Mária-tisztelet a Kárpát-medencei népi kultúrában - kötetbemutatóval indult az előadássorozat

A 100 éve született Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós tiszteletére indult előadássorozat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban pénteken. A nyitó rendezvény a Mária anya – Mária anyánk című kötet a magyar népi Mária-költészet felől mutatta be Mária alakját, a folklorista tudós gyűjtése alapján.
2021.06.04. 19:30 |
Mária-tisztelet a Kárpát-medencei népi kultúrában - kötetbemutatóval indult az előadássorozat

A Szent István Társulat gondozásában megjelent több mint ezer oldalas, monumentális kötetet az eseményre online bejelentkező Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész szerkesztette és írt hozzá bevezető tanulmányt.

Az olvasók a kötet alapján több mint ötszáz tételben ismerkedhetnek meg népénekekkel, legendaballadákkal, parasztbibliai történetekkel és „istóriákkal”, a mennyei édesanya földi életének időrendjében.

„Mária minden keresztény ember szívéhez közel álló személy. Máriát a keresztények égi anyjuknak, az ég felé vezető úton oltalmazójuknak, védelmezőjüknek tekintették. Így tettek a magyarok is. A magyarság mindig is „máriás” nép volt. Érmeinkre, zászlainkra Mária képét verették a királyok, hímezték az asszonyok.

Fontos, hogy ezt az érzést mi magunk is őrizzük és magunk is át tudjuk adni a következő nemzedékeknek.

Így kell Máriát megtalálnunk az életünkben. Ismerjük fel, fedezzük fel és a régiek szeretetével, de a mai szívünkkel, a mai lelkünkkel, a mai életérzésünkkel próbáljuk meg szeretni őt.” - emelte ki Spányi Antal, püspök.

„Mintegy ezer esztendő Mária-tiszteletének emlékeit szeretnénk példaként állítani és egyfajta muníciót is adni, hiszen a ma emberének talán még több, még nagyobb szüksége van olyan szavakra, melyet ezer évnyi költészet csiszolt.” - hangsúlyozta Vakler Anna, népzenetanár, a kerekasztal-beszélgetés vezetője.

A könyvhöz CD-melléklet is tartozik: Németh István népzenegyűjtő szerkesztésében több mint kétszáz Mária-éneket hallgathatunk meg, az előénekesek autentikus hangján.

Havas Gyöngyvér művészettörténész kutatása alapján készültek az illusztrációk, klasszikus és népi ábrázolásokból.

Az előadássorozat további alkalmai:

június 18-án, pénteken 16 órakor
augusztus 6-án, pénteken 16 órakor
szeptember 17-én pénteken 16 órakor
október 8-án, pénteken 16 órakor