„Lélekmadár”- megnyílt Szekeres Erzsébet tárlata a Szent Korona Galériában

„Lélekmadár - Tisztelet Kallós Zoltán emlékének” címmel nyílt meg Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész kiállítása szombaton, Székesfehérváron, a Szent Korona Galériában. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök mondott köszöntőt, a kiállítást Kovács Gergelyné kultúrtörténész nyitotta meg és Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas és Príma-díjas népdalénekes működött közre.
2020.02.15. 20:55 |

„Az 1970-es években ismertem meg először Kriza János Vadrózsák című könyvét. Amikor elkezdtem olvasni megdöbbentem, hogy nem értem a nyelvezetét, a népmeséket, népballadákat. Amikor a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfit megismertem, egészen véletlenül került a kezembe Kallós Zolán legelső balladás könyve. Soha nem felejtem el: kalotaszegi hímzés volt a borítóján. Ekkortól már könnyebb volt a balladákat megértenem. 

Ezt a könyvet úgy hordtam, mintha a Bibliám lett volna.

Egyszer csak leültem az asztalhoz és - Isten segítségével - elkezdtem rajzolni. Kallós Zoltán 2011-ben megtisztelte érdeklődésével kolozsvári kiállításomat. Utoljára válaszúti múzeumában találkoztunk. Áldott emlékének tiszteletére készítettem ezt a kiállítást, s kívánom, hogy látogatói lelkének gazdagítását szolgálja.

A Kőműves Kelemen volt az első rajzom, majd jött sorba az egyik ballada a másik után.” - emelte ki az alkotó, Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész.

A Kárpát-medence Európában a leggazdagabb népművészetében, népi kultúrájában; a néptáncban, a népzenében, azon kívül a népmesében, a népballadában, a szokásokban és a ruhaviseletben is. Ilyen gazdag ország nincs még a világon, mint ez a kis Magyarország.” - tette hozzá Szekeres Erzsébet.

Az, amit Kallós Zoltán tanár úr összegyűjtött, az emberiség közös kincse, jelesül a magyar lélek sajátja. Valami olyan érték, ami időt álló, időtlen, a változások fölött álló.

Ebből a felismerésből, ebből a tapasztalásból fakadnak Szekeres Erzsébet művei, amelyek ugyanabból a tőből fakadnak, színesítik és gazdagítják a világot.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

A kiállítás megnyitóján levetítették a Kallós Zoltánnal készített utolsó interjút, amelyet Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió penna Regia-díjas szerkesztő-riportere készített.

Az eseményen részt vett Dr. Dienesné Fluck Györgyi, önkormányzati képviselő is.

A kiállítás megtekinthető március 31-ig, hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig.

Kultúra

 1. Utcatáncot, vonóskoncertet és harcászati bemutatót is kínál a szombati Művészkorzó

  Július 11-én, szombaton délután folytatódik a Művészkorzó Székesfehérváron. Ezen a hétvégén többek között utcatáncot, harcászati bemutatót, valamint egy vonós trió kamarazenei koncertjét láthatja, hallhatja a közönség a Belvárosban.

  2020.07.07.
 2. Mától várja látogatóit az Új Magyar Képtár a Megyeház utcában

  A Szent István Király Múzeum állandó kortárs képzőművészeti kiállítása az Új Magyar Képtárban, egy országos rangú modern, illetve kortárs képzőművészeti gyűjtemény legfontosabb darabjait mutatja be.

  2020.07.07.
 3. A Valan- Az angyalok völgye című filmmel folytatódik a belvárosi kertmozi műsora

  Július 10-én pénteken 21 órakor a Valan - Az angyalok völgye című filmmel folytatódik a kertmozi a Városháza díszudvarában. A magyar bűnügyi filmben Krisztik Csabát, a Vörösmarty Színház színészét is láthatják a nézők.

  2020.07.07.
 4. Sziget-koncert az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral a Csónakázó tónál

  Meglepetéskoncertre készül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Július 11-én, szombaton este a Csónakázó-tó szigetén csendül fel Händel három szvitből álló Vízizenéje Kiss Diána Magdolna színművész és az Alba Regia Vegyeskar közreműködésével. Az est különlegessége, hogy az érdeklődők nemcsak a partról, hanem csónakokból is hallgathatják majd az előadását.

  2020.07.06.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka