„Lélekmadár”- megnyílt Szekeres Erzsébet tárlata a Szent Korona Galériában

„Lélekmadár - Tisztelet Kallós Zoltán emlékének” címmel nyílt meg Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész kiállítása szombaton, Székesfehérváron, a Szent Korona Galériában. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök mondott köszöntőt, a kiállítást Kovács Gergelyné kultúrtörténész nyitotta meg és Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas és Príma-díjas népdalénekes működött közre.
2020.02.15. 20:55 |

„Az 1970-es években ismertem meg először Kriza János Vadrózsák című könyvét. Amikor elkezdtem olvasni megdöbbentem, hogy nem értem a nyelvezetét, a népmeséket, népballadákat. Amikor a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfit megismertem, egészen véletlenül került a kezembe Kallós Zolán legelső balladás könyve. Soha nem felejtem el: kalotaszegi hímzés volt a borítóján. Ekkortól már könnyebb volt a balladákat megértenem. 

Ezt a könyvet úgy hordtam, mintha a Bibliám lett volna.

Egyszer csak leültem az asztalhoz és - Isten segítségével - elkezdtem rajzolni. Kallós Zoltán 2011-ben megtisztelte érdeklődésével kolozsvári kiállításomat. Utoljára válaszúti múzeumában találkoztunk. Áldott emlékének tiszteletére készítettem ezt a kiállítást, s kívánom, hogy látogatói lelkének gazdagítását szolgálja.

A Kőműves Kelemen volt az első rajzom, majd jött sorba az egyik ballada a másik után.” - emelte ki az alkotó, Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész.

A Kárpát-medence Európában a leggazdagabb népművészetében, népi kultúrájában; a néptáncban, a népzenében, azon kívül a népmesében, a népballadában, a szokásokban és a ruhaviseletben is. Ilyen gazdag ország nincs még a világon, mint ez a kis Magyarország.” - tette hozzá Szekeres Erzsébet.

Az, amit Kallós Zoltán tanár úr összegyűjtött, az emberiség közös kincse, jelesül a magyar lélek sajátja. Valami olyan érték, ami időt álló, időtlen, a változások fölött álló.

Ebből a felismerésből, ebből a tapasztalásból fakadnak Szekeres Erzsébet művei, amelyek ugyanabból a tőből fakadnak, színesítik és gazdagítják a világot.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

A kiállítás megnyitóján levetítették a Kallós Zoltánnal készített utolsó interjút, amelyet Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió penna Regia-díjas szerkesztő-riportere készített.

Az eseményen részt vett Dr. Dienesné Fluck Györgyi, önkormányzati képviselő is.

A kiállítás megtekinthető március 31-ig, hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig.

Kultúra

 1. Természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni - podcast az élő népművészetről

  A valóságos, kézzel készített emberi munkák természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni. Az Élő Népművészet regionális kiállításában láthattuk és tapasztalhattuk meg, mit jelent valóban élővé tenni a hagyományt, és nem egy vitrinbe vagy polcra, puszta dísznek szánt tárgyaknak tekinteni azt, amit népművészetnek hívunk.

  2020.11.24.
 2. Adventi készülődés, lelki feltöltődés a fehérvári reformátusokkal

  Az advent első hétvégéjén közös készülődésre hívja a közösség tagjait és minden érdeklődőt a Székesfehérvári Református Gyülekezet. A járványhelyzet miatt a személyes találkozásra, a közös munkára az online tér ad lehetőséget.

  2020.11.24.
 3. Búcsúnapot ünnepeltek Almássy-telepen - Kuslits Ferenc kapta a Krisztus Király-díjat

  Az Almássy-telepi híveknek különösen kedves Krisztus Király ünnepe, hiszen egyházközségük oltalmazójának ünnepe. Hosszú évek óta „Krisztus Király Napok” című rendezvénysorozattal ünnepelnek, az idén a pandémia miatt szerényebb, de annál meghittebb volt az ünnep.

  2020.11.23.
 4. Vörösmarty-versünnep online - december 15-ig várják a jelentkezéseket

  A Vörösmarty emlékév keretében hirdette meg a Vörösmarty-versünnepet a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházzal közösen. A rendezvényen az ország minden iskolájából jelentkezhetnek diákok a 220 éve született költő egy szabadon választott versével, amelyet videón vagy telefonon rögzítve kell beküldeni elektronikus úton december 15-ig.

  2020.11.20.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka