Márciustól jön az ingyenes védettségi igazolvány

Márciustól ingyenes védettségi igazolványt küld a kormányhivatal azoknak, akik az egészségügyi rendszer adatai szerint átestek a koronavíruson vagy beoltatták magukat. A gyógyulástól vagy az oltás időpontjától hat hónapig lesz érvényes ez.
2021.02.13. 09:01 |

Akikről nincs ilyen adat, de teszttel igazolják, hogy szervezetükben a koronavírussal szembeni ellenanyag van, költségtérítéssel négy hónapra érvényes igazolást igényelhetnek.

A már átesettek és oltottak március 15-éig, mások a védettség elnyerését vagy bizonyítását követő 8 napon belül kaphatják meg a védettségi igazolványt. Egyelőre nem döntött a kormány arról, milyen többletjogokkal fog járni a plasztikkártya, illetve a hozzá kapcsolódó applikáció használata.

Megjelent a Magyar Közlönyben és ma hatályba is lépett a 60/2021-es kormányrendelet, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettség igazolása a COVID-19 betegségből meghatározott időn belül történő felgyógyulás (ez kétféleképpen igazolható, lásd alább) vagy az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal történt védőoltás (ha szükséges, két oltás) igazolásával történik. A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a védettségi igazolvány, illetve az applikáció .

Az irat tartalmazza

az érintett nevét, az érintett útlevelének számát, ha ezzel rendelkezik, az érintett állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját, ha ezzel rendelkezik, a védettségi igazolvány sorszámát, az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát, a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát, a fenti szerinti adatokból képzett, informatikai eszközzel optikailag olvasható adattároló kódot, szöveges jelzésként „A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes”, a „Nem ruházható át”, „Az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságok a koronavirus.gov.hu oldalon ellenőrizhetők” feliratokat.

Ki és mikor állítja ki a védettségi igazolványt?

A védettségi igazolvány az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza, az igazolványt a jogosult természetes személy részére a Kormányhivatal

- a 2021. március 1. napját megelőzően a fertőzésből történő felgyógyulás esetén 2021. március 15. napjáig,

a 2021. március 1. napját követően a fertőzésből történő felgyógyulás esetén a fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő 8 napon belül,

ha az alapimmunizálásra – amennyiben ehhez két oltás szükséges, úgy a második oltás beadására – 2021. március 1. napját megelőzően került sor, 2021. március 15. napjáig,

ha az alapimmunizálásra – amennyiben ehhez két oltás szükséges, úgy a második oltás beadására – 2021. március 1. napját követően került sor, 8 napon belül hivatalból állítja ki.

Akinek a szervezetében az ellenanyag igazoltan jelen van, annak a hatóság 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15. napjáig, 2021. március 1. napját követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül kérelemre állítja ki a védettségi igazolványt. Ilyenkor a védettségi igazolvány elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon vagy bármely kormányablakban személyesen igényelhető.

A kérelemhez mellékelni kell a  koronavírus elleni védőanyagnak az  érintett személy szervezetében való jelenlétét igazoló Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által elvégzett vizsgálat eredményét és annak értékelését tartalmazó leletet. A kormány tegnapi tájékoztatása szerint ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Magyarország

 1. Március 15-ig meghosszabbították a jelenlegi korlátozásokat

  Március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozások - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arról is szólt, hogy a harmadik hullám elérte Magyarországot, az elkövetkező egy-két hétben drámaian romlani fognak a számok itthon.

  2021.02.25.
 2. Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

  Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ezzel Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban; azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

  2021.02.25.
 3. Székesfehérváron stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

  A korábbi hetek emelkedő tendenciája megtorpant a szennyvíz koronavírus eredmények országos átlagában. A vírusvariánsok kimutatására irányuló kísérletek igazolták a brit mutáns jelenlétét a szennyvízmintákban. Székesfehérváron stagnál a múlt hétre emelkedett koronavírus-koncentráció.

  2021.02.24.
 4. A szilárd tüzelés önkormányzati korlátozását javasolják

  Javaslatot dolgozott ki és küldött az agrárminiszternek a Levegő Munkacsoport arra, hogy az országos szabályozás megengedje az önkormányzatoknak a szilárd tüzelőanyagok háztartási égetésének korlátozását. Egyúttal szorgalmazza, hogy a kormány segítse elő a kevésbé környezetszennyező fűtési módokra történő átállást, különösen a korlátozást bevezető településeken.

  2021.02.24.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár