Mederkotrás és tájépítés a Sóstón – az embert és a természetet is szolgálja a rehabilitáció

Július elején kezdődött el a Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációja az Északi-tavat érintő mederkotrással és a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti beruházással. A fejlesztések 2018 májusára készülnek el a Sóstón, ahol a megújult tanösvényen interaktív játékok fogadják majd a látogatót és a tó is teljes egészében körbejárható lesz.
2017.08.08. 17:07 |

A város két részre bontotta a Sóstó Természetvédelmi Terület környezetvédelmi beruházásaira vonatkozó rehabilitációs munkákat, az egyik a vízutánpótlás megoldása, a másik pedig az északi tó mederkotrási és a teljes Sóstó területére vonatkozó tájépítészeti munkák .Ezek egymással párhuzamosan zajlanak a két különböző beruházást végző cég folyamatos egyeztetése mellett. Az Északi-tóból a mintegy 115 ezer köbméternyi iszapot kotornak ki, majd többszörösen tisztított szennyvizet vezetnek a tóba.

  Kedden bejáráson tekintette meg a munkálatokat Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester. „Ha azt kérdezik, hogy mi az a fejlesztés, amire az önkormányzat a legbüszkébb, akkor az a Sóstó rehabilitáció, mert egy nagyon régi, szakemberek által többször megindokolt fejlesztésről van szó.” - emelte ki a területbejáráson Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy két kivitelezési munka kezdődött meg egyidejűleg: a mederkotrás és tájépítészeti munkák, illetve vízpótlás megoldása. „Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy ezt a beruházást meg lehessen valósítani. A két munka megközelítőleg 600 millió forintból valósul meg és 2018 májusáig kell ezeket a feladatokat a nyertes kivitelezőknek elvégezni.” - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki elmondta, bízik benne, hogy a rehabilitációval megmenthetik és tovább örökíthetik azokat az értékeket, amelyek egyedivé teszik a Sóstót.
A polgármester köszönetet mondott azért, hogy a környezetvédelmi szakemberek vezetésével minden előkészítő munka megtörtént annak érdekében, hogy júliusban elkezdődhessen a beruházás. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a rehabilitáció során – ami az embert és a természetet egyaránt szolgálja - mintegy ötezer cserjét és háromszáz fát ültetnek el a területen.
Csete Gábor természetvédelmi mérnök, a Városgondnokság munkatársa elmondta, a madárvilággal és a kétéltű hüllővédelemmel kell a legjobban foglalkozniuk a rehabilitáció során. Ha sérült madarat találnak, a Vadmadárkórházba viszik, a teknősöket pedig helyben tartják és a homokbánya mocsaras részeibe szállítják. Hozzátette, hogy úgy alakítják ki mind a tanösvényt, hogy azokat a fafajtákat távolítják el, amelyek nem őshonosak a területen, így zömében akácot, ostorfát, bálványfát vágnak ki, a visszatelepítés során pedig őshonos fákat ültetnek.

Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője elmondta, hogy a kikotort mederanyagból költő és fészkelőszigetek lesznek, egy részük átkerül a déli tóba, vagy az északi tómeder parti részeibe építik be. Felújítják és kibővítik a tanösvényt, az északi tó teljes mértékben körbejárható lesz, a felső részén 500 négyzetméteres stéget alakítanak ki játszótérrel. Megújulnak a tanösvény táblái is, amelyek jobban illeszkednek majd a tájba.

Hévizi János, a kivitelező cég ügyvezetője a 11 hónapot átfogó munkálatokkal kapcsolatban arról számolt be, hogy a kivitelezés a terület előkészítésével indult a fák és a cserjék kivágásával, majd megindult a mederkotrás is, ami a legkevésbé kiszámítható része a munkálatoknak. Ebben a munkafázisban alakítják ki a szigeteket is, amelyek két akácoszlop közé szorított rőzsekötegből épített fallal lesznek körbevéve. Különféle vízépítési munkák is lesznek, vízpótló műtárgyak épülnek, amelyeknek a forrása a szennyvíz, a csapadékvíz és a Basa-árok vize lesz; a negyedik műtárgy a Déli-tóval köti össze a területet, biztosítva a víz szabályozását. Ezt követi majd a tájépítés a következő év tavaszán, a tanösvény kialakításával.

A teljes rehabilitáció magában foglalja majd a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását, valamint a Sóstó keleti kapujánál a Vadmadárkórház kialakítását és egy közösségi ház megépítését is.

Városfejlesztés

 1. Újabb lépés a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” programban

   Székesfehérváron a Modern Városok Program keretében valósul meg a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program, ami újabb állomásához érkezett: a Kormány 1,1 milliárd forinttal támogatja a fejlesztés megvalósulását az alsóvárosi réten, a Palotavárosi tavak mögött.

  2017.10.11.
 2. Összefogással újult meg a Kossuth Lajos Általános Iskola udvari játszótere

  A Hungrana Kft. és két önkormányzati képviselő, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba támogatásával újult meg a Kossuth Lajos Általános Iskola udvari játszótere. Az új, mozgásfejlesztő ügyességi játszóeszközök beszerzése és telepítése mintegy 2 millió forintba került. Az új játékokat nagyon várták már a gyerekek, hiszen a korábbi, balesetveszélyes eszközöket már több mint öt éve elbontották, azóta csak homokozó és hinta volt az udvaron.

  2017.10.10.
 3. Több mint negyven új parkolóhely épült a Lövölde úton - parkosítással folytatják

  Negyvennégy új parkolóhelyet alakítottak ki a Lövölde úton, a 2-10. számú épületek közötti területen, amelynek műszaki átadását a szakhatóságok képviselőinek részvételével pénteken tartották a Lövölde út 2-10. szám közötti területen. A parkoló megépítése mellett felújították a kapcsolódó járdákat és a keresztülfutó utat is újraaszfaltozták. Az ősz folyamán a Városgondnokság rendezi a zöldfelületet, 17 fát ültetnek.

  2017.10.06.
 4. Jövő héten kezdődik és még idén elkészül a Pozsonyi út alsó szakaszának felújítása

  Jövőhéten kezdődik a Pozsonyi út felújítása a Berényi út és a Fiskális út közötti szakaszon. Szerdától, a munkálatok ideje alatt egyirányú lesz az utca a Berényi út felől egészen a Karinthy Frigyes utca - Pozsonyi út kereszteződéséig. A teljes felújítás december közepére fejeződik be, mely kerékpársávok, és kettő gyalogátkelőhely építését is tartalmazza.

  2017.10.06.
 1. Bejárás Sóstón - új járdák, utak parkolók, természetvédelem és épülő stadion

  A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítási és parkolóépítési ütem kapcsolódik a beruházásokhoz. Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat.

  2017.09.28.
 2. Három fehérvári iskolát is érint a hatszázmilliós intézményfelújítás

  Három fehérvári iskolában kezdődik felújítás jövő tavasszal. A Székesfehérvári Tankerületi Központ mintegy 600 millió forintot fordíthat a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumra, ahol az épület és az udvar felújítása mellett kórus- és tánctermet is kialakítanak, a Munkácsyban Mihály Általános Iskolában a tornatermet és az udvart újítják fel, a Vasvári Pál Általános Iskolában pedig a tornaterem újul meg.

  2017.09.22.
 3. Folytatódik a Salétrom utcai sétány építése – az iskola előtti tér is megújul

  Még a héten elkezdődnek a munkálatok a Salétrom utcában, ahol 60 millió forintos beruházással újul meg a régi burkolat és a közvilágítás, mintegy 6500 négyzetméternyi felületen. A felújítást követően a teljes Salétrom utca egy egységes sétány képét nyújtja majd új pihenőpadokkal. 

  2017.09.19.
 4. Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György Kórházban

  Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is, ahol évente 3000 vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Hotel épület IV. szintjén található haemodinamikai osztály fektető részleggel bővült, modern műszaki berendezésekkel és infrastruktúrával, így teljessé vált a tavaly megkezdett beruházás.

  2017.09.18.

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek