyan egyetemi kisváros alakul ki sportcsarnokkal és a századelő hangulatát idéző épületekkel, árnyas fák alatti, zöld közösségi terekkel, amit az amerikai filmekben látunk.

  2018.02.06.
 4. Májusra elkészül az új tornacsarnok a Széna téren

  Már szerkezetkész az az új, ezer négyzetméteres tornacsarnok, amely a Széna Téri Általános Iskola mellett épül. A régóta várt fejlesztés a Köfém SC beruházásában, közel 726 millió forintból valósul meg. Az elnyert TAO-s pályázati forrást Székesfehérvár Önkormányzata több mint 220 millió forintos önerővel egészítette ki.

  2018.02.05.
 1. Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

  A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

  2018.01.31.
 2. Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása - elkezdték a munkát a Köfémen is

  Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása, a KÖFÉM rendelőben pedig már dolgoznak a kivitelezők. Székesfehérvár önkormányzata a következő években a város valamennyi orvosi rendelőjét felújítja a Kégl György Városi Egészségügyi Program keretében.

  2018.01.30.
 3. Kivágás helyett megmentik a 60 éves platánt az Országzászló téren

  Többen aggodalmukat fejezték a felújítás alatt álló Országzászló téri nagy, 60 éves platánfa esetleges kivágásával, illetve megmentésével kapcsolatban. A fát, melynek nem lefelé, hanem oldalra nőttek a gyökerei, gerendákkal megtámasztják, intenzíven fogják öntözni több éven keresztül és a tápanyag utánpótlásról is gondoskodnak továbbá különböző hormonokkal serkentik a gyökér növekedését.

  2018.01.25.
 4. Elkészült a temető bővítése a Béla úton - 202 fát is ültettek a temetőben

  Elkészült a Béla úti temető új parcelláinak kialakítása. Az 1984-ben megnyitott sírkertben több mint 8800 sírhely van és jelenleg 2100 a kiadható sírhelyek száma. A mostani bővítés várhatóan 10-15 évre szól. Nem csak utakat, sétányokat építettek, hanem 202 fát is ültetett a Városgondnokság a temetőkertben.

  2018.01.23.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek