Mederkotrás és tájépítés a Sóstón – az embert és a természetet is szolgálja a rehabilitáció

Július elején kezdődött el a Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációja az Északi-tavat érintő mederkotrással és a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti beruházással. A fejlesztések 2018 májusára készülnek el a Sóstón, ahol a megújult tanösvényen interaktív játékok fogadják majd a látogatót és a tó is teljes egészében körbejárható lesz.
2017.08.08. 17:07 |

A város két részre bontotta a Sóstó Természetvédelmi Terület környezetvédelmi beruházásaira vonatkozó rehabilitációs munkákat, az egyik a vízutánpótlás megoldása, a másik pedig az északi tó mederkotrási és a teljes Sóstó területére vonatkozó tájépítészeti munkák .Ezek egymással párhuzamosan zajlanak a két különböző beruházást végző cég folyamatos egyeztetése mellett. Az Északi-tóból a mintegy 115 ezer köbméternyi iszapot kotornak ki, majd többszörösen tisztított szennyvizet vezetnek a tóba.

  Kedden bejáráson tekintette meg a munkálatokat Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester. „Ha azt kérdezik, hogy mi az a fejlesztés, amire az önkormányzat a legbüszkébb, akkor az a Sóstó rehabilitáció, mert egy nagyon régi, szakemberek által többször megindokolt fejlesztésről van szó.” - emelte ki a területbejáráson Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy két kivitelezési munka kezdődött meg egyidejűleg: a mederkotrás és tájépítészeti munkák, illetve vízpótlás megoldása. „Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy ezt a beruházást meg lehessen valósítani. A két munka megközelítőleg 600 millió forintból valósul meg és 2018 májusáig kell ezeket a feladatokat a nyertes kivitelezőknek elvégezni.” - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki elmondta, bízik benne, hogy a rehabilitációval megmenthetik és tovább örökíthetik azokat az értékeket, amelyek egyedivé teszik a Sóstót.
A polgármester köszönetet mondott azért, hogy a környezetvédelmi szakemberek vezetésével minden előkészítő munka megtörtént annak érdekében, hogy júliusban elkezdődhessen a beruházás. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a rehabilitáció során – ami az embert és a természetet egyaránt szolgálja - mintegy ötezer cserjét és háromszáz fát ültetnek el a területen.
Csete Gábor természetvédelmi mérnök, a Városgondnokság munkatársa elmondta, a madárvilággal és a kétéltű hüllővédelemmel kell a legjobban foglalkozniuk a rehabilitáció során. Ha sérült madarat találnak, a Vadmadárkórházba viszik, a teknősöket pedig helyben tartják és a homokbánya mocsaras részeibe szállítják. Hozzátette, hogy úgy alakítják ki mind a tanösvényt, hogy azokat a fafajtákat távolítják el, amelyek nem őshonosak a területen, így zömében akácot, ostorfát, bálványfát vágnak ki, a visszatelepítés során pedig őshonos fákat ültetnek.

Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője elmondta, hogy a kikotort mederanyagból költő és fészkelőszigetek lesznek, egy részük átkerül a déli tóba, vagy az északi tómeder parti részeibe építik be. Felújítják és kibővítik a tanösvényt, az északi tó teljes mértékben körbejárható lesz, a felső részén 500 négyzetméteres stéget alakítanak ki játszótérrel. Megújulnak a tanösvény táblái is, amelyek jobban illeszkednek majd a tájba.

Hévizi János, a kivitelező cég ügyvezetője a 11 hónapot átfogó munkálatokkal kapcsolatban arról számolt be, hogy a kivitelezés a terület előkészítésével indult a fák és a cserjék kivágásával, majd megindult a mederkotrás is, ami a legkevésbé kiszámítható része a munkálatoknak. Ebben a munkafázisban alakítják ki a szigeteket is, amelyek két akácoszlop közé szorított rőzsekötegből épített fallal lesznek körbevéve. Különféle vízépítési munkák is lesznek, vízpótló műtárgyak épülnek, amelyeknek a forrása a szennyvíz, a csapadékvíz és a Basa-árok vize lesz; a negyedik műtárgy a Déli-tóval köti össze a területet, biztosítva a víz szabályozását. Ezt követi majd a tájépítés a következő év tavaszán, a tanösvény kialakításával.

A teljes rehabilitáció magában foglalja majd a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását, valamint a Sóstó keleti kapujánál a Vadmadárkórház kialakítását és egy közösségi ház megépítését is.

Városfejlesztés

 1. Jövő héten kedden kezdődik a Zombori út felújítása

  Jövő héten kedden kezdődnek a Zombori út felújítási munkái. A munkálatok idején szakaszokban zárják majd le az utcát: elsőként a Zombori út Verseci utcai végétől a Zombori út 20. kapubejárójáig, valamint a lakótelepi út csatlakozása kerül lezárásra. A kivitelezés alatt a 17-es és a 22-es számú autóbuszok terelőútvonalon közlekednek. Kérik a lakosok és a közlekedők türelmét és megértését. 

  2018.06.22.
 2. Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában. A 4-6-8. számú házak előtt a zúzottköves felületet térkő váltotta fel, amely nemcsak esztétikailag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő. 

  2018.06.20.
 3. Árpád-ház program – készen vannak a tervei a volt Köztársaság Mozi felújításának

  Készen vannak a volt Köztársaság Mozi felújításának a tervei, melyben a méltó helyet kapnak a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb templomának a Nagyboldogasszony-bazilikának megmaradt kövei, de elkezdődött már a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének felújítás előtti felmérése, ahol a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás kap majd helyet. Több más elem mellett a program része az Aranybulla-emlékmű felújítása is 2022-re.

  2018.06.13.
 4. Több mint ötven fát ültetnek majd az új, nyár végére elkészülő vízivárosi parkolóba

  Az új parkoló megtervezésénél feladat volt, hogy minél több fát lehessen ültetni a parkolók között. A területen összesen 201 férőhelyes, térköves, zöldsávval, fákkal kialakítandó parkolót terveztek közvilágítással a jelenlegi ipari területen, ahol járdákkal segítik majd a biztonságos közlekedést és egy új kutyafuttatót is kialakítanak.

  2018.06.13.
 1. Megújul a Sajó utca északi ága – kiépül a csapadékvíz elvezetés és járda is lesz

  Összesen 116 millió 400 ezer forintból újul meg Feketehegy-Szárazréten a Sajó utca északi ága, ahol a burkolatfelújítás és csapadékvízelvezetés kiépítése mellett járdaépítés is lesz, a páratlan oldalon térköves járda, a páros oldalon nemesített padka létesül. A kivitelezés határideje július 31-e.

  2018.06.04.
 2. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 3. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 4. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek