Mederkotrás és tájépítés a Sóstón – az embert és a természetet is szolgálja a rehabilitáció

Július elején kezdődött el a Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációja az Északi-tavat érintő mederkotrással és a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti beruházással. A fejlesztések 2018 májusára készülnek el a Sóstón, ahol a megújult tanösvényen interaktív játékok fogadják majd a látogatót és a tó is teljes egészében körbejárható lesz.
2017.08.08. 17:07 |

A város két részre bontotta a Sóstó Természetvédelmi Terület környezetvédelmi beruházásaira vonatkozó rehabilitációs munkákat, az egyik a vízutánpótlás megoldása, a másik pedig az északi tó mederkotrási és a teljes Sóstó területére vonatkozó tájépítészeti munkák .Ezek egymással párhuzamosan zajlanak a két különböző beruházást végző cég folyamatos egyeztetése mellett. Az Északi-tóból a mintegy 115 ezer köbméternyi iszapot kotornak ki, majd többszörösen tisztított szennyvizet vezetnek a tóba.

  Kedden bejáráson tekintette meg a munkálatokat Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester. „Ha azt kérdezik, hogy mi az a fejlesztés, amire az önkormányzat a legbüszkébb, akkor az a Sóstó rehabilitáció, mert egy nagyon régi, szakemberek által többször megindokolt fejlesztésről van szó.” - emelte ki a területbejáráson Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy két kivitelezési munka kezdődött meg egyidejűleg: a mederkotrás és tájépítészeti munkák, illetve vízpótlás megoldása. „Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy ezt a beruházást meg lehessen valósítani. A két munka megközelítőleg 600 millió forintból valósul meg és 2018 májusáig kell ezeket a feladatokat a nyertes kivitelezőknek elvégezni.” - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki elmondta, bízik benne, hogy a rehabilitációval megmenthetik és tovább örökíthetik azokat az értékeket, amelyek egyedivé teszik a Sóstót.
A polgármester köszönetet mondott azért, hogy a környezetvédelmi szakemberek vezetésével minden előkészítő munka megtörtént annak érdekében, hogy júliusban elkezdődhessen a beruházás. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a rehabilitáció során – ami az embert és a természetet egyaránt szolgálja - mintegy ötezer cserjét és háromszáz fát ültetnek el a területen.
Csete Gábor természetvédelmi mérnök, a Városgondnokság munkatársa elmondta, a madárvilággal és a kétéltű hüllővédelemmel kell a legjobban foglalkozniuk a rehabilitáció során. Ha sérült madarat találnak, a Vadmadárkórházba viszik, a teknősöket pedig helyben tartják és a homokbánya mocsaras részeibe szállítják. Hozzátette, hogy úgy alakítják ki mind a tanösvényt, hogy azokat a fafajtákat távolítják el, amelyek nem őshonosak a területen, így zömében akácot, ostorfát, bálványfát vágnak ki, a visszatelepítés során pedig őshonos fákat ültetnek.

Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője elmondta, hogy a kikotort mederanyagból költő és fészkelőszigetek lesznek, egy részük átkerül a déli tóba, vagy az északi tómeder parti részeibe építik be. Felújítják és kibővítik a tanösvényt, az északi tó teljes mértékben körbejárható lesz, a felső részén 500 négyzetméteres stéget alakítanak ki játszótérrel. Megújulnak a tanösvény táblái is, amelyek jobban illeszkednek majd a tájba.

Hévizi János, a kivitelező cég ügyvezetője a 11 hónapot átfogó munkálatokkal kapcsolatban arról számolt be, hogy a kivitelezés a terület előkészítésével indult a fák és a cserjék kivágásával, majd megindult a mederkotrás is, ami a legkevésbé kiszámítható része a munkálatoknak. Ebben a munkafázisban alakítják ki a szigeteket is, amelyek két akácoszlop közé szorított rőzsekötegből épített fallal lesznek körbevéve. Különféle vízépítési munkák is lesznek, vízpótló műtárgyak épülnek, amelyeknek a forrása a szennyvíz, a csapadékvíz és a Basa-árok vize lesz; a negyedik műtárgy a Déli-tóval köti össze a területet, biztosítva a víz szabályozását. Ezt követi majd a tájépítés a következő év tavaszán, a tanösvény kialakításával.

A teljes rehabilitáció magában foglalja majd a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását, valamint a Sóstó keleti kapujánál a Vadmadárkórház kialakítását és egy közösségi ház megépítését is.

Városfejlesztés

 1. Jól haladnak a közműcserékkel a Budai - Távirda kereszteződésben

  Az előre tervezett ütem szerint építik az ivóvíz gerincvezetéket, a szennyvíz- és a csapadékcsatornát is a Budai út - Távirda utca kereszteződésében. A Távírda utca felújítása és közmű-rekonstrukciója miatt augusztus 7-től előreláthatólag augusztus 23-ig a Budai úton a Várkörút és a Deák Ferenc utca közötti szakaszon nem lehet közlekedni, a közműépítés miatt.

  2017.08.16.
 2. 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium

  A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban szeptembertől 737 diák kezdi meg a tanévet.

  2017.08.14.
 3. Megnyitották - újra lehet közlekedni a Palotai úti Gaja-hídon

  Hétfőn délután, az előre megadott határidő szerint megnyitották a forgalom előtt a Gaja-hidat, így jelentősen enyhülnek a torlódások a Móri út, Malom utca kereszteződésben és a Zichy ligetnél. A híd felújítása tovább folytatódik, azonban ezek a munkák már nem befolyásolják a gépjárműforgalmat.

  2017.08.14.
 4. Több mint száz új, ingyenes parkolóhely a Palotai úton

  Elkészült a Palotai úton egy háromezer négyzetméteres új, ingyenesen használható parkoló. A jövőben ezen a területen épülhet meg az eredetileg a Dr. Koch László utcába tervezett parkolóház, ahol felszíni parkolókat építenek és ezt követően felújítják teljes szélességében a Dr. Koch László utcát is.

  2017.08.11.
 1. Ütemterv szerint zajlik a felújítás a Ligetsoron - kicserélték a város egyik legnagyobb vízvezetékét is

  Május óta folyik a Ligetsor felújítása: az útbontást követően zajlik a víziközművek, valamint a Vörösmarty Általános Iskola előtti parkoló és tér építése. Hamarosan teljes lezárásra kerül sor, hogy az út felújítása egy ütemben történhessen. 

  2017.08.10.
 2. Mederkotrás és tájépítés a Sóstón – az embert és a természetet is szolgálja a rehabilitáció

  Július elején kezdődött el a Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációja az Északi-tavat érintő mederkotrással és a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti beruházással. A fejlesztések 2018 májusára készülnek el a Sóstón, ahol a megújult tanösvényen interaktív játékok fogadják majd a látogatót és a tó is teljes egészében körbejárható lesz.

  2017.08.08.
 3. Új járda épült a Béla úton és új gyalogos átkelőhely a Fiskális út – Béla út csomópontban

  Összesen 460 méter hosszban épült új járda, illetve újult meg a járdaszakasz a Béla úton a Szeredi út és a Nagyszombati út között. Felújították a kapubejárókat és a kis méretű átereszeket, illetve a feltöltődött árkot is kitisztították a Béla úton. A beruházás mintegy nettó 32 millió forintba került. Elkészült a Fiskális út – Béla út kereszteződésében az új gyalogos átkelőhely is. A nagyméretű útcsatlakozást átépítették, így biztonságosabban lehet használni.

  2017.08.08.
 4. Új szabadtéri fitneszeszközök az Almássy és Fáy lakótelepen

  Az Almássy és a Fáy András lakótelepen is új szabadtéri fitneszeszközöket helyeztek ki az elmúlt hetekben. A környékben élők számára hasznos kikapcsolódást nyújtó fejlesztésekről helyszíni sajtótájékoztatón számolt be Deák Lajosné, a 11. számú választókörzet önkormányzati képviselője. A körzetben több parkoló is épült a közelmúltban.

  2017.08.03.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek