Március 5-ig várják a tehetséges diákok jelentkezését a IX. Versünnepre

Február 13-tól jelentkezhetnek a fiatalok a Fehérvári Versünnepre, a tehetségkutatón az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt és idén is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők. A két fordulóból - válogatóból és döntőből - álló versenyre március 5-ig jelentkezhetnek a diákok. A döntő a Városháza Dísztermében lesz április 21-én.
2018.02.13. 17:09 |

Kilencedik alkalommal szervezi meg a Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár önkormányzatával, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve a Fehérvári Versünnepet. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök valamint Cser-Palkovics András polgármester. 

A tehetséggondozó versenyt 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum együttműködő partnereivel. Az ötletgazda Varga Sándor volt. A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt. Ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők.

Spányi Antal megyéspüspök az Versünnep kapcsán arról szólt, hogy fiataloknak szerveződik ez az esemény, akiknek még egész személyiségük forr, alakul, érlelődik. „A versek katalizátorként segítik ezt a folyamatot, érlelik a személyiségüket. A versek révén találkoznak azokkal az eszményekkel, érzelmekkel, hangulati világokkal, kifejezési elemekkel, amelyek a magyar ember szívét évszázadok óta gazdagítják.” - fogalmazott a megyéspüspök, aki kiemelte azt is, hogy a hagyománnyá vált Versünnep családokat, iskolákat mozdít meg és számos közösség érzi sajátjának.Cser-Palkovics András polgármester szerint önmagában érték, hogy a Versünnep kilencedik éve szólítja meg a fiatalokat ezzel a tematikával. Hozzátette, hogy a versválasztás is a kultúráról, világról alkotott képről szól és rendkívül értékesek azok a percek is, amikor egy tehetséges diák a jelentkezés kapcsán a tanárával beszélget a versválasztásról és a kiválasztott vers történelmi, vagy érzelmi hátteréről. Szintén fontos értéknek nevezte azt is, hogy a résztvevő diákok találkozhatnak a Vörösmarty Színház művészeivel. Székesfehérvár polgármestere reményét fejezte ki, hogy hamarosan olyan tagja is lesz majd a Vörösmarty Színház társulatának, aki a Versünnep mozgalomból indult el.

A polgármester arra kérte az osztályfőnököket és a magyartanárokat, hogy hívják fel azoknak a diákoknak a figyelmét a Versünnepre, akikben tehetséget látnak.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt évek során számos tehetséges diák mutatkozott be a Versünnepen és látszik, hogy nem lettek „elkallódott” fiatalok, hiszen sokukkal találkozhatunk városi rendezvényeken, többen színész képzésen vesznek részt, van aki zenei vetélkedőt nyert meg, az V. Versünnep győztese, Bukosza Zita pedig a médiában, a Fehérvár Médiacentrumnál próbálgatja tehetségét.

A Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója a Versünnep részleteiről szólva elmondta, hogy az idei Versünnepre február 13-tól március 5-ig jelentkezhetnek a fiatalok. A verseny két fordulóból – válogatóból és döntőből áll. A válogatóra március 10-én kerül sor.

Az esemény helyszíne a hagyományokhoz hűen ezúttal is a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A döntő a Városháza Dísztermében lesz április 21-én.

Akik a Fehérvári Versünnepet eddig megnyerték: Tóth Melitta (2010),  Pruma Nikolett ( 2011), Krär Edina (2012), Gombó Viola Lotti (2013), Bukosza Zita ( 2014), Hajdú-Sobor Csaba ( 2015), Börcsök Olivér Benjamin ( 2016), Marth Fruzsina (2017)

A versenyre olyan 9-13. osztályos diákok jelentkezhetnek, akik székesfehérvári középfokú oktatási intézmény tanulói a 2017/18-as tanévben vagy a Székesfehérvári Egyházmegye valamely egyházi középfokú oktatási intézményében tanulnak a 2017/18-as tanévben vagy más település középfokú oktatási intézményének tanulói, de székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkeznek.

A IX. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz. A IX. Fehérvári Versünnep szervezője a Fehérvár Médiacentrum. A verseny része a cég társadalmi felelősségvállalási programjának. A Fehérvári Versünnephez immár hatodik alkalommal csatlakozik mentorprogrammal a Vörösmarty Színház.

Kultúra

 1. Balsay István, egykori polgármester volt a VárosKép kiállítás kurátorainak vendége

  A rendszerváltás időszakának várostörténetéhez kapcsolódó beszélgetéssel folytatódtak szerdán a VárosKép című kiállítást kísérő programok Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A tárlat kurátorai, Dr. Demeter Zsófia és Bányai Balázs, történészek, Balsay István egykori tanácselnököt és polgármestert kérdezték, többek között arról, hogyan vált egy erdőmérnökből független tanácselnök, és hogyan zárta le Székesfehérvár a Kádár-korszakot.

  2018.02.21.
 2. Azonosították az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t - Dr. Kásler Miklós professzort kérdeztük

  Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport. Ezzel lehetőség van az Árpádok eredetének meghatározására is. A szakértők 11, a székesfehérvári bazilikából származó csontvázat is megvizsgáltak. A részletekről Dr. Kásler Miklós professzort kérdeztük.

  2018.02.21.
 3. Apák és fiúk - zenés irodalmi est lesz hétfőn a Királykút Emlékházban

  Február 26-án, hétfőn 18 órakor A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös szervezésében „Apák és fiúk” címmel zenés irodalmi est lesz Nyerges Attilával a Királykút Emlékházban. Az eseményen közreműködik Leczó Szilveszter, a házigazda Bakonyi István. A belépés díjtalan.

  2018.02.21.
 4. Ács János világhírű karmester vezényli a szimfonikusok Beethoven estjét

  Lét és sors címmel rendezik meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc hangversenybérletének következő előadását a színházban. A jövő hétfői Beethoven-estre a zenekar honlapján és több helyszínen, személyesen is lehet jegyeket váltani.

  2018.02.21.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka