Makovecz oszlop-installáció érkezett Fehérvárra, a Bartók Béla térre

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány jóvoltából Székesfehérvárra érkezett az a két és fél méter magas installáció, melynek célja, hogy közelebb hozza Makovecz Imre építész munkásságát és szellemiségét az emberekhez. Az impozáns utazóoszlop az év elejéig lesz látható a Bartók Béla téren.
2021.12.14. 16:36 |
Makovecz oszlop-installáció érkezett Fehérvárra, a Bartók Béla térre

Makovecz Imre, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtőjének életművével számos helyen találkozhatunk országszerte. Többek között a makói Hagymaház, a lendvai színház, a híres csíksomlyói katolikus búcsú Hármashalom-oltára, valamint Székesfehérváron több öreghegyi jellegzetes épület is az ő nevéhez fűződik. 2011-es halálának 10. évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány egy különleges kerítéskiállítással, valamint egy utazóoszloppal készült.

A közel két és fél méteres oszlop most – Tata és Győr után – Székesfehérvárra, a Bartók Béla térre került. Az installáción Makovecz Imre életműve köszön vissza: képek, videók, leírások színesítik az oszlopot.

„A helyszínválasztás nem véletlen, és nagyon örülünk is neki. A Bartók Béla téren a Csók István Képtár látogatói kiemelt helyen találkozhatnak a művel, valamint a közeli Ciszterci Szent István Gimnázium tanulói is nap, mint nap láthatják.” – mondta el beszédében Lehrner Zsolt alpolgármester, aki többek között azt is megemlítette: sajnálja, hogy Székesfehérváron nincs Makovecz Imre által tervezett középület. Az alpolgármester elmondása szerint korábban a Skála Áruházzal szemben üzletsort, nemsokkal messzebbre pedig társasházakat tervezett az építész Fehérvárra, de az épületek végül nem készültek el.

„Makovecz épületeire szokták mondani, hogy a földből nőnek ki és az égből ereszkednek le.” – értékelte a jellegzetes, egyedi stílusukról felismerhető műveket Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese az oszlop hivatalos átadóján. Az installáció a jövő év elejéig lesz látható Székesfehérváron, utána folytatja útját és előreláthatólag Szombathelyre kerül.