Hivatalosan is megkezdte működését a Székesfehérvári Balett Színház

Augusztus elsején hivatalosan is megkezdte működését a város új kulturális intézménye, a Székesfehérvári Balett Színház. A Székesfehérvári Balett Színház egy korábban nem létező, új és egyben markáns színt fest fel a királyi város sokszínűen gazdag kulturális palettájára. "Almafát ültettünk Fehérváron, ami sok nemzedéknek árnyat ad majd és ha jól ápolják sokáig ad finom gyümölcsöt is.” - mondta Egerházi Attila a balett igazgatója.
2018.08.01. 16:39 |

Magyarországon 40 év után először alapított egy város intézményes keretek között működő balett-társulatot.

Az új intézmény 21 közalkalmazottal kezdi meg működését, ezen belül a művészeti állomány 13 táncművészt jelent. A 7 női és 6 férfi táncművészhez 9 fiatal táncos is csatlakozik, akik gyakornokokként dolgoznak együtt a társulattal, amely – más balett-társulatokhoz, vagy a városban működő sportegyesületekhez hasonlóan – nemzetközi összetételű.

A város táncszínházának első évada előtt Cser-Palkovics András polgármester és Egerházi Attila igazgató tartott sajtótájékoztatót a Művészetek Háza színháztermében.

A táncszínház repertoárja cselekményes nagy balettekből és egyfelvonásos balettestekből áll, ezeket Fehérváron a Vörösmarty Színházban és a Művészetek Házában láthat a közönség, de terveznek belföldi tájelőadásokat és külföldön is játszanak majd. Az évadot októberben a Művészetek Házában a Circus Maximus című produkcióval, a Vörösmarty Színházban pedig a Bolero című esttel indítják, és decembertől itt láthatja majd a közönség a Diótörő című családi balettet is.

Ritkán van olyan egy város életében, hogy kulturális intézmény alapításáról lehet beszámolni, ami a város kulturális életét tovább fogja gazdagítani – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. A táncosok hónapokon keresztül bíztak Fehérvárban, mielőtt hivatalosan megalakult volna az intézmény. Az elmúlt hónapokban pedig már számos alkalommal megjelentek a táncosok a nyilvánosság előtt. A Művészetek Háza lesz a balettszínház székhelye és remélhetőleg a jövőben fejlesztésekkel igazi otthonává tudjuk tenni az épületet a társulatnak.

A világ több részéről kapok telefonokat, hogy kulturális intézményt, azon belül is balettszínházat alapítunk Fehérváron, ami nagyon sok város számára példaértékű – emelte ki Egerházi Attila igazgató. „Sokat jelent, hogy intézményes keretek között működhetünk, hiszen valódi érték felmutatásához idő kell. Években mérik egy társulat megérését, aminek biztos alapot jelent egy intézmény. Almafát ültettünk Fehérváron, ami sok nemzedéknek árnyat ad majd és ha jól ápolják sokáig ad finom gyümölcsöt is.”

A Székesfehérvári Balett Színház szólistái: Cristina Porres Mormeneo (spanyol), Emma Perez Sequeda (spanyol), Marina Perez (spanyol), Graziano Bongiovanni (olasz), Iker Rodrigez (spanyol); demi szólisták: Liszkai Zsófia (magyar), Marie Villet (francia), Fernando Luis (spanyol); kartáncosok: Nina Maycas (spanyol), Duská Heráková (szlovák) Eduardo Jose Alves De Silva (brazil), Barna Krisztián (magyar), Erdélyi Zsombor (magyar). Egerházi Attila hangsúlyozta, hogy a táncművészek valamennyien Fehérváron fognak élni.

A társulat művészeit az évad során közelebbről is megismerheti majd a közönség: folytatják az idei Kortárs Művészeti Fesztiválon nagy sikert aratott „Test-közelből” című beavatószínházi programot, „Tánc-zsúr a Táncházban” címmel ifjúsági és gyermekprogramot indítanak, előadások előtt pedig „Elő-játék” címmel közönségtalálkozót tartanak.

Kultúra

 1. Előadás szociófotókról és fotóelméleti szavalókórus

  Csütörtökön este egy kulturális antropológiai előadást hallgathatunk meg a Híresek és képek című kiállításban Kassák Munka-körének szociofotó-csoportjáról, majd egy fotóelméleti szavalókórus lép fel.

  2019.06.18.
 2. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 3. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 4. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka