Légy látható két keréken is! - figyelemfelhívó akciót szervezett a rendőrség

Mivel egyre korábban sötétedik és ősszel, télen gyakran kedvezőtlenek a látási viszonyok, különösen fontos a kerékpárok, kerékpárosok megfelelő kivilágítása. Szükséges, hogy mi magunk jól lássuk a környezetünket és legalább ennyire lényeges, hogy jól láthatóak legyünk mások számára is a közlekedésük során!
2022.11.03. 11:47 |
Légy látható két keréken is! - figyelemfelhívó akciót szervezett a rendőrség

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának és a Magyar Kerékpáros Klub Székesfehérvári Területi Szervezetének munkatársai 2022. november 2-án a „Látni és látszani” országos kampányhoz kötődően a megyeszékhelyen tartottak közös közlekedésbiztonsági programot.

A program során a rendőrség munkatársai a balesetek megelőzése érdekében láthatósági mellényeket osztottak ki a rendezvény résztvevői számára.

Májer László rendőr őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa a helyszínen tartott tájékoztatón kiemelten felhívta a jelenlévők figyelmét az első és hátsó világítás meglétére, mint a kerékpár legfontosabb tartozékaira, melyek nélkül szinte láthatatlan sötétedést követően a kerékpáros.  A gépjárművezetők a nem megfelelően megvilágított kerékpárosokat nehezebben, később veszik észre és ennek könnyen lehet baleset az eredménye.  A gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rossz látási viszonyok között biztonságosabb világosabb öltözetet viselni.

A rendőrségi szakember kitért a lámpákon túl a fényvisszaverő prizmák jelentőségére, melyek nem csak kötelező tartozékai a kerékpárnak, de életet menthetnek.

Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az úttesten láthatósági mellény viselése is kötelező, de lakott területen belül is sokkal hamarabb észrevehető egy mellényt viselő kerékpáros.