Magyarország tortája - a Damniczki cukrászat Somlói revolúciója is a kiválasztottak között

 A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben. Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja szerint a Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre.
2014.06.16. 19:27 |
A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben.

Damniczki Balázs, fehérvári cukrász vörösboros málna kompozíciója lett tavaly az év fagylaltja Magyarországon. (Az erről szóló írásunkat itt olvashatja!)
 A tortákat hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be Budapesten. Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja szerint a Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre. Az Eper furmint torta Auguszt E. József elmondása szerint „kacifántos egyesítése" az epernek és a furmintnak, az Aranyló tokaji tortában pedig erőteljesen érződik a magyar bor íze, a világos piskótaalapon készült tortát tokajival és csokoládéval kezelt mazsola bolondítja meg.
 
A szakmai zsűri húsz versenyző közül választotta ki a három tortát, amelyeknek a következő hetekben további két körben kell vizsgázniuk, míg kiválasztják közülük az augusztus 20-i nemzeti ünnepre Magyarország 2014-es tortáját. Fontos szempont a döntésben, hogy mindenki számára könnyen, különleges technikák nélkül is elkészíthető legyen az édesség.