„Lélekmadár”- megnyílt Szekeres Erzsébet tárlata a Szent Korona Galériában

„Lélekmadár - Tisztelet Kallós Zoltán emlékének” címmel nyílt meg Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész kiállítása szombaton, Székesfehérváron, a Szent Korona Galériában. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök mondott köszöntőt, a kiállítást Kovács Gergelyné kultúrtörténész nyitotta meg és Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas és Príma-díjas népdalénekes működött közre.
2020.02.15. 20:55 |

„Az 1970-es években ismertem meg először Kriza János Vadrózsák című könyvét. Amikor elkezdtem olvasni megdöbbentem, hogy nem értem a nyelvezetét, a népmeséket, népballadákat. Amikor a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfit megismertem, egészen véletlenül került a kezembe Kallós Zolán legelső balladás könyve. Soha nem felejtem el: kalotaszegi hímzés volt a borítóján. Ekkortól már könnyebb volt a balladákat megértenem. 

Ezt a könyvet úgy hordtam, mintha a Bibliám lett volna.

Egyszer csak leültem az asztalhoz és - Isten segítségével - elkezdtem rajzolni. Kallós Zoltán 2011-ben megtisztelte érdeklődésével kolozsvári kiállításomat. Utoljára válaszúti múzeumában találkoztunk. Áldott emlékének tiszteletére készítettem ezt a kiállítást, s kívánom, hogy látogatói lelkének gazdagítását szolgálja.

A Kőműves Kelemen volt az első rajzom, majd jött sorba az egyik ballada a másik után.” - emelte ki az alkotó, Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész.

A Kárpát-medence Európában a leggazdagabb népművészetében, népi kultúrájában; a néptáncban, a népzenében, azon kívül a népmesében, a népballadában, a szokásokban és a ruhaviseletben is. Ilyen gazdag ország nincs még a világon, mint ez a kis Magyarország.” - tette hozzá Szekeres Erzsébet.

Az, amit Kallós Zoltán tanár úr összegyűjtött, az emberiség közös kincse, jelesül a magyar lélek sajátja. Valami olyan érték, ami időt álló, időtlen, a változások fölött álló.

Ebből a felismerésből, ebből a tapasztalásból fakadnak Szekeres Erzsébet művei, amelyek ugyanabból a tőből fakadnak, színesítik és gazdagítják a világot.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

A kiállítás megnyitóján levetítették a Kallós Zoltánnal készített utolsó interjút, amelyet Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió penna Regia-díjas szerkesztő-riportere készített.

Az eseményen részt vett Dr. Dienesné Fluck Györgyi, önkormányzati képviselő is.

A kiállítás megtekinthető március 31-ig, hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig.

Kultúra

 1. Májusban mutatja be az Aladdint a Székesfehérvári Balett Színház

  Új bemutatóval készül a Székesfehérvári Balett Színház májusban. A társulat már megkezdte az Aladdin című családi mesebalett próbáit. A családi mesebalett előadás varázsszőnyegen repíti majd a káprázatos mesevilágba a nézőket. A próbafolyamatról, a darabról és a varázslatos hangulatról Nemes Zsófia koreográfust kérdeztük.

  2021.04.16.
 2. Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

  Április 17-én lesz a magyarországi premierje 2021 legnagyobb online zenei show-jának, a Hungarian Pictures/ Magyar Képek koncertnek. A magyar származású Leslie Mandoki és zenésztársai a világ számos tájáról kapcsolódtak össze egy közös zenélésre, hogy együtt emeljék fel a hangjukat az összetartozásért.

  2021.04.16.
 3. Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

  Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken.

  2021.04.16.
 4. Április 30-ig várják a pályaműveket a Szent László nyomában hadtörténelmi rajz- és fotópályázatra

  A Kárpát-medencében élő fiatalokat, alkotó csoportokat szólítják meg a Szent László nyomában című hadtörténelmi, honvédelmi témájú alkotói pályázattal, melyet idén is meghirdetett a HTBK, a KEMPP és a nagyváradi Tanoda Egyesület. Három kategória van, ezek közül a rajz- és a fotópályázatra április 30-ig lehet beküldeni az alkotásokat. A harmadik kategória határideje változatlanul szeptember 1.

  2021.04.15.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka