Liliomfi - új előadásra készül a ciszterci gimnázium Fejér Holló Diákszínpada

Szigligeti Ede legismertebb vígjátékát, a Liliomfit viszi ebben a tanévben színre a Fejér Holló Diákszínpad. Liliomfi, Mariska, Szilvai, Szellemfi és Kányaiék mókás komédiája nyomán a cisztercisek az 1800-as évekbeli Kolozsvárjára és Szigligetére kalauzolják el a közönséget: tréfát csinálnak mindenből és gúnyt űznek mindenkiből, kivéve a szerelemből.
2021.06.09. 17:10 |

A Ferenczy Noémi által rendezett darab csákvári, vasárnap 17 órakor kezdődő bemutatójára korlátozott számban még lehet jegyet venni.

2006-ban született meg a legújabb ciszterci színjátszó szakkör, a Fejér Holló Diákszínpad, ami a mai napig forgószínpadszerűen működik: nem egyetlen társaság jár négy, esetleg nyolc évig drámaszakkörre, hanem minden évben zömében tíz-tizenegyedikes diákok alkotják a társulatot, akik egy-egy produkció kedvéért válnak közösséggé Ferenczy Noémi tanárnő vezetésével.

Az ifjú társulati tagok az elmúlt több mint tíz évben színre vitték már például Az ember tragédiáját, a Szentivánéji álmot, és a Sok hűhó, semmiértet is.

A tavalyi tanévben a nagy produkciójukat még márciusban be tudták mutatni, de a társulatot is megtépázta érzelmileg a világjárvány, éppen ezért Ferenczy Noémi a humor és a nevetés klasszikus forrásához, a komédiához nyúlt: ebben az évben a Liliomfit mutatják be.

Adott két szerelmes pár, három határozott apa, egy "jómadár" cimbora. Ha mindehhez hozzáadunk egy pár felsült szerelmest és egy intrikus szomszédasszonyt, már kész is a bonyodalom, nem is egy! A Fejér Holló Diákszínpad tehetségei legújabb előadásukban Mariska és Liliomfi kesze-kusza szerelmét próbálják majd kibogozni, mert ugye Mariska és Liliomfi szeretik egymást, de Mariskának Gyulát kellene szeretnie, aki maga Liliomfi, de erről a lány sem tud és Gyula sem sejti, hogy az a Mariska, akit neki kellene feleségül vennie, az az a Mariska, akit ő tényleg szeret! Ott van aztán még Erzsi is, a fogadós leánya, aki szerelembe esett Gyurival, a pincérrel, de Erzsinek meg az öreg Schwatz fiát kellene szeretnie, akit nem is ismer.

Farkas Eszter, Kerülő Sebestyén, Lendvai András, Lendvai Eszter, Major Benedek, Rosner Benedek, Still Péter, Tamás Kinga, Víg Zsombor, Zolnai Krisztina és a Liliomfit alakító Gulyás Martin két felvonás alatt minden szálat összekuszál, majd elvarr: kiderül, hogy Liliomfi becsületes neve Gyula, akit születésétől fogva Mariskának szántak férjül, illetve Erzsi és Gyuri végül Szellemfi és Liliomfi közbenjárásával – apai áldás után – megesküsznek majd, a szegény Schwartz meg hoppon marad. Komédia lesz kérem a javából!

Az utolsó próbanapon már vágni lehetett a feszültséget a színpadon: „Nagyon vártuk, hogy a sok bizonytalanság után végre bemutathassunk egy darabot a közönségnek, és az elmúlt másfél év borzalmai után azt is tudtam, hogy bohózatot kell játszanunk majd. Mindenkinek szüksége van a nevetésre, és ehhez a Liliomfi előadása tökéletes. A gyerekek nagyon lelkesek, de hazudnék, hogyha azt mondanám, hogy könnyű volt a próbafolyamat: komédiát mindig nehezebb rendezni, mint tragédiát. A játéknak itt feszesnek kell lennie, hogy a poénok üljenek, hogy ne veszítsük el a nézők figyelmét, de hiszem, hogy holnap létrejön majd a varázslat!” – mondta Ferenczy Noémi rendező, aki egyben megköszönte a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatójának, tanárainak, a gyerekeknek és szüleiknek a mérhetetlen segítséget, amit a darab létrejöttéért tettek, ezzel is erősítve mindenkiben azt az érzést, hogy az élet megy tovább!

A Fejér Holló Diákszínpad idén három előadást tervez a Liliomfiból, az elsőt és a másodikat mindjárt holnap és holnapután az iskolában, a harmadikat pedig a hagyományokhoz híven Csákváron.

A június 13-án, vasárnap 17 órakor kezdődő csákvári előadásra jegyek online elővételben még korlátozott számban kaphatók.

Kultúra

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka