Március 5-ig várják a tehetséges diákok jelentkezését a IX. Versünnepre

Február 13-tól jelentkezhetnek a fiatalok a Fehérvári Versünnepre, a tehetségkutatón az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt és idén is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők. A két fordulóból - válogatóból és döntőből - álló versenyre március 5-ig jelentkezhetnek a diákok. A döntő a Városháza Dísztermében lesz április 21-én.
2018.02.13. 17:09 |

Kilencedik alkalommal szervezi meg a Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár önkormányzatával, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve a Fehérvári Versünnepet. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök valamint Cser-Palkovics András polgármester. 

A tehetséggondozó versenyt 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum együttműködő partnereivel. Az ötletgazda Varga Sándor volt. A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt. Ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők.

Spányi Antal megyéspüspök az Versünnep kapcsán arról szólt, hogy fiataloknak szerveződik ez az esemény, akiknek még egész személyiségük forr, alakul, érlelődik. „A versek katalizátorként segítik ezt a folyamatot, érlelik a személyiségüket. A versek révén találkoznak azokkal az eszményekkel, érzelmekkel, hangulati világokkal, kifejezési elemekkel, amelyek a magyar ember szívét évszázadok óta gazdagítják.” - fogalmazott a megyéspüspök, aki kiemelte azt is, hogy a hagyománnyá vált Versünnep családokat, iskolákat mozdít meg és számos közösség érzi sajátjának.Cser-Palkovics András polgármester szerint önmagában érték, hogy a Versünnep kilencedik éve szólítja meg a fiatalokat ezzel a tematikával. Hozzátette, hogy a versválasztás is a kultúráról, világról alkotott képről szól és rendkívül értékesek azok a percek is, amikor egy tehetséges diák a jelentkezés kapcsán a tanárával beszélget a versválasztásról és a kiválasztott vers történelmi, vagy érzelmi hátteréről. Szintén fontos értéknek nevezte azt is, hogy a résztvevő diákok találkozhatnak a Vörösmarty Színház művészeivel. Székesfehérvár polgármestere reményét fejezte ki, hogy hamarosan olyan tagja is lesz majd a Vörösmarty Színház társulatának, aki a Versünnep mozgalomból indult el.

A polgármester arra kérte az osztályfőnököket és a magyartanárokat, hogy hívják fel azoknak a diákoknak a figyelmét a Versünnepre, akikben tehetséget látnak.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt évek során számos tehetséges diák mutatkozott be a Versünnepen és látszik, hogy nem lettek „elkallódott” fiatalok, hiszen sokukkal találkozhatunk városi rendezvényeken, többen színész képzésen vesznek részt, van aki zenei vetélkedőt nyert meg, az V. Versünnep győztese, Bukosza Zita pedig a médiában, a Fehérvár Médiacentrumnál próbálgatja tehetségét.

A Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója a Versünnep részleteiről szólva elmondta, hogy az idei Versünnepre február 13-tól március 5-ig jelentkezhetnek a fiatalok. A verseny két fordulóból – válogatóból és döntőből áll. A válogatóra március 10-én kerül sor.

Az esemény helyszíne a hagyományokhoz hűen ezúttal is a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A döntő a Városháza Dísztermében lesz április 21-én.

Akik a Fehérvári Versünnepet eddig megnyerték: Tóth Melitta (2010),  Pruma Nikolett ( 2011), Krär Edina (2012), Gombó Viola Lotti (2013), Bukosza Zita ( 2014), Hajdú-Sobor Csaba ( 2015), Börcsök Olivér Benjamin ( 2016), Marth Fruzsina (2017)

A versenyre olyan 9-13. osztályos diákok jelentkezhetnek, akik székesfehérvári középfokú oktatási intézmény tanulói a 2017/18-as tanévben vagy a Székesfehérvári Egyházmegye valamely egyházi középfokú oktatási intézményében tanulnak a 2017/18-as tanévben vagy más település középfokú oktatási intézményének tanulói, de székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkeznek.

A IX. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz. A IX. Fehérvári Versünnep szervezője a Fehérvár Médiacentrum. A verseny része a cég társadalmi felelősségvállalási programjának. A Fehérvári Versünnephez immár hatodik alkalommal csatlakozik mentorprogrammal a Vörösmarty Színház.

Kultúra

 1. Királyi menyegző - tematikus délután lesz a Szent István Király Múzeumban

  Királyi menyegző címmel, december 12-én, szerdán 14-18 óráig tematikus délután lesz a Mátyás király emlékműnél és a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, Mátyás király és Aragóniai Beatrix házasságkötése jegyében. A programra bejelentkezés nem szükséges, a belépés díjtalan, információ kérhető a krizsany.anna@szikm.hu e-mail címen

  2018.12.10.
 2. „Mind-Egy” - Novák Edith kiállításának megnyitója az Öreghegyi Közösségi Házban

  December 14-én, pénteken 18 órakor nyílik meg Novák Edith „Mind-Egy” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot Soproni Kiss Sándor, festőművész nyitja meg, közreműködik Karacs Ildikó hangterapeuta. A tárlat január 18-ig látogatható.

  2018.12.10.
 3. Káprázatos táncok, káprázatos fiatalok - Tátrai Réka Fehérvár Táncosa

  A Vörösmarty Színházban volt vasárnap este a Fehérvár Táncosa tehetségkutató döntője, melyen a Destiny, a Free Spirit Angels, a Free Spirit Babes, a Free Spirit Infinity, Jenei Márton, Kindl Gábor, a Megadance, Mészáros Marcell, Tátrai Réka, valamint a Tujner Anikó – Vincze Franciska duó versenyzett a Fehérvár Táncosa címért.

  2018.12.09.
 4. Idén is lesz Zsákbacserép a Pelikán Galériában

  Ötödik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Művészek Társasága azt a karácsonyváró rendezvényét, amelynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek. A játék lényege, hogy a Társaság tagjai és meghívott művészek: festők, grafikusok, szobrászok és textiltervezők díszítenek, festenek előre elkészített kerámiákat, amelyeket vidám árverés során lehet megszerezni. 

  2018.12.09.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka