Hivatalosan is megkezdte működését a Székesfehérvári Balett Színház

Augusztus elsején hivatalosan is megkezdte működését a város új kulturális intézménye, a Székesfehérvári Balett Színház. A Székesfehérvári Balett Színház egy korábban nem létező, új és egyben markáns színt fest fel a királyi város sokszínűen gazdag kulturális palettájára. "Almafát ültettünk Fehérváron, ami sok nemzedéknek árnyat ad majd és ha jól ápolják sokáig ad finom gyümölcsöt is.” - mondta Egerházi Attila a balett igazgatója.
2018.08.01. 16:39 |

Magyarországon 40 év után először alapított egy város intézményes keretek között működő balett-társulatot.

Az új intézmény 21 közalkalmazottal kezdi meg működését, ezen belül a művészeti állomány 13 táncművészt jelent. A 7 női és 6 férfi táncművészhez 9 fiatal táncos is csatlakozik, akik gyakornokokként dolgoznak együtt a társulattal, amely – más balett-társulatokhoz, vagy a városban működő sportegyesületekhez hasonlóan – nemzetközi összetételű.

A város táncszínházának első évada előtt Cser-Palkovics András polgármester és Egerházi Attila igazgató tartott sajtótájékoztatót a Művészetek Háza színháztermében.

A táncszínház repertoárja cselekményes nagy balettekből és egyfelvonásos balettestekből áll, ezeket Fehérváron a Vörösmarty Színházban és a Művészetek Házában láthat a közönség, de terveznek belföldi tájelőadásokat és külföldön is játszanak majd. Az évadot októberben a Művészetek Házában a Circus Maximus című produkcióval, a Vörösmarty Színházban pedig a Bolero című esttel indítják, és decembertől itt láthatja majd a közönség a Diótörő című családi balettet is.

Ritkán van olyan egy város életében, hogy kulturális intézmény alapításáról lehet beszámolni, ami a város kulturális életét tovább fogja gazdagítani – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. A táncosok hónapokon keresztül bíztak Fehérvárban, mielőtt hivatalosan megalakult volna az intézmény. Az elmúlt hónapokban pedig már számos alkalommal megjelentek a táncosok a nyilvánosság előtt. A Művészetek Háza lesz a balettszínház székhelye és remélhetőleg a jövőben fejlesztésekkel igazi otthonává tudjuk tenni az épületet a társulatnak.

A világ több részéről kapok telefonokat, hogy kulturális intézményt, azon belül is balettszínházat alapítunk Fehérváron, ami nagyon sok város számára példaértékű – emelte ki Egerházi Attila igazgató. „Sokat jelent, hogy intézményes keretek között működhetünk, hiszen valódi érték felmutatásához idő kell. Években mérik egy társulat megérését, aminek biztos alapot jelent egy intézmény. Almafát ültettünk Fehérváron, ami sok nemzedéknek árnyat ad majd és ha jól ápolják sokáig ad finom gyümölcsöt is.”

A Székesfehérvári Balett Színház szólistái: Cristina Porres Mormeneo (spanyol), Emma Perez Sequeda (spanyol), Marina Perez (spanyol), Graziano Bongiovanni (olasz), Iker Rodrigez (spanyol); demi szólisták: Liszkai Zsófia (magyar), Marie Villet (francia), Fernando Luis (spanyol); kartáncosok: Nina Maycas (spanyol), Duská Heráková (szlovák) Eduardo Jose Alves De Silva (brazil), Barna Krisztián (magyar), Erdélyi Zsombor (magyar). Egerházi Attila hangsúlyozta, hogy a táncművészek valamennyien Fehérváron fognak élni.

A társulat művészeit az évad során közelebbről is megismerheti majd a közönség: folytatják az idei Kortárs Művészeti Fesztiválon nagy sikert aratott „Test-közelből” című beavatószínházi programot, „Tánc-zsúr a Táncházban” címmel ifjúsági és gyermekprogramot indítanak, előadások előtt pedig „Elő-játék” címmel közönségtalálkozót tartanak.

Kultúra

 1. A Diótörővel készül az adventre a balettszínház és a Barátság mozi

  A város mozija és a Székesfehérvári Balett Színház egyaránt a klasszikus karácsonyi történettel, a Diótörővel készül az adventi időszakra: a Barátság mozi november 24-től vetíti A diótörő és a négy birodalom című családi kalandfilmet, a város új kulturális intézménye pedig Csajkovszkij népszerű művét öltözteti új köntösbe, ennek premierje december 14-én lesz.

  2018.11.14.
 2. Nehrer György: A Bakonyi Kovács című kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  November 14-én, szerdán mutatják be Nehrer György: A Bakonyi Kovács című kötetét a Vörösmarty teremben. Az este 6 órakor kezdődő rendezvény házigazdája Bobory Zoltán, a Vörösmarty társaság elnöke lesz, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket. Az eseményt megelőzően, 16:30 órától Bakonyi István és a szerző dedikálnak a Vajda János Könyvesboltban.

  2018.11.14.
 3. Pillantás a kulisszák mögé - nyílt nap a Székesfehérvári Balett Színházban

  Nyílt napra várja a Székesfehérvári Balett Színház a tánc, a színház és a táncszínház iránt érdeklődő nézőket, akik szeretnének betekintést nyerni a város balettszínházának kulisszái mögé. November 17-én, szombaton 10 órától a Táncházban a vállalkozó szelleműek akár együtt is táncolhatnak a társulat tagjaival.

  2018.11.14.
 4. Hetedik alkalommal lesz Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

  A karácsonyi készülődés jegyében ismét Újszövetség Maratont rendez a Vörösmarty Színház december 2-án vasárnap 9 órától. Advent első hétvégéjén várhatóan este 22 óráig olvassák fel a résztvevők az Újszövetséget a nagyszínpadon.

  2018.11.13.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka